Autoglas
OD LEGENDARNOG MODELA 203 DO 308 SW

70 godina Peugeotova očijukanja s karavanima
Objavljeno 17. kolovoza, 2021.
Najnoviji Peugeotov karavan, 308 SW, zadržao je ono što ga je uvijek činilo posebnim: izduljenu siluetu i velik prtljažnik

Peugeot je prije nekoliko tjedana predstavio potpuno novi Peugeot 308 SW, jedinstvene siluete. Vozilo resi izražajan stil naglašen elegantnim profilom i sofisticiranim stražnjim dijelom. Učinkovito i iznimno moderno vozilo zadržava ključna obilježja koja kupci u segmentu kompaktnih karavana očekuju.



Najnoviji karavan bogatije je opremljen, ima bolje performanse i zavodljiviji je te je jednak drugim automobilima u klasi. S druge strane, zadržao je ono što je taj segment uvijek činilo specifičnim: izduljenu siluetu i velik obujam prtljažnika. Prvi Peugeotov karavan pojavio se 1949., kada je predstavljen Peugeot 203. U to je doba segment karavana bio u samom začetku i nije se znalo postoji li zaista skupina kupaca za takvu vrstu vozila. Međutim, marka sa znakom lava bila je toliko sigurna da će pokušaj uroditi plodom da je ponudila dvije verzije karavana Peugeot 203 - obiteljsku i jednostavniju, komercijalnu izvedbu.


Bogate 70-e i 80-e


Ti su modeli naišli na dobar odaziv, što je potaknulo Peugeot da razvija svoju ponudu. Marka sa znakom lava 1956. predstavila je Peugeot 403, karavan koji je također bio dostupan u obiteljskoj i komercijalnoj izvedbi. Njega je 1962. zamijenio Peugeot 404, a Peugeot 203 nasljednika je dobio 1965., s pojavom modela Peugeot 204.

Povijesni se kotač pokrenuo i s vremenom su se ispisala nova povijesna poglavlja: Peugeot 304 i 504 karavan 70-ih godina, Peugeot 305, 505 i 405 karavan 80-ih te Peugeot 306 i 406 SW 90-ih godina. Početkom 2000-ih Peugeot je otišao korak dalje tako što je ponudio dva inovativna vozila: Peugeot 206 SW, znatno manjih dimenzija, s obzirom na to da je riječ o karavanu, i Peugeot 307 SW, koji je zadržao neka od dobrih rješenja karakterističnih za monovolumene.


Novi 308 SW


Popis se nastavlja verzijom SW prve generacije modela Peugeot 308 i Peugeot 407 te Peugeotom 508 prve i druge generacije. Svi ti modeli dokaz su kako zasigurno nije pretjerana tvrdnja da danas gotovo svatko ima neku uspomenu vezanu uz karavan marke Peugeot.

Novi Peugeotov karavan na pozornicu stupa 2021. godine. Riječ je o novom vozilu Peugeot 308 SW. Kao i limuzina po uzoru na koju je nastao, taj je model bez sumnje jedan od najzavodljivijih u svojem segmentu. Obujam prtljažnika od respektabilnih 608 litara preklapanjem stražnje klupe može se povećati na 1634 litre. Na taj se način Peugeot 308 SW svakako može pohvaliti pozamašnim prtljažnikom, u njega bez problema stanu i predmeti dulji od dva metra! Usto je novi Peugeot 308 SW i vrlo praktičan, zahvaljujući trodijelnoj klupi koja se može preklopiti preko komandi u prtljažniku. Međuosovinski razmak novog vozila Peugeot 308 SW povećan je za 55 mm u odnosu prema limuzini. Ta prilagodba, s jedne strane, omogućuje da putnici otraga imaju više mjesta i, s druge strane, da se naglasi silueta vozila, koje dobro leži na cesti.


Milan Bugarić
i-TOGGLE PREKIDAČI
Peugeot 308 opremljen je trodimenzionalnom digitalnom instrumentnom pločom od 10" i središnjim dodirnim zaslonom od 10" visoke razlučivosti, koji donosi inovaciju u obliku novog sustava Peugeot iConnect® Advanced. Fizičke komande zamijenjene su i-toggle prekidačima, koji su potpuno podesivi. Mali upravljač, još jedan neizostavan element sustava i-Cockpit® Peugeot, omogućuje vozaču da se zaista poveže s automobilom. Prvi primjerci novog vozila PEUGEOT 308 SW na ulicama će se pojaviti početkom iduće godine.

1949.

godine predstavljen je prvi Peugeotov karavan

608

litara volumen je prtljažnika Peugeota 308 SW

Peugeotovi karavani zadržavaju ključna obilježja koja kupci u segmentu kompaktnih karavana očekuju