Novosti
OBRANA I TUŽITELJ PROTIV IZRUČENJA

Mamić se pred Sudom
BiH odrekao Hrvatske
jer mu je "uzela dušu"
Objavljeno 12. kolovoza, 2021.
Zdravku Mamiću zabranjeno je putovati izvan BiH, putovnica mu je oduzeta do donošenja pravomoćne odluke o zahtjevu za izručenje

Bivši čelnik NK-a Dinamo Zdravko Mamić odrekao su u četvrtak na Sudu BiH svake veze s Hrvatskom uz konstataciju kako mu je ona "uzela dušu", a njegovi odvjetnici i Tužiteljstvo BiH su se s gotovo identičnim argumentima usprotivili novom zahtjevu hrvatskog pravosuđa za njegovo izručenje.Pred sucem Suda BiH Mirsadom Strikom u Sarajevu je održano ročište po zamolnici iz Hrvatske za izručenje Zdravka Mamića na temelju rješenja o pritvoru koji mu je odredio Županijski sud u Zagrebu u sklopu istrage o slučaju podmićivanja trojice sudaca Županijskog suda u Osijeku. Postupak je pokrenut nakon što je Mamić, koji se skriva u BiH, javno optužio osječke suce da im je davao mito kako bi ishodio povoljnu presudu za sebe u predmetu koji je protiv njega vođen zbog izvlačenja novaca iz Dinama i za što je u konačnici pravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora.

O toj zamolnici Tužiteljstvo BiH i Mamićevi odvjetnici Ivica Rajić i Davor Martinović imaju isto mišljenje, a ono glasi kako BiH tom zahtjevu ne može i ne treba udovoljiti.

Tužitelj Oleg Čavka kazao je na ročištu kako je nakon temeljitog proučavanja zamolnice pronašao određene "pravne anomalije" odnosno kako je ona formalno ispravna, no zahtjev za izručenje ne ispunjava zakonske pretpostavke jer se u Mamićevu slučaju radi o kaznenom djelu davanja dara koje se različito sankcionira u BiH i Hrvatskoj.

Različite kazne


U BiH je za osobe koje priznaju takvo djelo predviđena minimalna kazna od tri mjeseca zatvora dok ugovor o izručenju koji ta zemlja ima s Hrvatskom predviđa da je minimalna kazna u slučajevima u kojima je izručenje moguće pripisana u rasponu od jedne do četiri godine zatvora.

"Sve nas dovodi do zaključka da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje", kazao je Čavka.

Mamićev odvjetnik Martinović pohvalio je tužiteljstvo zbog toga stava te je ustvrdio kako postoje i drugi razlozi zbog kojih izručenje nije moguće. Pritom je istaknuo kako su kaznena djela o kojima je svjedočio Mamić počinjena na teritoriju BiH, pa bi ih tamo trebalo i procesuirati po načelu teritorijalnosti, a ustvrdio je i kako bi izručenjem Mamiću bilo povrijeđeno pravo na pravično suđenje.

Kazao je kako je njegov branjenik u Hrvatskoj ionako izložen "medijskoj harangi" i politički orkestriranoj kampanji u kojoj sudjeluju najviši predstavnici izvršne, zakonodavne i sudbene vlasti. Tvrdi i kako Hrvatska neutemeljeno "docira BiH" podsjećajući na činjenicu da Hrvatska unatoč pravomoćnim odlukama Vrhovnog suda koji je dopustio izručenje nekih osoba traženih u BiH ministri pravosuđa ignoriraju provesti te odluke.

Zahtjev Hrvatske za izručenjem Zdravka Mamića opisao je kao "pravno neambicioznu molbu".

Ne bi ni državljanstvo


Sam Mamić je pak na poziv suca da se i sam očituje o zahtjevu za izručenje održao govor u kojemu je sebe opisao borcem protiv korupcije u Hrvatskoj u kojoj je zbog toga izložen neutemeljenom i politički orkestriranom progonu.

"Za mene Hrvatska više ne postoji jer mi je uzela dušu", kazao je Mamić dodajući kako se kanio odreći hrvatskog državljanstva, no u tome nije uspio.

Dodao je kako nema hrvatsku putovnicu ni osobnu iskaznicu niti ih želi više ikada imati.

No sudac Strika odmah mu je izrekao mjere zabrane putovanja izvan BiH, odnosno oduzimanje putovnice te zemlje, a odluka će ostati na snazi do donošenja pravomoćne odluke o zahtjevu za izručenje.

“Ovo nije jednostavan slučaj, a ja ću postupiti kako mislim da treba”, kazao je sudac Strika. H
NEMA ZAKONSKOG ROKA ZA ODLUKU
Pema pojašnjenju odvjetnika Martinovića, zakonski rok za donošenje odluke ne postoji jer sudac cijeli slučaj sada treba iznijeti pred sudsko vijeće koje donosi odluku, a na nju je moguće uložiti žalbu. “Teško je prognozirati je li to 15, 20 ili mjesec dana”, kazao je Martinović. Na putu do zgrade suda BiH Zdravko Mamić je rekao da i ne očekuje izručenje. “Pa nisam ja paket da me izruče”, rekao je Mamić. Sud BiH će u predstojećem razdoblju odlučivati i o zahtjevu Hrvatske za izručenje Zorana Mamića, kojemu je zagrebački sud također odredio pritvor u istom predmetu, no njihovi se slučajevi vode odvojeno.

Već treći zahtjev
Ovo je bio već treći zahtjev za izručenje Zdravka Mamića iz Bosne i Hercegovine, a u prva dva slučaja zahtjevi su upućeni zbog određenog mu pritvora po prvoj i drugoj optužnici za izvlačenje milijuna kuna iz NK-a Dinamo. U oba slučaja zahtjev za izručenjem je odbijen.

Mamić je ustvrdio da nema hrvatsku putovnicu ni osobnu iskaznicu niti ih želi više ikada imati

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK REPUBLIKE O UPOZORENJU USTAVNOG SUDA

Milanović: Ovo je priprema za državni udar

NAJBOLJE MJERE ZA RJEŠAVANJE I IZBJEGAVANJE NESTAŠICA KLJUČNIH LIJEKOVA

Osnovan Savez za kritične lijekove