Osijek
JOŠ JEDNA OSJEČKA TVORNICA OTIŠLA U POVIJEST

Umjestu upravne zgrade
Analita, na Zelenom polju
sagradit će se novi stanovi
Objavljeno 4. kolovoza, 2021.
Analit je definitivno, nakon što je dva puta prošao poslovni krah - i u fizičkom smislu prestao postojati. Uklonjena je upravna zgrada nekadašnjeg proizvođača ambalaže od plastike, a na tom mjestu na Zelenom polju niknut će nova stambena zgrada.

Vlasnik parcele, investitor s vukovarskom adresom, prijavio je resornom uredu Grada Osijeka još 30. lipnja namjeru uklanjanja upravne zgrade, koja je posljednjih nekoliko godina zjapila prazna i neiskorištena. Saznajemo kako će na tom prostru, a adresa je Zeleno polje 30, nastati nova stambena zgrada, no investitor još razmatra koje veličine i koje visine, odnosno hoće li imati 40 ili 60 stanova, hoće li biti na dvije, ili na tri nadzemne etaže, a to je još uvijek predmet kreiranja idejnog rješenja.

O samom tom objektu zadnji put pisali smo upravo u ljeto 2017. godine, a tada su u našu redakciju susjedi prijavili kako su u prostore upravne zgrade provalili vandali, prozorska su stakla razbijena, a noću, prijavljuju stanari Ulice Zeleno polje, iz objekta se čuje buka i glazba, a uočeno je i paljenje vatre. Očito je bilo da je zgrada postala ilegalno sastajalište te da je vandalizirana.

A sama tvrtka Analit, prema dostupnim podacima, 2002. godine s 500-tinjak radnika otišla je u povijest, iza nje je ostao proizvodni prostor na Zelenom polju koji je po parcelizaciji prodan. No, dok su u hale uselili novi poslovni subjekti, upravna zgrada nikada nije prenamijenjena.

Dogodio se, u međuvremenu, još jedan pokušaj oživljavanja proizvodnje 2009. godine. Novi vlasnici osnivaju Analit novi, koriste situaciju kada je nakon gospodarske krize posustao uvoz plastične ambalaže, posebice od puhane plastike, pa je potražnja porasla na domaćem tržištu. Tu su novi vlasnici vidjeli svoju priliku, povećan je opseg proizvodnje bačava, (posebice za potrebe kemijske industrije) i karnistara (obujma 5, 10, 20 i 25 litara). No prvo je 2012. godine otvoren stečaj, a potom krajem te iste godine ovaj je subjekt brisan iz sudskog registra.

Među vidljivim memorabilijama koje su i dalje podsjećale na postojanja Analita bila je upravna zgrada s kolnim ulazom ispred koje je cijelo vrijeme stajao smjerokaz...D. Kuštro
Na prostoru bivšeg Analita, na adresi Zeleno polje 30, nastat će nova stambena zgrada s 40 ili 60 stanova

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana