Regija
NA 30. GODIŠNJICU RATNOG STRADANJA

"Neispričana priča" premijerno u Berku
Objavljeno 13. kolovoza, 2021.
Dokumentarni film donosi 60 minuta svjedočanst(a)va o kalvariji što su je ratne, 1991. prošli stanovnici sela Berak
BERAKDokumentarni film naziva “Berak, neispričana priča” - a potresnih je to 60 minuta svjedočanst(a)va o kalvariji što su je ratne, 1991. godine prošli stanovnici tog sela na istoku Hrvatske - prvi će put javnosti biti prikazan upravo u Berku, i to na 30. godišnjicu stradanja, 2. rujna.Datum je to kada je, prije tri desetljeća, Berak pao u ruke okupatora. Uslijedili su strahotni zločini - na popisu je žrtava 46 imena, a sudbina 11 osoba do danas je nepoznata. Berak je jedno od mjesta u kojem su u agresiji na Hrvatsku 1991. počinjeni najteži zločini protiv tamošnjih stanovnika.

Potresna tematika


- Tematika je jako potresna... Film smo radili od 2018. godine i na kraju čini me zadovoljnim činjenica da smo film napravili i da će ostati kao trajni zapis o ratnoj tragediji koja se dogodila u Berku. Smatram iznimno važnim za našu Hrvatsku da to bude sačuvano od zaborava - kaže redatelj filma Branko Ištvančić.

Premijera u Domu kulture u Berku upravo se ovih dana dogovara, a načelnik općine Tompojevci, u čijem je sastavu i selo Berak, s danas 300-tinjak duša, kaže da bi u toj prigodi, s obzirom i na to da je riječ o punih 30 godina od ratnog stradanja, u Berku rado vidjeli - i predstavnike državnog vrha i protagoniste filma “o neispričanoj priči”, i sve mještane....

- U tijeku su dogovori oko obilježavanja tužne obljetnice, dana kada je “pao” naš Berak. U središtu sela, uz Dom kulture, je i spomen-obilježje gdje će biti položeni vijenci i upaljene svijeće za žrtve ‘91, služit će se sveta misa, a i premijera dokumentarnog filma za nas bi u Berku tog dana bila velik i važan događaj - kaže načelnik Milan Grubač, koji se nada da će se sve, uzimajući u obzir i epidemiološke okvire, dogovoriti za navedeni datum.

- Želimo da žrtva Berka, 30 godina poslije, bude dostojanstveno obilježena - dodao je.

Nakon prvog prikazivanja u Berku, film bi trebala vidjeti i publika diljem Slavonije - u Vukovaru, Vinkovcima, Osijeku..., a potom i u Zagrebu, i drugdje po Hrvatskoj. - Film doista treba biti viđen - nadometnuo je redatelj Ištvančić. Iza produkcije stoji tovarnička Udruga dr. Ante Starčević i njezin predsjednik Antun Ivanković, a valja reći i da su “u kameru” svjedočili ljudi iz Berka, njih 10-ak, koji su preživjeli strašne zločine - zatvaranje u logore u selu, mučenja i silovanja, ubijanja, odvođenja u koncentracijske logore u Srbiji...

Svjedočanstvo patnje


- U Berku tuga i danas postoji, sve se to zaboraviti ne može. Nema u selu kuće u kojoj netko nije stradao - kaže Predrag Kegelj (54) kao sudionik filma o Berku u Domovinskom ratu, dodajući kako je važno što je takav film snimljen “jer se mora znati istina kako je bilo dok se stvarala Hrvatska, za buduće generacije”.

- Film jest potresan, no nije snimljen da bi stajao na polici, već da ostane kao svjedočanstvo jednog teškog, strašnog vremena, ljudske patnje... - dometnut će redatelj Ištvančić. Inače, spomenuta udruge iz Tovarnika već se niz godina bavi promicanjem istine o Domovinskom ratu, kroz knjige i filmove, pa je dosad iza njih 12 tiskanih knjiga i osam snimljenih dokumentarnih filmova. Berak je, komentirao je producent Ivanković, “posebno potresna priča koja je morala ostati zabilježena” dok se među ratnim strahotama to selo spominje i kao “prvo selo - logor” u kojem je i katoličku crkvu okupator pretvorio u diskoklub. Valja reći i da su snimanje filma financijski podržali Vukovarsko-srijemska županija i sponzori.

U Berku je, pak, bila angažirana “stalna ekipa” redatelja koja godinama radi po Slavoniji - snimatelj Darko Krakar, Pere Ištvančić zadužen za glazbu i dizajn zvuka, Mladen Šiklić kao snimatelj zvuka i montažer Branko Vuković. Dio su filma, inače, i arhivske snimke poput ekshumacije masovne grobnice u Berku nakon mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja...Sanja Butigan
NAKON ISTOKA, I FILM S JUGA hrvatske
- Ratne dokumentarne filmove nije lako raditi... Oni govore o vremenu koje treba biti zapamćeno i iz kojeg treba učiti - kaže Branko Ištvančić (54), koji se nakon snimanja na istoku uputio na jug Hrvatske. Nakon Berka je u Dubrovniku. Uz potporu Ministarstva braniatelja i HAVC-a, snima se film s tamošnjim glumcem Nikšom Kušeljom i pričom iz ‘91. “Bili smo u ONB-u”, što govori o odredima naoružanih brodova koji su spašavali život Dubrovnika, i “ratom prekinutoj mladosti”... Film koji bi mogao obilaziti i festivale, bit će završen do kraja 2022.

Možda ste propustili...

HRVATSKO-MAĐARSKO PRIJATELJSTVO

Nogometni su veterani ponovno odmjerili snage

KUHALI ČOBANAC, NATJECALI SE U PJEVANJU I ZAPLESALI

Etnoselo domaćin manifestacije “Bocanjevci alaj ste milina”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana