Gastro
NAJSLAVNIJA LJETNA NAMIRNICA

Krastavac njeguje kožu te osvježava cijeli organizam
Objavljeno 23. kolovoza, 2021.

Maska za njegu lica koja se radi od krastavca djeluje ublažavajuće, zateže kožu lica i daje mu sjaj. U dermatologiji je poznat po učinkovitom djelovanju protiv crvenila i svrbeža. Sok svježeg krastavca steže pore kože, što je izvrsno za masnu kožu. Dovoljno je i isprati lice neslanom vodom u kojoj su se kuhali krastavci. Najslavnija je namirnica za provođenje raznih kura mršavljenja i jedna od najkonzumiranijih namirnica tijekom ljeta. Krastavac je prije svega vrlo osvježavajuće povrće. Sastavljen je od 95 posto vode i ubraja se u niskokalorične namirnice. On je, dakle, siguran saveznik osobama koje provode dijetu, jer posjeduje visok stupanj zasićenosti. Da bi se u cijelosti postigli njegovi aduti mršavljenja, krastavac se pri konzumiranju mora dobro sažvakati. A žvakanje je također važno i za pospješivanje sitosti. Konzumiran na taj način svježi krastavac pomaže da se manje jede u jednom obroku te da se nakon toga smanji glad. Budući da pripada porodici cucurbitaceae (tikvenjače), krastavac sadrži kukurbitacin C. Ta molekula ima protuupalna svojstva koja mogu zaustaviti rast kanceroznih stanica. Ali upravo kukurbitacin daje krastavcu taj njegov gorak okus. A kako svi više volimo jesti krastavce koji nisu gorki, ti krastavci sadrže vrlo malo kukurbitacina C.



Krastavac je povrtna biljka iz iste porodice kao i druge cucurbitaceae (tikvenjače), poput dinje, lubenice, bundeve, buče, tikvice, ili malih krastavaca za kiseljenje. Podrijetlom je iz Himalaje i Kine, koja pokriva šezdeset posto cjelokupne svjetske proizvodnje, i smatra se najvećim proizvođačem. U Europi su najveći proizvođači Nizozemska i Španjolska. Tako se na tržnicama diljem Europe mogu naći nizozemski krastavci tijekom cijele godine. Kod kupnje treba izabrati krastavac koji je tvrd, lijepe i jake zelene boje, sjajan i gladak. Što je manji, ima manje koštica. Može ga se držati i nekoliko tjedana u hladnjaku u pretincu za povrće. Svježi krastavac odličan je saveznik zdravlja. Sastavljen je i više od 96 posto vode i svrstava se među najmanje kalorične namirnice. Njegova koža sadrži supstancu koja olakšava mokrenje i probavu. U njemu se nalaze mnogi vitamini: A, B, C i vitamin E koji pomaže u sprječavanju starenja stanica. Također je bogat i vlaknima koja olakšavaju prolaz kroz crijeva. Ali, ljudi s osjetljivim crijevima ipak trebaju pripaziti.

Za salatu od krastavaca potreban je jedan krastavac, velika mrkva, pola crvenog luka, ocat od crnog vina, sol i papar, sušeni kopar. Oguljenu i grubo narezanu mrkvu treba staviti u mikser i izmiksati na posve sitno, pomiješati s krastavcima narezanim na ploške i sitno nasjeckanim lukom. Začiniti solju, paprom i koprom.

Osvježavajuću juhu pripremamo od luka, 2-3 krastavca, žlice maslinovog ulja, 200 ml vode, pola pileće kocke, listića mente i bosiljka, 200 ml slatkog vrhnja, žlica limunovog soka. Nasjeckati luk, a oguljen i očišćen krastavac narezati na kocke. Zakuhati pola pileće kocke u vodi, a potom je ohladiti. U mikser ubaciti luk, krastavce, mentu, bosiljak, maslinovo ulje, slatko vrhnje i limunov sok. Miješati dok se smjesa ne ujednači. U hladnu juhu dodati tanko narezane kolute krastavca i popaprite po ukusu. J.Kn.
Svježi krastavac pomaže da se manje jede u jednom obroku, i da se nakon toga smanji glad.

95

posto vode sadrži krastavac i niskokalorična je namirnica

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike