Osijek
IZVIĐAČKI KLUB JAVOR OSIJEK

Javorovci ispunili ljeto
avanturama i uspomenama
Objavljeno 1. rujna, 2021.
Volonteri su mladim izviđačima stvorili lijepe uspomene i podučili ih novim vještinama

Posljednji vikend u kolovozu ekipa osječkog Javora sudjelovala je u međunarodnoj aktivnosti u BiH. Na 6. susretima brđana na Boračkom jezeru i u natjecanju "Kotlićijada", u organizaciji Saveza izviđača Grada Zenica, osječki javorovci osvojili su prvo mjesto za najbolji kotlić - "Bosanski kotlić na slavonski način".



No cijelo su ljeto javorovci bili vrlo aktivni, organizirali su nekoliko iziđačkih kampova, izleta i radionica u sklopu projekta "Budite fit, skauti su hit". Krajem ljeta započeli su jednu od aktivnosti usmjerenu poduzetnicima - "Zaposliti izviđača - dobra je odluka", a tijekom ljeta organizirali su i dvije akcije "Izviđač daruje krv".

Najveća ljetna aktivnost bila je ona kada je više od 40 sudionika provelo 12 dana ljeta na izviđačkom pohodu. Prvih šest dana izviđači su boravili u šatorima na proplanku u Donjem Velemeriću, u blizini Karlovca. Kupanje na Korani bilo je neizostavno svaki dan, a izviđači su se učili brinuti o sebi i o okolišu. Svaki dan ocjenjivani su koliko su njihove prostorije uredne te je na kraju logorovanja najurednijim izviđačem/planinkom proglašena Katja Viola. Posjetili su Karlovac i akvarij, igrali razne igre, imali kreativne radionice... Vođa logorovanja Monika Feher istaknula je dnevna dežurstva u kampu, gdje je zadatak dežurnih pomoći u kuhinji, redovito održavanje higijene toaleta i tuševa, skupljanje drva za vatru te čuvanje kampa i zastave, kao i održavanje vatre tijekom noći. Nakon šumske avanture javorovci su se zaputili na more.

U Omišu su s pomoću karte obišli znamenitosti grada. Okušali su se u raftingu na Cetini i posjetili Brač, gdje su uživali u čistom moru. Volonteri iz Javora već naveliko pripremaju jesensku izviđačku ponudu. Sve će biti pravodobno objavljeno na web-stranici udruge ik-javor.hr, kaže predsjednica Javora Jadranka Kokolari i poziva sve zainteresirane da im se pridruže.



Vuk Tešija
Novi izazovi u sigurnom okruženju
Sudionici logorovanja imali su priliku polagati i razna vještarstva, pa su neki osvojili vještarstvo kuhara, plivača, novinara i izviđačkog kurira (prenositelja poruke), koje se smatra najjačim vještarstvom jer se djeca i mladi odluče šutjeti, gladovati, biti sami u prirodi po 6, 12 ili 24 sata, ovisno o dobi, a i sakriti i zapamtiti poruku. “Naravno, svi su oni bili pod našim nadzorom i čuvamo ih kao kap vode na dlanu”, ističe Luka Bujak, programski voditelj i zamjenik vođe logorovanja.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike