Novosti
BOGOJEVO: NI SJENA NEKADAŠNJE ŠOPING-MEKE

Preko granice više se ne ide po namirnice, nego na ručak
Objavljeno 30. kolovoza, 2021.
Trgovačke su police gotovo prazne, no i da nisu, kupaca iz Hrvatske gotovo da i nema

Poput davne prošlosti ili paralelnoga svijeta. Takav je osjećaj kad danas u pustoj prodavaonici na polupraznim policama pogledom tražite, primjerice, svoje omiljeno piće. U istoj onoj trgovini u kojoj ste, ne tako davno, susretali stotine poznatih lica. Glasine su točne; Bogojevo više nije ni sjena nekadašnje šoping-meke Slavonaca.



Uistinu, svima koji su u vremenu prije korone redovito odlazili preko granice u nabavu, odluče li ovih dana "skočiti" do Srbije, kad se prisjete nekadašnjih nepreglednih kolona zbog kupnje cigareta, sokova i alkoholnih pića, Vegete, deterdženta, omekšivača, slatkiša... bit će gotovo nemoguće povjerovati da se nalaze na istom mjestu. Posebno među gotovo praznim policama prodavaonice "Niš", koja je na račun kupaca iz Hrvatske iz seoske trgovinice izrasla u moderan trgovački centar. U prodavaonici "Ducko", koja se nalazi tik uz granicu, sve je popunjeno proizvodima, no ni ondje kupaca - nema.

Pad prometa


Vratimo se na granicu gdje također ovoga četvrtka nije bilo gužve. Uz predočenje COVID putovnica na graničnom prijelazu prešli smo je u samo nekoliko minuta. Parkiralište ispred "Ducka" bilo je posve prazno, dok je na onom puno većem ispred "Niša" bilo nekoliko automobila osječkih i vukovarskih registracijskih oznaka.

- Isplati nam se doći zbog sokova i alkoholnih pića koja su upola jeftinija. Pelinkovac je kod nas 42, a ovdje 23 kune, pivo od dvije litre ovdje dobijete za osam i pol. I sastojci za kolače su nešto jeftiniji nego u Hrvatskoj. Dolazimo, naravno, i zbog bezreceptnih lijekova. To je zapravo glavni razlog zašto smo tu, jer su upola jeftiniji baš kao i, primjerice, tekućina za kontaktne leće – ispričao nam je Rajko Stojanović iz Dopsina, koji je u Bogojevo došao sa suprugom Milkom.


Oboje se dobro sjećaju prijašnjih dolazaka u Srbiju uglavnom zbog jeftinih cigareta. Iako se cijena duhanskih proizvoda nije značajnije mjenjala, smanjila se količina kutija dopuštenih za kupnju preko granice. Zbog dvije kutije po osobi, kažu, cigarete više nisu razlog dolaska. Slično smatra i Osječanka V. Vuković, koja je kupila nekoliko pakiranja mineralne vode i gaziranih pića. Osam boca Coca-Cole, kaže, platila je 64 kune, a u Hrvatskoj je samo jedna boca 14. Kupila je i pakiranje Pepsi-Cole te osam boca platila 50 kuna, a dobro zna da je u Hrvatskoj samo jedna boca, i to na akciji, deset kuna.

- Polovica polica je prazna, no sad je još i dobro kako je bilo prije mjesec dana kad nije bilo gotovo ničega. Znam da nisu naručivali robu jer bi je bacili nakon isteka roka zbog nedostatka kupaca, a sad ipak valjda dolazi malo više ljudi nakon što su se cijepili – ispričala nam je te znalački pojasnila da ipak ne može prenijeti ni sokova koliko želi, odnosno smije tek u iznosu od 300 kuna po osobi.

I Milka Kovačić iz Borova Sela kaže kako je isplativo doći tek po vodu, sokove i Donat Mg, a nerijetko će kupiti i pokoji slatkiš za djecu. Prisjeća se kako je prije epidemije bilo isplativo doći kako zbog Vegete tako i deterdženta i raznih drugih potrepština. U "Nišu", među praznim policama, tek desetak kupaca. Prodavačice nisu bile voljne davati izjave, no kroz razgovor, anonimno, potvrđuju da ovo nije ni sjena nekadašnje šoping-meke. Promet im je, šapću, opao za oko 90 posto!

Čekaju vikend


Nešto je povoljnija situacija u obližnjem istoimenom restoranu. Na prostranoj i lijepo uređenoj terasi pred vrijeme za ručak zatekli smo nekolicinu gostiju, a od vrlo ljubaznoga osoblja doznali da je takva situacija radnim danom, no vikendom imaju posla, kažu, od jutra do mraka. Ne čudi, jer hrana je kvalitetna, porcije su goleme, a cijene uistinu prihvatljive. Primjerice, gurmanska pljeskavica sa sirom kačkavaljem, šunkom i crvenim lukom kao prilogom stoji tek 38 kuna, punjena vješalica 53 kune, a fiš-paprikaš je po cijeni od 46 kuna. Pola kilograma janjetine odnosno teletine ispod peke stoji 60 kuna.

- Nije gužva kao nekad i zbog novih pravila na granici o dopuštenim količinama određenih proizvoda i zbog koronavirusa. Svi osjećamo posljedice. Mi smo, eto, s nekadašnjih šest pali na dva do tri konobara. Ipak, sretni smo jer nam i dalje dolaze gosti iz Osijeka, Vukovara i iz Baranje, i to s cijelim obiteljima, a nerijetko nas posjećuju i parovi. Vjerujem da će jednom biti sve po starome, jer zašto smo se cijepili ako to nije izlaz iz ove situacije – zaključuje konobar s dugogodišnjim stažem, rekavši u šali da sad stanovnici Hrvatske u Srbiju dolaze najprije zbog jela, a potom zbog kupnje namirnica, dok je prije situacija bila obratna.

On se možda šalio, no čini se kako je u šali bilo puno istine. U nekoliko smo sati boravka izbrojili tek 30-ak vozila, gužvu nismo zatekli ni u ljekarni ni prodavaonici, a ni na granici. I da ne bismo otišli praznih ruku, kupili smo ono što smo planirali (naravno, u dopuštenim količinama), zaključivši da se, ako ne koristimo maksimalan iznos dopušten za kupnju, ona u susjednom Bogojevu više doista - ne isplati.



Marija Mihelić
BAROMETAR CIJENA
Iako je cijena viša nego prije, Vegeta je još uvijek među proizvodima bez kojih se kupci ne vraćaju u Hrvatsku. Pakiranje od 950 grama stoji 28 kuna. Razna tjestenina također je među traženim proizvodima i cijena joj je od tri kune za sitne rezance do sedam kuna za kilogram širokih rezanaca. Deset dekagrama crvene paprike stoji deset kuna, ista količina mliječne čokolade hrvatskog proizvođača je četiri kune, a litra ulja gotovo 12 kuna. Paket vode s okusom Jana je 33 kune, šest piva u paketu stoji 30,50 kuna, boca mineralne vode Jamnica je nešto više od tri kune, a cijena litre šljivovice je 32 kune...

STARIJI SE CIJEPE, NE I MLADI
U neobaveznom razgovoru s jednim od konobara doznajemo da se na širem području Bogojeva cijepi uglavnom starije stanovništvo, dok su mlađi još uvijek skeptični kad je cjepivo protiv koronavirusa u pitanju. Mladi još ne shvaćaju što je to i da koronavirus nije nimalo bezazlen. Inače, sada se i kod nas na razna događanja može samo uz prethodno cijepljenje, odnosno uz predočenje negativnog PCR testa. Tako je bilo nedavno na Exitu, a i kad su utakmice u pitanju, stadioni su popunjeni samo s 50 posto kapaciteta – kaže nam konobar, dodavši da posjetitelji polovično poštuju nošenje maske u zatvorenom prostoru.

Možda ste propustili...

NAKNADE ZA PROVEDBU PARLAMENTARNIH IZBORA

Povjerenstvima 3,1 milijun eura