Mozaik
DOMIŠLJATI OTOČKI PČELARI

Na Korčuli će proizvoditi prvi hrvatski gin s medom
Objavljeno 3. kolovoza, 2021.
Ovih su dana pčele nervozne, ne samo zbog bure nego i zbog nestašice hrane. U košnicama gotovo da nema meda ni za njih same.
- Svaka je godina sve gora i gora, a ova je, čini nam se, još najgora. Nadamo se jedino jeseni. Očekujemo jesenji med - vrijesak. Kiša nije pala već tri mjeseca, a vrijesak je u jako lošem stanju. Ako na vrijeme ne dođe kiša i temperature ne budu pogodne, propast će nam potpuno cijela godina - kaže pčelar Ante Karač iz Ponikava za HTV. Četvrta je ovo godina da od prinosa meda ne može pokriti troškove.

Ipak, na Korčuli je ostalo dovoljno meda za jedan novi projekt - gin s medom, prvi takav u Hrvatskoj. Prvi je ujedno i koji je u cijelosti osmišljen i proizveden na otoku i, naravno, od otočkih proizvoda.

- Shvatili smo da imamo jako veliki izbor odličnih začina koji se koriste u proizvodnji gina. Potrošili smo osam mjeseci na intenzivnu edukaciju o proizvodnji te mislim da smo proizveli jako dobar proizvod, koji može konkurirati svjetskom tržištu - kaže Vlaho Komparak, potpredsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza.

Domaće začinsko bilje, domaći med i velika doza kreativnosti urodili su plodom i interes ugostitelja nije izostao. U ponudi će biti u kolovozu. No, još uvijek je sve na pčelama, kojima je, prema savjetu iskusnih pčelara, u ovom izazovnom vremenu potrebno ostaviti što više meda u košnicama, jer, što se vremenskih prilika tiče, moguće je predvidjeti jedino njihovu nepredvidljivost. T.K.
Domaće začinsko bilje, domaći med i velika doza kreativnosti urodili su plodom

Možda ste propustili...

NEMA VIŠE “DŽABE”

Pet eura za ulazak u Veneciju

PREDSTAVLJEN KRATKI TEASER ZA NOVU TURSKU ROMANTIČNU SERIJU

“Thank You, Next” stiže na Netflix

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

Najčitanije iz rubrike