Autoglas
C KLASA MERCEDES-BENZ C 220D AMG

Vanjština oduševljava, a unutra je rapsodija
Objavljeno 10. kolovoza, 2021.
Oštrijim linijama nova C klasa dobila je na agresivnosti, a kod testnog modela sve je dodatno naglašeno AMG paketom

Sjeli smo za upravljač najnovije Mercedes-Benz C klase, u kupcima najprivlačnijem izdanju - 220 d, koja je dodatno začinjena AMG paketom. Danas se kao kupac automobila možete ponašati kao da birate odjeću, među kojom morate izabrati S, M ili L, ovisno o tome što vam najbolje odgovara u tom trenutku. Doista je tomu tako, jer svi modeli, od C, E do S klase, tehnološki ne kaskaju jedan za drugim, kao što je to možda bilo u prošlosti.Nova C klasa vanjštinom, ali i interijerom oslanja se na ekskluzivan Mercedes-Benz, naravno, na S klasu. Sličnost je tolika da C klasu s pravom možemo nazvati malom S klasom. Vanjština, za razliku od prošlog modela, donosi oštrije linije, ali se u dizajnu Mercedes-Benza krivuljar i dalje itekako koristio, jer automobil i dalje donosi poznate linije, slične prethodniku. Oštrijim linijama, posebice na prednjim i stražnjim svjetlima, nova C klasa dobila je na agresivnosti, a kod testnog modela sve je dodatno naglašeno AMG paketom. Zanimljivo dizajnirani aluminijski naplatci pridonose boljoj aerodinamici.

Veliki zaslon


Koliko god vanjština oduševljavala, prava rapsodija očekuje nas u interijeru, koji je na tragu S klase te donosi veliki centralni zaslon, koji sada ide po vertikali središnjeg grebena. Ispred vozača je dakako drugi, jednako impozantan, zaslon. Sjedala i položaj za upravljačem daju nam osjećaj kao da smo sjeli u zrakoplov s kojim smo spremni poletjeti. Zanimljiva je implementacija klasičnih tipki osjetljivih na dodir, koje tako prenose interakciju. To se posebno odnosi na kontrolu sjedala. Naime, sjedalo je u svojim konturama postavljeno na vrata, a svakim segmentom sjedala upravljamo na dodir. U svome interijeru Mercedes-Benz C klasa donosi najnovije izdanje svoga MBUX sučelja, koje donosi pregršt novosti. Nama je svakako za oko zapela nikad bolje viđena implementacija navigacije.

Proširena stvarnost


Zaboravite na dosadne navigacije i uronite u proširenu stvarnost koju donosi Mercedes-Benz C klasa. Navigacija pruža pregled terena sličan Google Street Viewu, a posebno oduševljava primicanje nekom skretanju. U tom trenutku automobil uključuje prednju kameru te na snimci uživo crta strelice kamo skrenuti. S tim što se strelice približavaju, tj. mijenjaju oblik, kako im se primičemo ili kada skrećemo. Od ostalih tehnologija teško je nešto zamisliti a da toga ovdje nema. Povezivanje s internetom, udaljena kontrola vozila, multimedija… Sve je tu.

Novi upravljač u početku može djelovati zbunjujuće s previše tipki osjetljivih na dodir, no zapravo, kada se upoznate s kontrolama, shvatit ćete kako ih je Mercedes-Benz dobro implementirao. Mercedes-Benz C 220 d, sukladno s nazivom, pokreće dizelaš sa sustavom blagog hibrida. Ispod poklopca je 2-litreni dizelaš snage 200 KS. Uparen s automatskim mjenjačem nudi odličan osjećaj za upravljačem i suvereno vladanje cestom. Želite li najbolju C klasu dosad – evo je. Prepreka jedino može biti cijena, viša od 460.000 kuna, no valja reći kako testni model donosi pregršt dodatne opreme, koja utječe na krajnju cijenu.


Milan Bugarić
ELEKTRIČNA JAVA
Ako se malo osvrnete oko sebe, električni automobili sve su više oko nas i neizbježno će, na užas ljubitelja dizela i benzina, postati jedini izbor u budućnosti. Mercedes-Benz već naveliko najavljuje sveopću elektrifikaciju svojih modela, a do 2030. godine navodno planira imati sve modele samo električne. Upravo 2030. najavljuje se i kao svojevrsni kraj, ili početak kraja, klasičnih automobila, a sve to znači da je ovo možda i posljednja C klasa u svome klasičnom izdanju – s motorom s unutarnjim izgaranjem.

200

konjskih snaga isporučuje 2-litreni dizelaš

460

tisuća kuna, s hrpom opreme, cijena je testnog automobila

Nova C klasa vanjštinom, ali i interijerom oslanja se na Mercedes-Benz S klasu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike