Osijek
RADOVI NAPREDUJU PREMA PLANU

Kraj obnove Tvrđe u ožujku 2023.
Objavljeno 7. kolovoza, 2021.
U zimu, sa zatvaranjem ugostiteljskih terasa, počet će radovi na Trgu Sv. Trojstva

Grad Osijek objavio je ažurirani vremenski plan izvođenja rekonstrukcije i dogradnje komunalne infrastrukture Tvrđe.



Radovi uključuju cjelovitu obnovu dotrajale sanitarne i oborinske kanalizacije, obnovu distribucijske telekomunikacijske i elektroenergetske kabelske kanalizacijske mreže, obnovu javne rasvjete u energetski učinkovitu te rekonstrukciju ulica, pješačkih površina i trgova na području Tvrđe, koja će, prema planu izvođenja radova, koji se ažurira svakih nekoliko mjeseci, u novom ruhu zasjati u zadanom roku, odnosno u ožujku 2023., za kada je planirana montaža kandelabera i rasvjete te hortikulturno uređenje.

Prva faza radova, koja se odnosi na istočni dio Tvrđe, granično s Trgom Svetog Trojstva, bit će gotova krajem godine, nakon čega bi, s prestankom rada terasa ugostiteljskih objekata, počela obnova središnjeg trga.

Od onoga što je već sada vidljivo posebno je dojmljiva Bösendorferova ulica, koja je popločena istim onim kamenom koji je ondje i bio, ali recikliranim i obnovljenim. Najveću je promjenu doživjela Jagićeva ulica, koja do sada nije imala nikakvo popločenje.

Općenito u projektu postoje dva glavna koridora. Jedan ide od južnog ulaza u Tvrđu, iz Franjevačke ulice, prolazi ispred Rektorata i izlazi pokraj Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, na zapadni ulaz u Tvrđu. Drugi, glavni, koridor cijela je Kuhačeva ulica, od istočnog ulaza, koji se ovim projektom anulira i više neće postojati, do zapadnog ulaza. Ta dva koridora bit će popločena velikim granitnim kockama, od materijala sličnog onom sadašnjih kocka, ali nešto većih dimenzija, 28 x 25 centimetara. Na periferne ulice, a to su sve manje ulice, poput Fakultetske, Klaićeve, Firngerove i drugih, vraćaju se iste ali reciklirane kocke. Ukupno je riječ o površini od oko 7000 četvornih metara koja će biti prekrivena takvim recikliranim kockama.

Uz nove kolnike bit će i staze za pješake od klinker-opeke, a unaprijedit će se i javna rasvjeta. Starinskim svjetilljkama na pročeljima bit će dodano još nekoliko i sve će imati LED rasvjetna tijela. Veseli i činjenica što će Tvrđa nakon obnove biti zelenija. Uz zadržavanje postojećih stabala, o kojima se posebno vodi briga tijekom izvođenja radova, bit će zasađena još 33.

Revolucionarnu će promjenu donijeti i novi prometni režim - cijela će Tvrđa postati pješačka zona. Izuzev, jasno, vozila dostave, hitnih službi i stanara, više nitko neće moći automobilom ulaziti unutar njezinih granica. A stanari će, kako doznajemo od Sanje Scitovski, vozila morati parkirati u svojim dvorištima jer parkiranje na ulicama više neće biti dopušteno. Valja istaknuti i da će nakon završetka radova svi stanovnici Tvrđe imati mogućnost grijanja na plin, što do sada nisu imali.



Ivan Alilović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike