Osijek
NAKON DVADESET GODINA

Od kolovoza u KBC-u liječi se parodontitis
Objavljeno 17. kolovoza, 2021.
Rad parodontološke ambulante omogućen je završetkom specijalizacije dr. Davora Jurline i donacijom OBŽ-a te INA-e

Od 1. kolovoza počela je raditi specijalistička parodontološka ambulanta pri Zavodu za maksilofacijalnu i oralnu kirurgiju KBC-a Osijek, pod vodstvom specijalista parodontologije Davora Jurline, dr. med. dent.; univ. mag. med. dent. Time je istočna Hrvatska nakon gotovo dvadeset godina dobila prvu specijalističku parodontološku ambulantu u mreži HZZO-a, jer je najbliža parodontološka ordinacija za sve pacijente od Iloka do Zagreba do sada bila ona na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu.



U parodontološkoj ambulanti naglašavaju kako ćete u njoj završiti onda kada se pojavi krvarenje zubnog mesa, oko zuba ili implantata, no zanimljivo je i bitno znati da je parodontitis povezan i sa sistemskim zdravljem, od kardiovaskularnih do respiratornih problema, a problemi se javljaju i u trudnica, primjerice, trudnički gingivitis.

- U ambulanti će se obavljati zahvati zbrinjavanja upala zubnog mesa, povlačenja zubnog mesa, smirivanje stanja klimavosti zuba i korekcije visine zubnog mesa oko zuba te liječenje periimplantitisa. Parodontna kirurgija se u dentalnoj medicini svrstava u jedan oblik mikrokirurgije, estetske kirurgije, korektivne kirurgije i regenerativne kirurgije. Parodontitis ne boli, ali je često uzrok zadaha. Veličina parodontne rane u ustima slikovito bi se mogla predočiti time da, kada se zbroji svaki centimetar oko svakog zuba, može biti i do veličine dlana. Usta su ulaz brojnih bakterija, a kroz gingivnu ranu ulaze i u kardiovaskularni sustav te postoje u cijelom organizmu. Zdravlje parodonta utječe na sistemsko zdravlje. Stoga je jedna od jako važnih stvari i redovito čišćenjenje zubnih naslaga sa svih zuba, minimalno dva puta godišnje, odnosno skidanje kamenca, za koje imamo obvezu i pravo napraviti kod svog odabranog doktora dentalne medicine. Veliki faktor rizika od parodontitisa čine duhanski proizvodi, potom genetika, dijabetes i drugi faktori, a važnu ulogu ima i oralna higijena, koja je ključ svega. U našu je ambulantu moguće doći isključivo s uputnicom odabranog doktora dentalne medicine, a potrebno je imati i ortopantomogramsku snimku - objašnjava dr. Jurlina.

Važno je reći i kako bez velike potpore Ravnateljstva KBC-a Osijek i iznimno velike financijske pomoći prije svega Osječko-baranjske županije i tvrtke INA d.d. ne bi došlo do ostvarivanja uvjeta i mogućnosti za početak rada ove ambulante.

- Parodontološku je ambulantu interijerno, instalacijski i informatički opremio KBC, ali je zbog COVID-a nabava opreme bila na "stand by", te je bilo nužno naći sredstva za nabavu stomatološke jedinice prilagođene parodontološkoj terapiji i sitnog instrumentarija, koji je skup. Uz veliko razumijevanje osječko-baranjskog župana Ivana Anušića, stigla je donacija Županije od 100.000 kuna, kao i dodatnih 100.000 kuna od INA-e, te nešto od manjih donatora koji su prepoznali važnost otvaranja ovakve ambulante, pa im ovim putem svima zahvaljujemo - naglašava dr. Jurlina.



Nefreteta Z. Eberhard
I parodontolog, dr. Josip Prpić
Recimo kako u Osijeku osim dr. Jurline djeluje još jedan specijalist parodontologije, a riječ je o Josipu Prpiću, dr. med. dent. No taj doktor dentalne medicine radi u koncesiji kao doktor opće dentalne medicine na primarnoj razini, jer nije sklopio ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje o pružanju specijalističkih usluga iz područja parodontologije.

Davor Jurlina

specijalist parodontologije

Uz veliko razumijevanje osječko-baranjskog župana Ivana Anušića, stigla je donacija Županije od 100.000 kuna, kao i dodatnih 100.000 kuna od INA-e

Možda ste propustili...

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

Najčitanije iz rubrike