Kultura
MINISTRICA IZRAZILA SUĆUT

Martinović je bio knez od glumaca
Objavljeno 3. kolovoza, 2021.
Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputili su izraze sućuti u povodu smrti velikana hrvatskog glumišta Miše Martinovića. Ministrica je u sućuti zapisala kako je Miše Martinović, koji je umro u nedjelju, u 96. godini, u Dubrovniku, bio "umjetnik koji je desetljećima oživljavao stoljećima stare dubrovačke riječi i misli i pretvarao ih u našu suvremenost. Kako je dodala, od prvih koraka u Gavelinoj inscenaciji Vojnovićeve "Dubrovačke trilogije", kad je igrajući Vuka "Na taraci" oživio smiraj dubrovačke vlastele, preko svih ostalih legendarnih otjelovljenja Vojnovićevih, Držićevih, Gundulićevih, Krležinih ili Goldonijevih likova, on je davao "jedinstvenu glumačku energiju, neusporedivu ljubav prema kazalištu i radost glume". Podsjetila je kako je u "Dundu Maroju" odglumio sve ključne uloge, od Mara, preko Bokčila, do Dunda, u "Stancu" je bio i Đivo i Stanac, a bio je i Vojnovićev Vuko, Lukša, Lujo, Niko i Jerko.

- Upravo zbog toga, svi mi koji smo imali privilegij gledati ga i pratiti od djetinjstva u sjajnim izvedbama, hitovima Dubrovačkih ljetnih igara, s gosparom Mišom upijali smo akcente i usavršavali naš dubrovački - ustvrdila je Obuljen Koržinek, dodavši da su mu posebno zahvalni, jer ih je podsjećao kako su "ponosni nasljednici tog jezičnog i književnog blaga".

Prema njezinim riječima, bez njegovog Frana, kultna "Kafeterija" ne bi godinama bila hit-predstava za koju su se dodavali redovi stolica, i zbog koje je Gundulićeva poljana odjekivala smijehom i aplauzom, a ni Krležin "Aretej", ni Euripidove "Feničanke" bez njegovih virtuoznih dramskih ostvarenja ne bi bile predstave koje su s pravom upisane u antologiju nacionalnog teatra. Ostvario je i više filmskih uloga, nacionalnu popularnost zaslužio ulogom Brice u "Malom mistu", no šest desetljeća ostao je vjeran zahtjevnom kazališnom poslu.

- Zajedno s generacijama Dubrovčana koji su pratili na stotine njegovih izvedbi ne samo na Dubrovačkim ljetnim igrama, nego i u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića, svaki put kad pogledamo prema Sponzi, sjetit ćemo se njegovih maestralnih "dozvola" glumcima da uđu i zaposjednu grad svojom umjetnošću. Svijetlost vječna neka svijetli našem nezaboravnom knezu od glumaca i glumačkog umjeteonstva - zapisala je ministrica. H
Bio je umjetnik koji je desetljećima oživljavao stoljećima stare dubrovačke riječi i misli

6

desetljeća ostao je vjeran zahtjevnom kazališnom poslu, iako se proslavio u "Malom mistu"

Možda ste propustili...

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

IRIS TOMIĆ, ASISTENTICA NA AUKOS-U, UDRUGA “MALO DRAMA, MALO ART”

Mi malo dramimo, ali i malo artamo - nismo ograničeni

Najčitanije iz rubrike