Novosti
VELIKI INTERES GRAĐANA ZA NOVE OSOBNE ISKAZNICE

Prvi dan predano više od 7200 zahtjeva
Objavljeno 4. kolovoza, 2021.

Više od 7200 zahtjeva za izdavanje nove elektroničke iskaznice druge generacije predali su hrvatski građani u ponedjeljak, 2. kolovoza. Kako je za televiziju N1 rekao Žarko Katić, državni tajnik u MUP-u, to je gotovo dvostruko više nego što ih se inače dnevno predaje.



Nove osobne iskaznice izazvale su i priličan interes Slavonaca i Slavonki koji su već u ponedjeljak stali u dugačke redove ispred policijskih uprava. Tako je tog dana na području cijele Policijske uprave vukovarsko-srijemske primljeno ukupno 349 zahtjeva za osobnom iskaznicom. "U Vinkovcima je zaprimljeno 114 zahtjeva za nove osobne iskaznice, u Otoku 26, u Županji su zabilježena 73 zahtjeva, u Iloku 35, u Vukovaru 37, u Vrbanji 27, a u Tovarniku je zaprimljeno 37 zahtjeva. Ukupno u Vukovarsko-srijemskoj županiji prvoga dana zaprimljeno je 349 zahtjeva za novom osobnom iskaznicom", doznajemo od Dragoslava Živkovića, glasnogovornika PU vukovarsko-srijemske.

Policijska uprava osječko-baranjska u Osijeku je 2. kolovoza zaprimila 145 zahtjeva za novu osobnu iskaznicu, od toga 83 zahtjeva u redovnom postupku, 32 u ubrzanom, te 25 u žurnom postupku. "Također napominjemo da je u redovnom postupku za djecu do navršenih 18 godina života s prebivalištem u Republici Hrvatskoj zaprimljeno pet zahtjeva", doznajemo iz PU osječko-baranjske. Podsjetimo da će za maloljetnike troškove izdavanja osobne iskaznice snositi država.

Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade RH Davor Božinović, pri predstavljanju nove elektronske osobne iskaznice druge generacije, istaknuo je kako se njome ujednačavaju parametri osobnih i boravišnih iskaznica koje se izdaju u Republici Hrvatskoj s parametrima tih isprava koje izdaju ostale članice Europske unije. "Povećali smo sigurnost osobnih i boravišnih isprava integriranjem biometrijskih pokazatelja kako bismo lakše i nedvojbeno mogli utvrditi identitet njihovih nositelja, i ovom se primjenom zapravo našim građanima olakšava sloboda kretanja, bolja i brža provjera dokumenata na graničnim prijelazima, osigurava se učinkovitije sprječavanje krivotvorenja identiteta i uz sve to olakšava se pristup digitalnim uslugama - ne samo na portalu e-građani nego digitalnim uslugama u najširem smislu", rekao je ministar. Za hrvatske građane važno je još jednom podsjetiti da su nove osobne iskaznice ujedno i zdravstvene iskaznice jer je u njih – zahvaljujući povezivanju baza podataka Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje – integriran i matični broj osiguranika (MBO). S.Lacić
STARE JOŠ VRIJEDE
Svim građanima kojima je osobna iskaznica istekla za trajanja epidemije, ona i dalje vrijedi u Hrvatskoj dok se ne proglasi kraj epidemije, no ako putuju u inozemstvo, moraju provjeriti mogu li s njom ući u drugu državu, rečeno je Hini u u MUP-u. “Kada se proglasi kraj epidemije, građani će morati u roku od 30 dana predati zahtjev za izradom nove osobne, ako im je ona istekla”, dodaju u MUP-u.

Možda ste propustili...