Osijek
NOVI PRISTUP

Unikom u akciji sveobuhvatnog uređenja Osijeka
Objavljeno 3. kolovoza, 2021.
U utorak su djelatnici Unikoma i njihovi strojevi na Sjenjaku a u petak u Donjem gradu

Građani Osijeka posljednjih su godina često izražavali nezadovoljstvo općim izgledom svoga grada, (ne)urednošću i lošim održavanjem javnih površina svojih gradskih četvrti, mjesnih odbora i naselja te za to, s potpunim pravom, osuđivali vodstvo Grada, ali i vodstvo gradske tvrtke Unikom, koja je bila zadužena za čistoću parkova, ulica, trgova i svih drugih gradskih površina. Iako su se prozivani branili tvrdnjama da su za to krivi neodgovorni građani koji počesto i namjerno uništavaju javne površine i bacaju smeće na mjesta koja za to nisu predviđena, evidentno je međutim da ga zaduženi i odgovorni za to nisu znali dobro organizirali niti su u cijelosti iskoristili sav potencijal moderne mehanizacije koja im je bila, i još uvijek jest, na raspolaganju, ali i ljudski potencijal svojih zaposlenika.

Nova gradska Uprava na čelu s gradonačelnikom Ivanom Radićem, svjesna toga, već je i puno ranije najavljivala potrebu za ljepšim, urednijim i čistijim gradom, a novi direktor Mario Turalija, nedugo nakon svoga imenovanja, pokrenuo je novi pristup i način organizacije održavanja javnih površina u Osijeku.

Riječ je o sinergiji i usklađenom radu dviju radnih jedinica Unikoma, "Zelenila" i "Javne higijene", što bi trebalo rezultirati učinkovitijim i kvalitetnijim iskorištenjem tehnološkog i ljudskog potencijala tvrtke, a sve u cilju čistijeg i ljepšeg grada na zadovoljstvo njegovih stanovnika. Privilegij na ovu novost imali su stanovnici Vijenca Ivana Meštrovića, čije su naselje od ranih prijepodnevnih sati "okupirali" djelatnici Unikoma i strojevi koji su punom parom otklanjali prljavštinu i sve naslage nečistoća.

- Do sada se nije nikada ni približno radilo na ovaj način, koji bi u kratkom vremenu trebao donijeti puno uredniji izgled gradskih javnih površina. Sinergija radnih jedinica znači da, nakon što Zelenilo odradio svoj dio posla, odmah ih prati Higijena, koja odvozi otpad i uređuje cjelokupni prostor – kaže Tatjana Elez, nova voditeljica komunikacija osječkog Unikoma, dodajući kako je na Vijencu angažirano 30-ak djelatnika i 18 radnih strojeva.

Dok su jedni čistili i prali središnji Ivanin trg na Vijencu, drugi su kosili travu po parkovima, a vrijedne djelatnice Unikoma uređivale su cvjetnjake, grmove i druge nasade hortikulture.

Jure Smajić, rukovoditelj RJ Zelenilo, kaže da su se naravno ti radovi obavljali i ranije, no da su sada objedinjeni kako bi se ostvario puno kvalitetniji i bolji rezultat.

- Zelenilo kosi javne zelene površine, uređuju se svi hortikulturni nasadi, održavaju dječja igrališta, a Higijena održava popločene površine, staze, trgove... Tu je riječ o čišćenju, poliranju i pranju. Ovdje je angažirana Unikomova mehanizacija, kosilice, puhalice, trimeri automatske čistilice te popratna mehanizacija i vozila koja odmah odvoze sav otpad i sve što se skupi na terenu – pojašnjava Smajić.

Kaže također da bi ovo trebala postati praksa, što znači da nema odvojenog rada radnih jedinica, već jedni druge prate kako bi rezultat bio uočljiviji i na zadovoljstvo svih građana.

Stanovnici Vijenca prezadovoljni su činjenicom da se krenulo u sveobuhvatno uređenje njihova naselja.

Hvala Bogu da se netko sjetio urediti grad, kaže gospođa Dubravka, koja je oduševljena izgledom Ivanina trga i smatra da tako treba učiniti s cijelim naseljem, a ne stati samo s uređenjem njegova središta.

Umirovljenik Mirko nije, međutim, "sretan što se strojevima stvara buka od ranog jutra, no da se izdržati s obzirom na to da to traje samo jedan dan i da će naselje nakon ovih radova biti puno ljepše i urednije".

Nakon Vijenca Ivana Meštrovića djelatnici Unikoma i njihovi strojevi sele se preko pruge na Sjenjak, gdje će im za njegovo uređenje trebati dva dana, dok je u petak na redu Donji grad, Vijenac Murse i Trg bana Josipa Jelačića.

Tomislav Prusina

Možda ste propustili...

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike