Novosti
CIJEPLJEN, ALI NIJE UVEDEN U SUSTAV

Osječanin primio obje
doze cjepiva ali ne može
ishoditi COVID potvrdu
Objavljeno 1. rujna, 2021.
Liječnik koji je cijepio može napraviti ponovni upis, a za to je potrebno imati dokumente s cijepljenja, gdje je vidljiv faksimil liječnika, kažu u NZJZ-u Osječko-baranjske županije
Osječanin G.B. (podaci poznati redakciji), javio se našim novinarima kako bi upozorio da, bez obzira na to što je primio obje doze cjepiva protiv koronavirusa, ne može ishoditi COVID potvrdu te, budući da se našao u "krutom zagrljaju" administracije, moli za našu pomoć. Njegov slučaj nije i jedini takav.

Osječanin ističe da se prvi put cijepio u osječkoj dvorani u Gradskom vrtu, u okviru poziva na cijepljenje bez naručivanja. Poštivao je potom, kaže, i dodijeljeni mu drugi termin. Kada je objavljeno da se COVID potvrde, osim putem sustava e-Građani i HZZO-a, mogu dobiti i u ljekarnama, a budući da je jedna od njih u njegovom susjedstvu, ondje se i zaputio. "Nemalo sam ostao iznenađen kada su mi magistre rekle da mi ne mogu dati potvrdu zato što jednostavno nisam uveden u sustav. Kao da se nisam niti cijepio", rekao je naš sugovornik. "I onda kreće uobičajeno prebacivanje, u ljekarni su mi rekli da se javim obiteljskom liječniku, a ovaj me uputio na Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije. U tom su mi zavodu rekli da bih trebao potražiti ordinaciju liječnika koji me je cijepio, pa sam se naposljetku pitao je li mi tako što uopće i potrebno", rekao je naš sugrađanin, naravno razočaran.

No je li moguće da njegovo cijepljenje nije evidentirano u sustavu? Nažalost, da, odgovaraju u Nastavnom zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, jer se u jednom trenutku, prema naputku Ministarstva zdravstva, prelazilo na novu aplikaciju za evidenciju cijepljenja. U tom prebacivanju i uvođenju tzv premosnice, provodilo se cijepljenje, ali sustav to jednostavno nije evidentirao. "Liječnik koji je cijepio može napraviti ponovni upis, a za to je potrebno imati dokumente s cijepljenja, gdje je vidljiv faksimil liječnika", kažu u NZJZ-u Osječko-baranjske županije. Nakon toga potvrda se može dobiti na uobičajenim mjestima. Za sada nismo uspjeli doznati koliko je građana s ovim problemom u našoj zemlji.

Podsjetimo, COVID potvrdu može dobiti osoba cijepljena cjepivom protiv koronavirusa odobrenim u Europskoj uniji, osoba koja ima negativan nalaz PCR testa, ili brzog antigenskog testa te osoba koja je preboljela bolest COVID-19 jedanaesti dan od datuma prvog pozitivnog PCR testa. D.Kuštro
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STOŽER: U HRVATSKOJ 5502 NOVOZARAŽENIH, UMRLA 51 OSOBA

Osijek: Umrlo dvogodišnje dijete, uz covid-19, imalo brojne komorbiditete

2

ZNANSTVENICI ZABRINUTI

Novi soj prijeti: Ograničavaju se putovanja

3

STOŽER: U HRVATSKOJ 3.339 NOVOBOLJELIH, PREMINULE 64 OSOBE

OBŽ: Umrlo 10 osoba, 189 novih slučajeva zaraze