Gastro
SMANJITI UNOS SOLI U ORGANIZAM

Biljne mješavine jelo začine umjesto soli
Objavljeno 30. kolovoza, 2021.
Napravite vlastitu biljnu mješavinu kombiniranjem bilja i koristite ju kao zamjenu za sol

Kuhinjska sol je u umjerenim količinama nužna i značajna za ljudsko zdravlje jer ima važnu ulogu u biokemijskim procesima u organizmu. Međutim, zbog njezine prekomjerne konzumacije je i opasnost.



Vodeći je rizični čimbenik hipertenzije, ali je povezana i s ostalim bolestima kao što su bubrežni kamenci, karcinom želudca i gornjeg dijela ždrijela, osteoporoza i bronhalna astma.

Skrivene soli


Najviše soli unosimo u obliku tzv. skrivenih soli jedući gotovu i polugotovu hranu, hraneći se u restoranima, unosom grickalica (čips, štapići, kikiriki, pistacio), kruha i pekarskih proizvoda, suhomesnatih proizvoda, tvrdih sirova, sirnih namaza, kukuruznih pahuljica, gotovih umaka, senfa, majoneze, hamburgera, juha iz vrećice, polugotovih jela. Prema uputama Svjetske zdravstvene organizacije, preporučljiva dnevna doza soli je pet grama. Prosječna potrošnja u srednjoj Europi kreće se oko 15 grama, a nerijetko i do 20 grama. I to ne samo kod odraslih nego i kod djece, koja prema posljednjim istraživanjima unose čak 80 posto više soli nego što bi trebala. Kako se još od najranijih mjeseci navikavaju na slani okus hrane, taj okus za njih poslije, kada odrastu, postaje prihvatljiv. Natrij je kriv za povišenje krvnoga tlaka, zadržavanja vode u tijelu ili nadimanja u trbuhu. Srećom, uopće nije teško smanjiti unos soli u organizam, a da pritom vaše jelo ne izgubi svoj dobar okus. Postoje trikovi kako začiniti svoja jela bez natrija, a da budu ukusna i zdrava.

Začinsko bilje poput bosiljka, origana, vlasca, mažurana, majčine dušice, metvice, lovora te cijelog niza egzotičnih začina poboljšava i obogaćuje okus hrane. U vlastitom domu, uz malo truda, možete uzgojiti začinsko bilje te koristiti svježe u svakodnevnom spremanju obroka za obitelj. Ukusnija su jela u koja su dodani svježi začini, a za uzgoj začinskih biljaka nije potrebno imati puno prostora u vrtu niti odvojiti puno vremena.

Napravite svoju vlastitu biljnu mješavinu kombiniranjem određenog bilja i koristite ju kao zamjenu za sol (crvena paprika, češnjak u prahu, crni papar), dobro ih osušite i sameljite u mlincu za kavu ili blenderu kako biste dobili prah. Dovoljno je tada uzeti tek malo začinske soli i posuti je preko pečenoga krumpira ili povrća. Također možete napraviti i svoju začinsku sol s pomoću himalajske soli. Dodajte joj sušeni ružmarin ili kadulju, malo kima i češnjaka u prahu, pa čak i sušenih šitake gljiva i vrganja zajedno s lješnjacima, bademima i sjemenkama.

Soja sos, alge...


Sjemenke suncokreta i bundeve možete dodati u rižota, razne salate s povrćem ili tjesteninu. Ni sami niste svjesni koliko će obogatiti okus svakom vašem jelu. Također, jelo možete "posoliti" i morskim algama koje obiluju dragocjenim mineralima, aminokiselinama, proteinima i drugim blagotvornim tvarima. Kao zamjena za sol često se koristi alga kelp koja se nudi u obliku listića i praha, pa se jednostavno dodaje povrću, žitaricama, mahunarkama. Tamari je tradicionalni japanski začin slanog okusa, pripremljen od čiste soje, vode i morske soli. Svakodnevno se koristi u kuhanju za začinjavanje jela. Slanog je okusa i stoga se može upotrijebiti kao zamjena za sol u pripremanju raznih jela, pogotovo jela od žitarica. Miso je fermentirana pasta od soje i ječma s dodatkom morske soli. Slanog je i ugodnog okusa te je izvrstan za začinjavanje juha (poznata miso juha), variva i povrća te raznih preljeva. Da biste maksimalno očuvali aromatične tvari, začinite jelo na samom kraju kuhanja.

Jasminka Knežević
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike