Dome slatki dome
BIOVRT

Korisne životinjice čiste vrt od mnogih štetnika
Objavljeno 12. kolovoza, 2021.
Najbolji pomagači su ptice, ježevi i žabe, koji jedu puževe, ali i neki kukci

Da bi se u vrtu mogla primijeniti biološka zaštita, ne treba tjerati sve životinje, jer nisu sve neprijatelji.


Važno je zadržati korisne životinje, jer one pomažu u borbi protiv štetnika. U suzbijanju štetnika od velike su koristi životinje koje se njima hrane. Najbolji pomagači su ptice, ježevi i žabe, koji jedu puževe, ali i neki kukci, kao što su bubamare, mrežokrilke i bogomoljke, koji su prirodni neprijatelji lisnih ušiju. Vrapci, osim što vole kukce, vole jesti i sjeme korova, tako da će vam pomoći u suzbijanju nepoželjnih vrsta biljaka.

Bubamare i njezine ličinke dnevno pojedu i do 400 lisnih ušiju. Da bi bubamare imale što jesti, ne treba uništavati prve lisne uši koje se pojave u proljeće, jer će se tako smanjiti broj bubamara. Ako ste u mogućnosti, za žabe je dobro u vlastitom vrtu iskopati malu baru i zasaditi vodeno bilje. Žabe će naseliti baru, pa će opasnost od puževa biti znatno manja. Ptice na dan prikupe i do 30 kg gusjenica i drugih nametnika. Da biste privukli i zadržali ptice, postavite im kućicu. Neka otvor kućice bude okrenut prema jugoistoku. Preko ljeta im osiguravajte dovoljno vode u plitkim posudama, a zimi hranu. Ptičice će vas osloboditi nametnika u vrtu i svakodnevno vas razveseljavati svojim pjevom. U vrtu nalazimo i pauke, koji su prirodni neprijatelji muha i komaraca. Grabežljive grinje prirodni su neprijatelji crvenog pauka, ali i nekih drugih štetnih grinja.

Lisne uši mali su nježni kukci, koji mogu biti krilati ili beskrilni. Boja im ovisi o stadiju razvoja i biljci hraniteljici, pa mogu biti od svjetložute i zelene do crne boje. Hrane se sisanjem biljnih sokova, i to na najnježnijim biljnim dijelovima - lisnim izbojima i cvjetnim pupovima. Izazivaju zastoj u rastu biljke, kovrčanje listova, iza njih ostaje medna rosa, koja kaplje po donjim listovima čineći ih ljepljivima, a poslije pocrne jer se na njima razvijaju gljive čađavice. Napadaju velik broj kultura. Javljaju se u proljeće i jesen tijekom toplog i suhog vremena te nakon obilnih kiša. Ako lisne uši jako napadaju neku biljku, to je znak da je poremećena njezina cirkulacija.

Ako u svom vrtu imate jezero, baru ili neku vrstu bazena, možete osigurati stanište za žabe. Žabe su korisne jer se hrane kukcima, čak i komarcima, i time također pomažu u biološkom uništenju štetnih vrsta. Ponekad je dovoljno prekriti i prihraniti tlo kod korijena biljke. Postoje biljke koje su ušima naročito privlačne. Te se biljke mogu saditi među druge biljke da bi ih zaštitile od ušiju. Na primjer, saditi salatu i bob među jagode. Uši će se preseliti na salatu i bob, a jagode će ostati neoštećene.

Gujavica, koju često nazivamo kišnom glistom, od velike je važnosti za tlo našeg vrta. Naime, ona svojim djelovanjem razgrađuje biljni materijal poput otpalog lišća. Sigurno ste ih vidjeli u vrijeme kiša, kada bez straha od visokoih temperatura izlaze na površinu tla. Hrane se otpalim lišćem koje počinje trunuti. Talog kave blago će gnojiti zemlju i istovremeno tjerati biljne mušice. Budite umjereni u zalijevanju tla talogom kave jer on podiže kiselost tla. Kukcima pripadaju i važni oprašivači, koji će pomoći biljkama u razmnožavanju. Kukci su važni i kao predatori drugih kukaca koji nanose štetu vašem vrtu.

Krtica je korisna životinja jer uništava rovce, gusjenice i crve, ali istodobno pravi krtičnjake, koji narušavaju izgled vrta. Najlakše ju je otjerati ako se u tlo ukopa prazna boca tako da je vrh boce u otvoru rova, pazeći da se grlo boce ne začepi. Zvukove koje proizvodi vjetar i prazna boca krtice ne mogu dugo podnositi pa odlaze. U borbi protiv štetnika pomaže prirodni suživot nekih biljaka - ako se posade jedna blizu druge, povećava se njihova snaga i urod te se bolje štite od nametnika.


Jasminka Knežević
Biovrt
Ekološka zaštita

i prihrana

Ako ste u mogućnosti, za žabe je dobro u vlastitom vrtu iskopati malu baru i zasaditi vodeno bilje

Ježevi omiljeni i korisni
Ježevi su omiljeni i korisni. Mladi ježevi dolaze na svijet u proljeće, ponekad i u jesen. Obitelj ježeva u lov ide u sumrak. Hrane se puževima, grčicama, crvima, gusjenicama, miševima, a ponekad i zmijama. Osim toga, vole jagode i jabuke. Kako bi ježevi stvorili dom, potreban je neometan kutak ispod grmlja sa zaostalim lišćem.

Pauci su najuspješniji lovci
Pauci su najuspješniji lovci na nametnike jer love muhe, leptire, kornjaše, gusjenice, stjenice i uši. Kako bi ih se zaštitilo, potrebno je očuvati njihove jedinke (iako ih se neki ljudi boje) i ne prskati ih otrovom. Samoniklo bilje, pokrivači tla i prirodni kamenjar omogućuju im prostor za život. Neki od njih grade mreže, a neki žive na tlu, no mogu se raspoznati po nogama.

Gomolji omiljena poslastica
Rovac je jedan od učestalih zemnih štetnika. Omiljena poslastica su mu gomolji i korijenje. Rovac je noćna životinja i izlazi na površinu samo noću. Njegov rov nije duboko u zemlji, pa se najlakše uhvati ako se u tlo ukopa posuda s vodom, a sa strane postave daščice koje ga usmjeravaju u posudu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVO MJESTO U GRADU ZA SVE PRAVE NJUŠKE

Pas i psići pružit će vašem ljubimcu najbolju njegu i premium proizvode!

2

ENERGETSKA UČINKOVITOST

Uz dizalice topline do uštede na grijanju

3

BEZ TAPKANJA U MRAKU

Orijentacijsko svjetlo