Regija
DUŽ GLAVNE ŠETNICE NA TRGU BANA ŠOKČEVIĆA PANOI 100 VINKOVAČKIH VELIKANA

Šećući parkom, educiraju se o znamenitim sugrađanima
Objavljeno 3. kolovoza, 2021.
VINKOVCI



Vinkovčani i njihovi gosti ovih dana pa sve do rujna, a možda i za trajanja 56. Vinkovačkih jeseni, imaju priliku vidjeti zanimljivu izložbu na otvorenom, u najljepšem vinkovačkom parku, na Trgu bana Šokčevića.



Vrijedni muzealci Gradskog muzeja postavili su duž središnje šetnice parka fotografije 100 znamenitih Vinkovčanki i Vinkovčana, uz koje je i kraći tekst u kojemu se objašnjava zašto je netko zaslužio biti uvršten među znamenite osobe grada na Bosutu. Sve su to Vinkovčanke i Vinkovčani, različitih narodnosti i vjera, koji su svojim djelovanjem u raznim područjima ostavili traga u novijoj povijesti grada koji se može podičiti kontinuitetom življenja od 8200 godina. Jedina im je poveznica da su svojim djelovanjem pridonijeli gradu i da više nisu među živima. Izložba je postavljena u povodu 100 godina od službenog proglašenja Vinkovaca gradom. Trebala je biti postavljena prošle godine, ali je zbog koronavirusa to odgođeno za ovu. Naime, Vinkovci su službeno dobili status grada 1920., nakon što su krajem 19. i početkom 20. stoljeća zbog povoljnog tranzitnog položaja i izgrađene željezničke mreže postali važno željezničko križište. U to vrijeme mijenjali su se izgled i veličina grada, izgrađen je vodovod, kanalizacija, grad dobiva plinsku rasvjetu, elektrifikaciju, a arhitektura je obogaćena gradnjom historicističkih i secesijskih zgrada. - Cilj nam je bio napraviti malu selekciju, prema našem subjektivnom izboru, 100 najzaslužnijih Vinkovčana i Vinkovčanki u području kulture, znanosti, umjetnosti, sporta i javnog života. Takvih je, naravno, puno više, ali mi smo se odlučili za njih sto upravo zbog te prošlogodišnje obljetnice. Time nam je želja pokazati našim trenutnim sugrađanima da je u samo tih 100 godina, koliko su Vinkovci grad, niz iznimnih, svjetski poznatih osoba ili rođen i odrastao ovdje ili je djelovao u Vinkovcima na način da su ga Vinkovci na neki način obilježili ili je pak on obilježio naš grad. Uz izložbu planiramo napraviti i katalog jer se radi o izuzetno važnoj obljetnici. Važno je napomenuti da su Vinkovci i prije imali sva obilježja grada, ali ovaj se datum veže uz ono kad je to postalo i službeno - kaže Hrvoje Vulić, ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci, dodajući kako drži da je ovo dobar način kako iskoristiti javni prostor, prostor parka, za izlaganje edukativnih sadržaja kao što je ova izložba, jer su ljudi “prisiljeni” pogledati izložbu i usput nešto korisno naučiti. - Mnogi gradovi imaju neke svoje aleje velikana gdje izlažu njihove biste, kod nas je sad to već malo deplasirano i u 21. stoljeću zakasnjelo, pa baš zato im mi na ovaj način želimo odati počast, makar privremeno, a onda katalogom i trajno - objašnjava Hrvoje Vulić. Među zaslužnima su i poduzetnici židovskog ili njemačkog podrijetla koji su još početkom prošlog stoljeća dali Vinkovcima obilježja grada.



Miroslav Flego
VEZANI UZ VINKOVCE
Nakana organizatora bila je da među 100 velikana uvrste oni koji su rođeni, živjeli i umrli u posljednjih 100 godina, od kada Vinkovci imaju status grada, između 1920. i 2020., pa su izostali neki za koje Vinkovčani drže da zaslužuju biti među velikanima. Tako nema Runjanina, Reljkovića, dva Kozarca, Kosora, Ise Velikanovića i brojnih drugih koji su na neki način, rođenjem, radom ili smrću, vezani uz Vinkovce.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike