Regija
TRAŽENE NOVIJE MANJE KUĆE I STANOVI

Gradnja kuće od 120 kvadrata s kupnjom numere 120.000 eura
Objavljeno 18. kolovoza, 2021.
Uključuje to i sve komunalne priključke, dozvole, kao i dokumentaciju
ĐAKOVO - Gradnja manjih stambenih višekatnica sa po nekoliko stanova u Đakovu se nastavlja, a ono što je već sagrađeno lako se rasproda. Jer potražnja je, a najviše se traže jednosobni i dvosobni stanovi, i to oni koji su što niže, jer stara gradnja u Đakovu nije uključivala dizala, a novogradnjom su obuhvaćena.

Vlasnik đakovačke Agencije za poslovanje nekretninama Dom Commerce, Mirko Sabljar, kaže kako je cijena stanovima nešto rasla, za 10 - 20 posto, i kreće se od 600 do 1300 eura za četvorni metar.

– Stari(ji)h kuća ima na prodaju, no ne u tako velikom broju kao prije. S obzirom na cijene stanova, prodavatelji kuća počeli su dizati cijene, no kupci ih žele po starim cijenama, nove ne mogu pratiti. U tom dijelu najviše je starijih prizemnica, koje, ovisno o lokaciji, veličini, uređenosti i održavanju, imaju cijenu od 35.000, 55.000 do 60.000 eura. Ljudi traže novije manje kuće i one postižu najbolju cijenu, no u Đakovu je malo manjih novoizgrađenih kuća. Velike kuće, kakve su, primjerice, u naselju Vila, teško se prodaju i teško postižu realnu cijenu, a cijene im se kreću od 70.000 do 110.000 eura – kaže Sabljar.

Ističe i problem velikog broja praznih kuća, kuća čiji su ukućani otišli u inozemstvo, a među kojima je malo onih koje se prodaju.

– Njihovi vlasnici nisu odlučili hoće li trajno ostati vani. Samo na potezu od početka do sredine Ulice Franje Račkog, do tamošnjeg trgovačkog centra, čak je 20 praznih kuća, no prodaje ih se vrlo malo – ističe Sabljar.

Dojam je da se u gradu više gradi kolektivna stanogradnja nego individualna. Sabljar procjenjuje da je u Đakovu za kupnju gradilišta, sve priključke, projekt, papirologiju, dozvole i gradnju po sistemu "ključ u ruke" za kuću od 120 kvadrata, odnosno netopovršine od 100 četvornih metara, potrebno oko 120.000 eura, tisuću eura po kvadratu. Sve je jasno ako se uzmu u obzir cijene već izgrađenih kuća ili zašto je potražnja za stanovima.

– K tomu, potresom pogođena područja odvukla su građevinare, ali i podigla cijene usluga. Primjerice, lani je kvadrat postavljanja keramičkih pločica bio 50, jesenas 100, a sada već 150 kuna. A nema ni majstora – dodaje vlasnik Dom Commercea.

U najudaljenijim područjima u usporedbi s gradom Đakovom posve druga slika, tj. cijene. Starija useljiva kuća s okućnicom i komadom zemlje u Levanjskoj Varoši, primjerice, može se dobiti već za 10 – 12 tisuća eura, a nova kuća za 25 – 30 tisuća eura.

– To je u Đakovu cijena građevinskog zemljišta – uspoređuje Sabljar. U drugim općinskim središtima, poput Semeljaca i Drenja, dodaje, cijene kuća su 15 – 50 tisuća eura. Sabljar ističe kako dinamiku prometa nekretninama sada diktiraju natječaji za APN-ovo sufinanciranje kredita, no da ih prati previše ograničenja.

– Izazvali su potpunu zbrku na tržištu nekretnina. U vrijeme pred APN-ov natječaj potražnja je velika i kupuje se u tih mjesec-mjesec i pol, a potom aktivnosti utihnu - kaže Sabljar.



Suzana Župan
VIKENDICE ZA BAGATELU, PRODAJA STALA
Promijenili su se i trendovi na tržištu vikendica, poput onih u vikendaškim naseljima Trnave i Mandićevca, gdje njihova prodaja više nije aktualna. “Došlo je do smjene generacija; roditelji su ostarjeli, djeca u tim nekretninama ne vide interes, a one zahtijevjau održavanje i velik rad, jer uz njih u pravilu ide i voćnjak, vinograd, veća okućnica, podrumi i dr. K tomu, ne mogu se više ni naći radnici da ih održavaju, a cijena održavanja tih nekrentina je visoka. Prodaje li se s inventarom i opremom, komunalnim priključcima, s bačvama, motokultivatorom i dr., legalizirana vikendica, vinograd i/ili voćnjak ne mogu postići cijenu višu od 8, 10, 12 tisuća eura”, ističe Sabljar bagatelnost cijena, zbog koje je prodaja vikenica stala.

Drugi programi sufinanciranja, poput sufinanciranja kamata na stambene kredite sa strane lokalnih/područne samouprave, kao i općinski programi novčanog suporta mladim obiteljima u kupnji/gradnji prve stambene nekretnine, ocjenjuje, nisu dosad izazvali neki vidljiv učinak na tržištu nekretnina.

Možda ste propustili...

KOMUNALNI POGON OPĆINE FERIČANCI 2023.

Prihodi pet puta manji od rashoda

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana