Osijek
STANARI ISTARSKE DOČEKALI

Počelo uređenje derutne ceste i ostatka ulice
Objavljeno 4. kolovoza, 2021.
Ovo je investicija Grada Osijeka, a Gravia je objavila da će raditi svakodnevno od 7 do 16 sati

Nakon niza godina traženja stanara i višegodišnjeg apeliranja Glasa Slavonije na potrebe građana čini se da je sve urodilo plodom - konačno je jučer počela rekonstrukcija Istarske ulice. Riječ je o maloj jednosmjernoj, ali vrlo prometnoj ulici, na dionici od Vukovarske do Kašićeve ulice, gdje je asfalt potpuno devastiran, a rupe su se svako malo otvarale nasred kolnika jer su instalacije "ispirale" ono što se nalazi u trupu ceste. Stanari i oni koji voze kroz tu ulicu svjedoci su da se godinama samo krpala, bez ijedne ozbiljnije sanacije ceste.



Već u rano jutro pristigla je teška građevinska mehanizacija, što je stanarima dalo potvrdu da više neće dobivati samo asfaltne ‘fleke‘ na rupama, nego novu asfaltiranu cestu. Strojevi, od kojih je podrhtavalo tlo, izazivali su vibracije u okolnim zgradama - zbog čega su se neki uplašili pomislivši da je potres i u Osijeku jer su se tek probudili pa nisu znali što se zapravo događa pod prozorima - grabili su velikim koracima mrveći asfalt ispod sebe, kopajući pijesak i zemlju da dođu do kanalizacijskih i vodovodnih instalacija koje će biti zamijenjene novima. Ovaj dio posla dobila je Gravia s podizvođačem CONSULT - KOP d.o.o. - tvrtkom podizvođačem za poslove u niskogradnji. Zanimljivo je bilo vidjeti kako bager, težak četrdesetak tona, čeličnom "žlicom" od pola "kubika" grabi zemlju gotovo filigranskom preciznošću između postojećih drugih instalacija kako ih ne bi oštetio za vrijeme iskopa.

Investicija je ovo Grada Osijeka koju je, kaže nam predsjednik GČ Tvrđa Zoran Batnožić, na zahtjev stanara Istarske potencirao kako u gradskoj upravi, koja je trebala osigurati novac za projekt i radove, tako i u Vodovodu Osijek, koji treba zamijeniti cijevi u zemlji.

Iz Gravije obavještavaju da će se radovi izvoditi na rekonstrukciji instalacija do 15. rujna. Stanari baš i neće sada moći parkirati u ulici, ali rješenje su pronašli u okolnim ulicama, a postoji mogućnost parkiranja i u troetažnoj podzemnoj garaži susjednog Eurodoma. U Graviji navode da su planirali radove obavljati svakodnevno od 7 do 16 sati pa je eventualne dostave i kretanja kroz Istarsku potrebno prilagoditi.

Zbog ovog je građevinskog zahvata, među ostalim, rađen rebalans proračuna. Vrijednost je, kako smo doznali, oko dva milijuna kuna. Gradonačelnik Ivan Radić kazao je kako će i stanari Istarske ulice, šireg dijela takozvanog središta grada, iako je u praktičnom životu upravo ovaj dio grada središte Osijeka, dobiti primjerene uvjete urbanom životu, a ne da gledaju ruglo od ceste s rupama na svakom koraku.

Nakon što se završi ovaj dio radova, trebao bi uslijediti i nastavak uređenja cijele ulice s parkiralištima, stazama i ostalim što bi inače trebalo pratiti renoviranja. To će, kako smo čuli, kasnije odraditi Unikom. Batnožić navodi da je posebno naglašeno kako se treba voditi briga o zelenilu, odnosno da se ni jedno stablo ne smije uništiti.


Darko Pejić
Možda ste propustili...

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

NASTUPNI POSJET VELEPOSLANICE SLOVAČKE HANE KOVAČOVE

Želim povećati zanimanje za slovački jezik i kulturu

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana