Osijek
RADOVI NAPREDUJU PREMA PLANU

Kraj obnove Tvrđe u ožujku 2023.
Objavljeno 7. kolovoza, 2021.
U zimu, sa zatvaranjem ugostiteljskih terasa, počet će radovi na Trgu Sv. Trojstva

Grad Osijek objavio je ažurirani vremenski plan izvođenja rekonstrukcije i dogradnje komunalne infrastrukture Tvrđe.Radovi uključuju cjelovitu obnovu dotrajale sanitarne i oborinske kanalizacije, obnovu distribucijske telekomunikacijske i elektroenergetske kabelske kanalizacijske mreže, obnovu javne rasvjete u energetski učinkovitu te rekonstrukciju ulica, pješačkih površina i trgova na području Tvrđe, koja će, prema planu izvođenja radova, koji se ažurira svakih nekoliko mjeseci, u novom ruhu zasjati u zadanom roku, odnosno u ožujku 2023., za kada je planirana montaža kandelabera i rasvjete te hortikulturno uređenje.

Prva faza radova, koja se odnosi na istočni dio Tvrđe, granično s Trgom Svetog Trojstva, bit će gotova krajem godine, nakon čega bi, s prestankom rada terasa ugostiteljskih objekata, počela obnova središnjeg trga.

Od onoga što je već sada vidljivo posebno je dojmljiva Bösendorferova ulica, koja je popločena istim onim kamenom koji je ondje i bio, ali recikliranim i obnovljenim. Najveću je promjenu doživjela Jagićeva ulica, koja do sada nije imala nikakvo popločenje.

Općenito u projektu postoje dva glavna koridora. Jedan ide od južnog ulaza u Tvrđu, iz Franjevačke ulice, prolazi ispred Rektorata i izlazi pokraj Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, na zapadni ulaz u Tvrđu. Drugi, glavni, koridor cijela je Kuhačeva ulica, od istočnog ulaza, koji se ovim projektom anulira i više neće postojati, do zapadnog ulaza. Ta dva koridora bit će popločena velikim granitnim kockama, od materijala sličnog onom sadašnjih kocka, ali nešto većih dimenzija, 28 x 25 centimetara. Na periferne ulice, a to su sve manje ulice, poput Fakultetske, Klaićeve, Firngerove i drugih, vraćaju se iste ali reciklirane kocke. Ukupno je riječ o površini od oko 7000 četvornih metara koja će biti prekrivena takvim recikliranim kockama.

Uz nove kolnike bit će i staze za pješake od klinker-opeke, a unaprijedit će se i javna rasvjeta. Starinskim svjetilljkama na pročeljima bit će dodano još nekoliko i sve će imati LED rasvjetna tijela. Veseli i činjenica što će Tvrđa nakon obnove biti zelenija. Uz zadržavanje postojećih stabala, o kojima se posebno vodi briga tijekom izvođenja radova, bit će zasađena još 33.

Revolucionarnu će promjenu donijeti i novi prometni režim - cijela će Tvrđa postati pješačka zona. Izuzev, jasno, vozila dostave, hitnih službi i stanara, više nitko neće moći automobilom ulaziti unutar njezinih granica. A stanari će, kako doznajemo od Sanje Scitovski, vozila morati parkirati u svojim dvorištima jer parkiranje na ulicama više neće biti dopušteno. Valja istaknuti i da će nakon završetka radova svi stanovnici Tvrđe imati mogućnost grijanja na plin, što do sada nisu imali.Ivan Alilović
Možda ste propustili...

OD PONEDJELJKA PRELAZAK DRAVE SAMO PREKO CESTOVNOG MOSTA

Pješački most zatvara se zbog rekonstrukcije, radovi gotovi do ljeta iduće godine

POBOLJŠANJE SOCIJALNIH USLUGA

Briga u kući bolja nego u ustanovi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana