Osijek
STUDENTI ZABRINUTI ZBOG SMJEŠTAJA

Useljenje u novi studentski paviljon opet odgođeno?
Objavljeno 19. kolovoza, 2021.
Već se nekoliko puta prekoračio rok useljenja 776 studenata u novi moderan paviljon

Iako je zgrada novog studentskog paviljona Studentskog doma kralja Petra Svačića odavno dovršena, rokovi za useljenje već su nekoliko puta probijani. Useljenje 776 studenata, koliki je kapacitet novog paviljona, trebalo se dogoditi još početkom prošle akademske godine, da bi bilo prolongirano za siječanj 2021., a zatim i za travanj iste godine, kada je iznova odgođeno uz obrazloženje da tvrtka koja je pobijedila na natječaju za izradu namještaja po mjeri namještaj ne može isporučiti zbog velikog broja zaposlenika zaraženih koronavirusom.Usprkos činjenici da je već proveden natječaj za smještaj studenata u novi dom, postoji bojazan da do useljenja neće doći ni do početka nadolazeće akademske godine 2021./2022., kako su nam se anonimno pojadali studenti koji su ostvarivši pravo na smještaj u novom paviljonu već otkazali stanove u kojima su bili smješteni prošle akademske godine.



Neizvjesnost


Želeći provjeriti jesu li neslužbene informacije koje prije početka nastave unose neizvjesnost točne, pokušali smo njihovu (ne)istinitost provjeriti u Rektoratu, kao i kod prorektora za strategiju razvoja i financije Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, prof. dr. sc. Drage Šubarića, međutim, nitko od navedenih do zaključenja broja nije odgovorio na naš upit.

Ako bi se ispostavilo da je bojazan studenata opravdana, to bi bio uistinu velik problem za mnoge od njih. Iako svi oni koji su ostvarili pravo na smještaj u domu imaju i pravo na subvenciju za smještaj kod privatnih stanodavaca do useljenja u dom, doznajemo da su neki već otkazali stanodavcima u uvjerenju da će od iduće akademske godine biti smješteni u domu. Kako je ponuda privatnog smještaja u Osijeku mala, a potražnja velika, jasno je da je pred studentima koji će eventualno morati tražiti alternativni smještaj veliki izazov i neizvjesnost.

Novi paviljon


Novi paviljon omogućiti će smještaj dodatnih 776 studenata, čime će, nakon završetka projekta, ukupan broj kreveta za studente u Osijeku biti 1465, a time bi smještaj u Osijeku bio osiguran za 12,21 posto nedomicilnih studenata. Naime, novi dom veličinom premašuje smještajne kapacitete dvaju postojećih - u susjednom je domu, u Svačićevoj, 476 ležaja, a 193 u obližnjem "starom" domu u Ulici I. G. Kovačića. Novi paviljon ima 404 sobe, 796 ležajeva, bruto razvijenu površinu od 16.965,10 m2 i netopovršinu od 15.770,95 m2. Također, nova je zgrada studentskog paviljona povezana toplom vezom, odnosno mostom, s postojećom zgradom studentskog doma, što će omogućiti komunikaciju stanara dviju zgrada i korištenje svih zajedničkih sadržaja. U projektu se posebno vodila briga o studentima s invaliditetom, kojima će biti omogućen pristup svim sadržajima kako nove tako i postojeće zgrade, a za njih je predviđeno deset soba u novom prostoru.



Ivan Alilović
Problemi od početka
Podsjetimo, izgradnju novog paviljona od samog početka prate problemi u dinamici izvođenja. Sporazum u gradnji Sveučilište je s odabranim izvođačem radova sklopilo još u travnju 2017., međutim, izvođač je u međuvremenu upao u teškoće te je došlo do kršenja dinamike izvođenja radova na gradnji zgrade, trga i parkirališta. Zbog toga je Sveučilište 14. studenoga 2017. raskinulo sporazum s izvođačem radova i preuzelo do tada provedene radove, a naposljetku i potpisalo novi ugovor sa zajednicom ponuditelja; Pomgrad d. d. iz Murske Sobote i H-Grad d. o. o. iz Zagreba. Oni su u rujnu 2018. dobili pristup gradilištu te nastavili dovršetak započetih poslova, a sada, čini se, useljenje studenata usporava nabava namještaja za sobe.

Možda ste propustili...

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

Najčitanije iz rubrike