Magazin
TJEDNI OSVRT

Nesuvisla desnica prtlja i oko uvođenja eura
Objavljeno 21. kolovoza, 2021.

Nakon što si je nerealno umišljao da će biti snaga koja će okupiti propalu, ili marginaliziranu hrvatsku desnicu, Domovinski pokret Miroslava Škore ne da u tome nije uspio, nego se također raspada, a prema prognozama slijedi mu potpuni nestanak i sudbina HSP-a.



I kako to obično biva, sada neki “sitnež” s desnice grabi svoju priliku, pa političke bodove nastoji skupljati u mutnoj populističkoj kaljuži. Tako je i nekoliko zastupnika saborskog Kluba Hrvatskih suverenista poručilo da Hrvatska nije spremna za ulazak u eurozonu. “Kada se odreknemo monetarne suverenosti, odrekli smo se jednog važnog dijela suvereniteta”, upozorio je predsjednik kluba Hrvoje Zekanović. Izrazio je zadovoljstvo što se referendumskoj inicijativi Hrvatskih suverenista za zaštitu kune priključila famozna i više nego opskurna stranka mladih Generacija obnove te uvjerenje da će za referendum prikupiti dovoljan broj potpisa. Dakako, svi na političkoj pozornici imaju pravo na svoje stavove i poteze, no ipak je potrebno nešto i znati, naročito kada je inicijativa zakasnjela. Naime, u Hrvatskoj je i u ovoj godini nastavila jačati podrška uvođenju eura, pokazali su rezultati najnovijeg svibanjskog istraživanja Eurobarometra. Prema tim podacima, 61 posto hrvatskih građana sada podržava uvođenje jedinstvene europske valute, što je šest posto više nego prošle godine. Istodobno, smanjio se broj protivnika uvođenja eura, pa on u ovoj godini iznosi 37 posto, što je pet posto manje nego u istom lanjskom istraživanju. Ali to na desnici očito ne znaju, pa ne čudi što će i ljeto 2021. godine ostati zapamćeno kao razdoblje u kojemu je Hrvatska ostala bez efektivne opozicije, naročito zdesna. Osim toga, treba znati kada i kako provesti referendum, što nije nimalo jednostavno, pa su stoga mnogi do sada već u startu bili osuđeni na propast. Uz to, uvođenje eura jedno je od hrvatskih strateških pitanja. Tako, bez da se imalo oznojio, premijer Andrej Plenković očigledno je dobio situaciju u kojoj može mirno vladati do kraja mandata, još gotovo tri godine. Što uvelike govori i o kvaliteti oporbenih stranaka. Ozbiljno politološko istraživanje možda bi dalo popriličan broj razloga zbog kojih u prilično konzervativnoj zemlji, nesuvislo ideološko desničarenje naprosto ne prolazi.

Pa i sam raspad Domovinskog pokreta upozorio je na stratešku slabost hrvatske radikalne desnice koja, prema mišljenju mnogih, i nije baš politički inteligentna Hrvatska, jer čak i kad bi to značajan dio birača želio, ne može postati paradoksalno ni “proustaška, jer su ljudi koji to zagovaraju - nesposobni”.



Damir Gregorović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike