Regija
LUBENICOMAT U GRABOVCU

OPG Špoljarec lubenice prodaje "na povjerenje"
Objavljeno 3. kolovoza, 2021.
Na svakoj je lubenici ispisana njezina težina, a kupci novac ostavljaju u poštanskom sandučiću
GRABOVAC



‘‘Poštovani kupci! Evo, napokon smo i mi počeli s prodajom lubenice i dinje iz vlastitog uzgoja.



Štand je samoposlužan jer supruga i ja radimo, pa nismo u mogućnosti biti na štandu. Svaka lubenica je izvagana s naljepnicom njezine težine. Novac ubacite u poštanski sandučić, a ako nemate dovoljno novca ili nemate sitnog, slobodno uzmite lubenicu ili dinju, pa ćete platiti drugi put...‘‘ objavljeno je na Facebook profilu OPG-a Josip Špoljarec iz baranjskog mjesta Grabovac. Ističu, nadalje, da je cijena lubenice tri kune za kilogram, mala dinja je 10, a veća 15 kuna.

- U slučaju da s lubenicom nešto nije u redu, slobodno dođite po drugu. Ne radi se o mogućoj prijevari, nego samo o nedovoljnom iskustvu:) !!! Živjeli! - završava Špoljarčeva objava. Budući da se na Facebookovim objavama može štošta pročitati i, nažalost, uvjeriti se u lažne priče, odlučili smo ‘‘na licu mjesta‘‘ provjeriti je li objava istinita. I doista, na samo nekoliko mjesta od ‘‘glavne‘‘ ceste, koja kroz Grabovac od Kneževih Vinograda vodi prema Bilju, točnije neposredno uz križanje prema općinskom sjedištu, Čemincu, natpis je ‘‘lubenice 3 kune za kilogram‘‘, a iza ograde obiteljskog doma lako je dostupan štand s lubenicama. Na svakoj od njih ispisana je njihova težina, pa slučajni ili namjerni putnici lako mogu pomnožiti kilažu s cijenom i potreban ‘‘keš‘‘, sukladno naputku, ubaciti u poštanski sandučić. Učinila je to i Glasova ekipa. U telefonskom razgovoru s Josipom Špoljarcem saznajemo da je takvu praksu započeo još prošle godine i kako nije primijetio da ga je netko pokušao prevariti.

- Supruga i ja smo zaposleni, pa radnim danima jednostavno ne stignemo biti na štandu. U sandučiću dnevno bude između 300 i 500 kuna - kaže Josip Špoljarec - Garo, naglašavajući kako se, osim lubenica, njegov OPG bavi još proizvodnjom dinja, kornišona, rajčice i paprike. Radni dan njega i njegove supruge gotovo da se ne završava. U ranim jutarnjim satima već je na proizvodnim površinama.

- Ustajem oko pola pet i krećem na njivu. Berem lubenice, važem ih i postavljam na štand. Iako lubenice mogu izdržati i po tjedan dana, trudim se da najčešće budu svježe ubrane - tvrdi, dodajući kako se ‘‘u bostan‘‘ vraća i nakon radnog vremena u osječkom UNIKOM-u kako bi, bez obzira na navodnjavanje ‘‘kap na kap‘‘, zalio svoje biljke. Premda su u posljednje vrijeme na području Baranje, i šire, unatoč videonadzoru, zabilježene brojne ‘‘zanimljive‘‘ krađe, Špoljarec se o tome ne brine. Do sada nije imao loših iskustava i nada se kako će na tome i ostati.


Ivica Getto
Lubenice na 2500 četvornih metara
OPG Špoljarec lubenice uzgaja već tri godine. Imaju ih na približno 2500 četvornh metara. ‘‘Posljednja kiša koja je pala na području Grabovca i cijele Baranje dobro nam je došla, bez obzira na to što primjenjujemo navodnjavanje. Moram se sjetiti početka kolovoza prošle godine, kada je oluja praćena tučom veličine oraha uništila većinu usjeva i nadati se da se to neće dogoditi i ove godine‘‘, kaže Špoljarec, naglašavajući kako berba lubenica traje približno dva mjeseca te kako ‘‘u asortimanu‘‘ ima četiri vrste lubenica.

Možda ste propustili...

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

U AKCIJI 1200 SUDIONIKA

Čistili Belišće

Najčitanije iz rubrike