Osijek
U DRVENGRADU OBILJEŽEN SVJETSKI TJEDAN DOJENJA

Potrebna je edukacija jer
šest mjeseci nakon porođaja
doji samo 25 posto majki
Objavljeno 3. kolovoza, 2021.

Dom zdravlja OBŽ i ove se godine priključio tradicionalnom obilježavanju Svjetskog tjedna dojenja, koji se inače svake godine obilježava od 1. do 7. kolovoza diljem svijeta, s ciljem poticanja rodilja na dojenje svoje djece. Moto ovogodišnjeg tjedna dojenja je "Zaštita dojenja: Zajednička odgovornost", čime se apelira na sve dionike u društvu da se uključe u nastojanja s ciljem zaštite, podrške i promicanja dojenja za zdravlje budućim generacijama.



Javna promocija dobrobiti dojenja, kako za majke tako i za njihovu djecu, održana je u utorak u Drvengradu, u Perivoju kralja Tomislava. Odaziv sadašnjih i budućih majki bio je vrlo dobar, a deset budućih dobilo je, uz stručne savjete i informativne letke, i besplatan trudnički tečaj.

Sama činjenica da se ulažu veliki napori u oživljavanje svijesti majki o važnosti dojenja kazuje da se i dalje mali postotak njih odlučuje za dojenje, stoga su edukacija i pomoć stručnog medicinskog osoblja od velike važnosti.

- Posljednji podaci koje imamo kažu da šest mjeseci nakon porođaja doji oko 25 posto majki, što je mali postotak dojenja, i zbog toga nam je bitna edukacija trudnica o dobrobiti dojenja. Poznato je već da žene koje odluče tijekom trudnoće da će dojiti svoju djecu, kada znaju gdje mogu pronaći pomoć i potraže ju, onda i duže doje - doznali smo od magistre sestrinstva Dragice Pavlović, glavne sestre Doma zdravlja Osijek.

Veliku ulogu u pomoći rodiljama imaju dobro educirani zdravstveni djelatnici koji sudjeluju u skrbi za majku i dijete, od rađaonice do kuće, gdje nastupaju patronažne sestre i preuzimaju ulogu stručnog vodstva u prvim danima dojenja. Dojenje je odluka majke i pravo je svake žene da samostalno odluči želi li dojiti ili ne, no ono je, prema riječima Zorice Kovač, patronažne sestre, međunarodno priznate savjetnice za dojenje i članice Povjerenstva Ministarstva zdravstva za dojenje, jedini prirodni način prehrane djece i pravo svake žene i djeteta. Kovač ističe da žene, susrećući se s poteškoćama u prvim danima, nerijetko odustaju od dojenja ako nemaju adekvatnu stručnu pomoć i pomoć najužih članova svoje obitelji.

- Kada patronažna sestra dođe u prvi posjet roditeljima i vidi da majke i obitelj žele ostvariti svoje ciljeve vezano uz dojenje, u skladu s tim daje preporuke. Prvi su dani ključni kako bi se uspostavila laktacija. Svaka majka koja to želi, uz stručnu pomoć i svoj trud može realizirati dojenje - zaključila je Kovač. I. Alilović
Dojenje je, ističu medicinski stručnjaci, jedini prirodni način prehrane djece i pravo svake žene i djeteta

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike