Mozaik
MOJ PRIJEDLOG ZA IZLET

Gdje žive bajke, kao u Šumi Striborovoj ili u Međuzemlju
Objavljeno 26. kolovoza, 2021.
Na ovom se mjestu nalazi iznenađujuće mnoštvo starih, prastarih stabala čudesnih oblika

Postoje neka mjesta koja volimo zvati svojima, onako za nas posebna, tajna. Jedno od takvih čudesnih mjesta nalazi se… kako da vam objasnim, radije pogledajte sliku označene lokacije (hodočastili smo u taj kraj davno prije GPS-a…).



Na zapadnim obroncima slavonskog prstenastog gorja (meni je to sve jedna dragocjena Prsten Gora - Papuk) nalaze se uglavnom napuštena sela, Grahovljani, Gornji, Donji, Srednji. Kao i obično, Gornji budu negdje dolje, Donji prema gore, a Srednji... baš tamo negdje, ispod Srednjih, nalaze se dva prekrasna kanjona, Kanjon I i Kanjon II. Nisu to baš pravi kanjoni, kao kanjon rijeke Kolorado ili Cetine, više su zmijoliki usjeci uz potok.

Uglavnom, s ceste Kamensko - Pakrac skrene su u Dragovićima desno prema putokazu Grahovljani Donji i onda oko šest kilometara direktno (uz nekoliko skretanja) u Međuzemlje.

Ulaz je skriven gustom šikarom, a staza Bezstaza vodi u Šumu Striborovu. Zaista, osjećaj je neopisiv. Tišina, spokoj, ali ne onaj uspavljujući (imamo i takvih mjesta na Papuku - "Trnoružica efekt"), nego onaj "tu sam, tu pripadam i baš nigdje, nigdje više ne trebam ići".

I onda ugledate stare prabake PraBukve i postane vam jasno zašto se tako osjećate. Pa na pragu ste bakine i djedove kuće! Eto, to bi bio taj osjećaj, dijete kod bake i djeda. Ima li boljeg i sigurnijeg mjesta na svijetu?


Na ovom se mjestu nalazi iznenađujuće mnoštvo starih, prastarih stabala čudesnih oblika, kao iz Tolkinova svijeta. Neka polako umiru. Raspadaju se mirno, dostojanstveno, u dubokom spokoju. Sve je prožeto nekom uzvišenošću, poput trajnog blagdana. Svečanost neizbježne transformacije koju prolaze sva živa bića.

Ovo je mjesto koje ostaje u sjećanju i vraća se kao u nekom slikokazu, bajkovitoj slikovnici. Zato predlažem da ga obiđete, osjetite, povedete djecu i unuke, da vide gdje žive bajke.

Ima tamo još čuda, malo su skrivena, ali možda nađete - Ali Babinu pećinu, kamenčiće od vilinske prašine, otiske gnoma i divova…

Uživajte u Čarobnoj šumi! Možda se i sretnemo...



Piše: prim. dr. sc. Ivanka MURŠIĆ, dr. med., spec. dermatologije i venerologije
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike