Regija
POMOĆ PREDŠKOLSKOM ODGOJU U VPŽ-U

Sedam općina dobilo
je 1,4 milijuna kuna
Objavljeno 2. kolovoza, 2021.

VIROVITICA



Središnji državni ured za demografiju i mlade zatvorio je javni poziv općinama indeksa razvijenosti od I. do IV. skupine, sukladno s uvjetima i kriterijima prihvatljivosti prijavitelja za financijsku potporu za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti u 2021. godini. Prema navedenom, općine Čađavica, Lukač, Pitomača, Suhopolje, Špišić Bukovica, Voćin i Zdenci dobile su ukupno 1.446.500 kuna. Općina Zdenci dobila je 132.000, Voćin 214.500, a sve ostale po 220.000 kuna. Radi se o demografskoj mjeri kojom se osigurava financijska potpora za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti u svim općinama Republike Hrvatske.

- Riječ je o demografskoj mjeri prije svega za općine kojima nedostaje ili je slabo razvijena institucionalna skrb za djecu rane i predškolske dobi te je sukladna s Programom potpore za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti u općinama Republike Hrvatske u 2021. godini i Provedbenim programom Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade za razdoblje od 2021. do 2024. godine - rekao je načelnik općine Zdenci Tomislav Durmić, koji je potpisao ugovor o dodjeli 132.000 kuna.

Općina Zdenci prošle je godine obnovila svoj dječji vrtić projektom koji je prijavljen na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja u prvoj polovini 2020.

- Preko toga projekta odobreno nam je 180 tisuća kuna, a naknadno još 60 tisuća. U cijelosti smo obnovili prostor prema najnovijim uvjetima i standardima kako bi djeca u njemu bila što sigurnija. Iz općinskog proračuna izdvojeno je oko 200 tisuća kuna za dio radova i, evo, presretni smo što naša djeca imaju prekrasan prostor. Ova sredstva koja smo dobili od Državnog ureda za demografiju samo su dodatak i novi zamah našem cilju, osiguravanju uvjeta za naše najmlađe sumještane i moja je želja da ih bude što više, a mi ćemo i dalje činiti sve da se i djeci i njihovim roditeljima osiguraju normalni uvjeti za život u našoj općini - rekao je načelnik Durmić.

Inače na području županije izgrađeno je, gradi se i obnavlja ukupno 11 dječjih vrtića, od čega je sedam već otvoreno, a ostali su pred završetkom. U tih sedam otvorenih vrtića svoje je mjesto pronašlo 260 djece, a u preostala tri sagrađena, u Suhopolju, Čačincima i Gradini, bit će još 210 mjesta, a kada se pribroji i vrtić u Orahovici, koji se neće graditi, nego ga čeka dogradnja i rekonstrukcija, ukupan broj mališana bit će veći od 500. V.Grgurić

Općina Zdenci dobila je 132.000, Voćin 214.500, a sve ostale općine po 220.000 kuna za demografske mjere

1,4

milijuna kuna pomoći dobile su općine s područja VPŽ-a

Najčitanije iz rubrike