Regija
ISPLAĆEN NOVAC POLJOPRIVREDNICIMA

Proizvođačima začinske paprike prvi put potpore
Objavljeno 13. kolovoza, 2021.
Poljoprivrednici s područja Belog Manastira potpisali su ugovore za 38 potpora ukupne vrijednosti 348.122 kune
BRANJIN VRH



U prostorijama belomanastirske gradske uprave potpisano je 38 ugovora o dodjeli potpore poljoprivrednicima s područja grada.



Ukupan iznos dodijeljenih potpora je 348.122 kuna, što je za 50.000 kuna više u odnosu prema prethodnim godinama u kojima su se dodjeljivale potpore. Rezultat je to natječaja objavljenog u svibnju ove godine. Kako ističu u gradskoj upravi, Program isplata potpora podijeljen je u sedam mjera.

- Riječ je o potporama plasteničkoj proizvodnji cvijeća, povrća, voća, gljiva i ljekovitog bilja, potporama proizvodnji meda te onima za biljnu, stočarsku i ekološku, odnosno organsku poljoprivrednu proizvodnju. Nadalje, jedna od mjera odnosi se na potpore za početnike u primarnim poljoprivrednim djelatnostima, kao i na potpore za provedbu projekata kontrole plodnosti tla na poljoprivrednim gospodarstvima - objašnjavaju, dodajući kako se preostale dvije mjere odnose na potpore za voćarsku proizvodnju i potpore za proizvodnju začinske paprike. Naglašavaju kako su se na natječaj mogle javiti pravne i fizičke osobe koje zadovoljavaju određene uvjete, poput registrirane djelatnosti primarne poljoprivredne proizvodnje, prebivališta i sjedišta obiteljskog gospodarstva ili obrta na području grada, upisa u upisnik poljoprivrednih gospodarstava, vlasništva (ili potvrde o zakupu) parcele za koju se traži potpora i slično. Također, jedan od uvjeta su i podmirene obveze prema Gradu. Od ove godine prednost pri dodjeli potpora imali su poljoprivrednici koji u prethodnoj godini nisu dobili potporu u istoj mjeri u kojoj su se prijavili ove godine. Najveći iznos potpora (155.067 kuna) isplaćeno je za 13 voćara. Slijede proizvođači meda, njih 11, koji su ‘’inkasirali’’ 99.125 kuna, dok su pravne i fizičke osobe koje se bave plasteničkom proizvodnjom cvijeća, povrća, voća, gljiva i ljekovitog bilja (njih četvero), dobili ukupno 55.340 kuna.

Prvi put ove godine, na inicijativu Udruge proizvođača baranjskog kulena/kulina, Grad je na natječaj pozvao i proizvođače začinske paprike. Javila su se tri proizvođača, a podijelili su iznos od ukupno 23.894 kune. Najviše novca dobila je Olga Šumiga, vlasnica istoimenog OPG-a iz belomanastirskog prigradskog naselja Branjin Vrh, koja se proizvodnjom začinske paprike bavi već 12 godina.

- Investirala sam približno 27.000 kuna za nabavu sjemena i nadogradnju sustava za navodnjavanje, a nakon javljanja na natječaj dobila sam 70 % od spomenutog iznosa - kaže Olga Šumiga, naglašavajući kako je prezadovoljna odlukom Grada o uvrštavanju u Program potpora i proizvođača začinske paprike. Proizvodnju je počela na 300-tinjak četvornih metara površina posađenih baranjskom paprikom, a u ovom trenutku ‘’crveno baranjsko zlato’’ proizvodi od paprike posađene na približno 7000 četvornih metara.



Ivica Getto
Iskorištena sredstva za ovu godinu
Uz spomenute isplate, potpore su dobili i proizvođači koji su se javili na Mjeru 3 (potpora organskoj i ekološkoj proizvodnji - 1 ugovor, ukupno 5000 kuna), potom oni koji su se javili na natječaj za Mjeru 4 (početnici u primarnim poljoprivrednim djelatnostima - 1 ugovor, ukupno 6986 kuna) te zainteresirani za Mjeru 5 (analiza tla - 4 ugovora, ukupno 2710 kuna). Isplatom ovih potpora iskorištena su ovogodišnja financijska sredstva namijenjena financiranju potpora poljoprivrednicima. U gradskoj upravi vjeruju da će s isplatom nastaviti i sljedeće godine.

Grad je dao
23.894 KUNE PROIZVOĐAČIMA BARANJSKOG CRVENOG ZLATA



Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike