Regija
KREATIVAC IZ DONJEG MIHOLJCA

Ručno izradio praćku visoku dva i pol metra
Objavljeno 3. kolovoza, 2021.
Golemu praćku će darovati udruzi Praćkijada iz Radikovaca, koja svake godine u kolovozu organizira natjecanje u gađanju

Praćke, omiljene igračke iz djetinjstva, životna su strast Zdravka Lukačevića (58) iz Donjeg Miholjca.



Još kao dječak počeo je izrađivati praćke za prijatelje, a svu vještinu je toliko svladao da bi ih mogao raditi i zatvorenih očiju, šali se Zdravko, koji ih ručno izrađuje. Ljubav prema praćkama Zdravka nikad nije prošla - izradio ih je više od sedamsto raznih veličina, a ovih dana dvorište krasi dosad najveća praćka – rašlje su visine 2,40 metara, a razmak između krakova je jedan metar. Rašlje su izrađene od stabla oraha, koje je Zdravko pronašao tijekom šetnje uz Dravu.

- Drvo se sušilo osam mjeseci, a potom sam ga ručno obradio kako bih dobio željeni izgled rašlji. Drvo sam zaštitio i od crvice i vlage. Izradio sam i gumeni pojas, koji sam pričvrstio na gornje uglove. Iako izgleda golemo, praćka je potpuno funckionalna i proporcionalna veličini velikog dometa - objašnjava Lukačević.

Golemu praćku Zdravko će darovati udruzi Praćkijada iz Radikovaca, koja svake godine u kolovozu organizira natjecanje u gađanju praćkom za žene i muškarce. Praćka se neće koristiti u natjecanju, ali će zainteresirani moći gađati. Atraktivna praćka bit će postavljena u dvorištu društvenog doma u Radikovcima. Tako će brojni posjetitelji koji će pohoditi ovogodišnju, 22. Praćkijadu u Radikovcima, ali i mještani tog malog donjomiholjačkog sela imati priliku vježbati gađanje ili se fotografirati za uspomenu. Divovska praćka bit će zaštitni znak ovog malog miholjačkog mjesta i njegove zanimljive manifestacije.

Zdravko je vlasnik zlatne medalje za najljepšu praćku, te srebrne i brončane za gađanje.


Snježana Fridl
Možda ste propustili...

AKCIJOM “DRAGOVOLJCI ZA NAJMLAĐE”

UDVDR Slatina prikupio je novac za analizator CRP-a

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

Najčitanije iz rubrike