Osijek
POČELA 48. KOLONIJA

Ernestinovački park opet zaposjeli kipari
Objavljeno 3. kolovoza, 2021.

Ernestinovo je jučer slavilo dva događaja – početak 48. Kiparske i slikarske kolonije Ernestinovo i Dan općine Ernestinovo. Koloniju je otvorila načelnica Marijana Junušić u nazočnosti vijećnika, čelnika Likovne udruge "Petar Smajić" Matu Tijardovića, njegova zamjenika Ivicu Tolića, Josipa Tijardovića, koji je sin kipara Petra Smajića i član Izvršnog odbora udruge, te Romea Junušića, tajnika LU-a "Petar Smajić".- Tradicionalna kolonija kipara naivaca, po kojoj smo jedinstveni, trajat će cijeli tjedan, do 7. kolovoza. Sudjeluje 12 kipara, dva iz inozemstva, pa Kolonija, kao i prethodnih godina, poprima međunarodni karakter. S njima sudjeluje i sedam slikara te djeca – četiri slikara i tri kipara, pod vodstvom mentora. Sukladno s mjerama, ove godine imamo samo umjetnički dio, odnosno kulturni dio, a zabavni će dio s koncertima, nažalost, izostati. Umjetnici će ove godine stvarati na temu: lov i ribolov. Posjetitelji koji budu dolazili u Ernestinovo moći će vidjeti kako nastaju skulpture i slike u Parku skulptura, u središtu mjesta – kazala je Marijana Junušić.

Ovogodišnje skulpture bit će zaštićene i prebojene te nakon toga izložene mjesec dana ispred Galerije Petra Smajića, a nakon toga ulaze u trajni postav u parku.

Kolonija nema samo umjetnički karakter nego i turistički potencijal. Iz godine u godinu dolazi sve više posjetitelja, koji žele i kulturni i zabavni dio. "Trudimo se s našom lokalnom zajednicom upotpuniti sadržaj tijekom dana raznim društvenim i sportskim aktivnostima, a navečer zabavnim programom kako bi Kolonija bila iznimno posjećena i nadamo se da će nagodinu Kolonija zaživjeti u onom starom duhu", objasnila je Marijana Junušić, dodavši da Kolonija ima iznimno značenje ne samo za mjesto nego i za kulturu i stvaralaštvo Osječko-baranjske županije i Hrvatske.


Darko Pejić
NAJVEĆE I NAJSTARIJE OKUPLJALIŠTE
Ernestinovo je najveće i najstarije okupljalište kipara naivaca i simbol je ne samo Ernestinova nego i stvaralaštva naive. Kipar Mato, jedan od začetnika Kolonije, umjetnicima je poželio ugodan boravak i stvaralačku kreativnost. "Djeca su nam važna, posebno mi je drago što će s nekoliko malih kipara raditi Luka Tolić, koji je na posljednjoj godini Likovne akademije u Mostaru. Svake godine odaberemo talente i imamo svake godine djecu slikare na našoj koloniji u Ernestinovu. Oni su vrijedni i oni su zalog budućnosti održavanja Kolonije u Ernestinovu", kazao je Tijardović.

Možda ste propustili...

IV-1 RAZRED GIMNAZIJE "BRAĆA RIBAR"

Pedeset godina prošlo, no uspomene ne blijede

ESKALIRALI PROBLEMI S PARKIRANJEM U GČ TVRĐA

Vijenac oaza besplatnog parkiranja, stanari očajni

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRIPREMA ZA ZIMSKE DANE

Kod Milanke uvijek pun "špajz" zimnice

2

INTERREG PROJEKT OSIJEKA I NOVOG SADA

Znatno podigli razinu socijalnih usluga kroz Inclusive Community

3

PREDAVANJE DR. SC. LJILJANE DOBROVŠAK

Osvrt na bogatu prošlost danas malobrojne židovske zajednice