Regija
NAŠICE SPREMNE ZA BACKYARD ULTRU

Ne pobjeđuje najbrži, nego najizdržljiviji trkač
Objavljeno 11. kolovoza, 2021.
Više od 50 natecatelja iz cijele Hrvatske proći će kružnu stazu oko jezera Lapovac, a Našice će imati 15 predstavnika

NAŠICE



Podjednako atraktivno šetačima i izletnicima, kao i biciklistima i trkačima, umjetno jezero Lapovac spremno je za nove natjecatelje.



U petak, 13. kolovoza, počinje utrka Backyard Ultra, premijerna tog tipa u Našicama, ali i u Hrvatskoj. Radi se o utrci izdržljivosti i to je novitet u Hrvatskoj. Organizator prve utrke Backyard Ultra u Hrvatskoj je Udruga rekreativnog trčanja Nexe Team Našice, a održat će se na rekreativnoj stazi oko jezera Lapovac. Staza je poznata po svojoj atraktivnosti, jer prolazi i kroz šumske predjele, ali i po fizičkoj zahtjevnosti. No stazu posebnom čini njezina duljina od 6700 metara (četiri milje). Staza ima 20 metara uzdignutosti, a podloga joj je zemlja i makadam.

- Radi se o novom tipu natjecateljske utrke, gdje se trkačka populacija u Hrvatskoj tek upoznaje sa svime što ona donosi. Radimo proboj ove zanimljive utrke u Hrvatskoj i mi smo jedini koji, zahvaljujući prirodi, imamo stazu od zadanih 6700 metara, što Amerikanac traži. Sve smo ispunili što je traženo od nas da bi se utrka održala – ističe predsjednik Udruge rekreativnog trčanja Nexe Team Našice, Tomislav Gall.

Svečano otvaranje i ceremonijalni start Lapovac Backyard Ultre predviđeni su za 18 sati. Više od 50 natecatelja iz cijele Hrvatske proći će kružnu stazu oko jezera Lapovac, a Našice će imati 15 predstavnika, predvođenih Damirom Mesecom, hrvatskim reprezentativcem u ultramaratonu, ujedno i direktorom utrke Lapovac Backyard Ultra.

- Na utrci u Australiji sudjelovalo je 56, a na utrci u Švicarskoj 48 trkača. Kada se uzmu ti pokazatelji, odaziv na prvo izdanje ove utrke u Hrvatskoj više je nego dobar. Bilo bi i više natjecatelja, ali su im se pojavile neke obveze, pa su morali odustati. Natjecatelji dolaze iz cijele Hrvatske, a zbog pandemije bolesti COVID-19 utrka nije međunarodna. No zadovoljni smo odazivom – kaže Tomislav Gall, koji također sudjeluje u utrci. Dodaje da je cilj utrke promocija trčanja i sporta općenito, zdravog života i grada Našica.

Na ovoj zanimljivoj i uzbudljivoj utrci taktika je iznimno važna, jer ako trčite brzo, izmorit ćete se, ali će vam, s druge strane, ostati više vremena za odmor. No, ako istrčite ili prehodate krug za sat vremena, neće vam ostati vremena za odmor i okrepu. Utrka će testirati trkače do krajnjih granica, a ujedno je i eliminacijska - trči se sve dok posljednji natjecatelj ne ostane na stazi. Za mnoge će ovo biti ultramaratonsko iskustvo, ali su dobrodošli i oni koji se žele okušati u tom obliku natjecanja.



- Radi se o izrazito ekstremnoj utrci, u kojoj ne pobjeđuje najbrži, nego najizdržljiviji trkač. Koliko će utrka trajati, teško je reći. U Australiji je čovjek koji je pobijedio pretrčao 220 kilometara, a to je 30-ak sati trčanja. Očekujem da će i kod nas utrka toliko trajati – zaključuje predsjednik Udruge rekreativnog trčanja Nexe Team Našice, Tomislav Gall.


Snježana Fridl
6706 metara za manje od jednog sata
Backyard Ultra je ultramaratonska utrka gdje natjecatelji moraju uzastopno pretrčati udaljenost od 6706 metara (4,167 milje) za manje od jednog sata. Sa starta kreću svi natjecatelji, trče prvi krug i ako ga završe za manje od jednog sata, mogu se odmoriti, ali se ponovno moraju pojaviti na startu idućeg kruga, točno u sljedeći puni sat. Tada kreću na istrčavanje drugog i svakog sljedećeg kruga. Backyard Ultra licencirana je utrka koja se održava prema pravilima koje je osmislio Gary Cantrell, poznat kao Lazarus "Laz" Lake, direktor utrke.

Tomislav Gall

predsjednik Udruge rekreativnog trčanja Nexe Team Našice

"Radimo proboj ove zanimljive utrke u Hrvatskoj i mi smo jedini koji, zahvaljujući prirodi, imamo stazu od zadanih 6700 metara, što Amerikanac traži"

Možda ste propustili...

DOBIVENO NEPOVRATNIH 75.837 EURA

Višenamjenski sportski teren u centru Virovitice

KRAJNJI JE ROK ZA PROVEDBU PROJEKTA 4. LIPNJA 2025.

Gradit će se reciklažno dvorište

Najčitanije iz rubrike