Novosti
OSJEČANI POHRLILI PO DOKUMENTE

Gužva ispred PU-a, krenule nove osobne
Objavljeno 3. kolovoza, 2021.
Nova osobna iskaznica jednako je vrijedna putovnici na području Europske unije, a služit će i kao zdravstvena iskaznica

U ponedjeljak, 2. kolovoza, bio je prvi dan primanja zahtjeva građana za izdavanje nove, druge generacije, elektroničkih iskaznica. Ispred zgrade Policijske uprave osječko-baranjske ovaj je dan prošao u velikim gužvama i s redovima građana koji su satima čekali na ulazak u zgradu i predaju zahtjeva za izdavanje novih dokumenata. Ljetne mjesece i inače obilježavaju gužve ispred zgradom policije, a sunce i vrućina na početku kolovoza nisu uvjeti u kojima je čekanje ugodno. Iz PU osječko-baranjske neslužbeno su nam rekli kako nam ne mogu dati informaciju koliko je građana prvoga dana predalo zahtjev za nove osobne iskaznice jer zbog velikih gužvi to jednostavno - ne stignu.



Podsjetimo, 2. kolovoza su na snagu stupile izmjene i dopune Zakona o osobnoj iskaznici i podzakonskih propisa donesenih radi provedbe europske Uredbe o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica građana Unije i boravišnih ispava koje se izdaju građanima Unije i članovima njihovih obitelji koji ostvaruju pravo na slobodno kretanje. Prema najavi ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, nova generacija elektroničkih osobnih iskaznica je ojačane pouzdanosti i sigurnosti. Uz već postojeći elektronički nosač podataka (čip) u novu osobnu iskaznicu ugrađivat će se i beskontaktni elektronički nosač podataka na koji će se pohranjivati prikaz lica nositelja osobne iskaznice i dva otiska prstiju (biometrija). "Pohranjivanjem biometrijskih podatka u osobnu iskaznicu kao i osuvremenjivanjem i unaprjeđenjem drugih zaštitnih elementa koje sadrži osobna iskaznica ojačat će se pouzdanost i sigurnost ovog temeljnog identifikacijskog dokumenta za hrvatske državljane", istaknuo je Božinović.

S obzirom na nove funkcionalnosti i pojačane sigurnosne elemente osobne iskaznice, njihova cijena u redovnom postupku iznosi 100 kuna, a za osobe s navršenih 70 godina, ako ne sadrže certifikate, 70 kuna. Za ubrzani i žurni postupak izdavanja, cijena se nije mijenjala. Kao odgovor na pitanje što građani dobivaju novom generacijom osobnih iskaznica ministar je rekao da ona postaje biometrijska isprava, ima status putne isprave na području EU-a te je jednakovrijedna putovnici. "To za građane znači jednostavniji i brži prolazak graničnih kontrola pri putovanju u države EU, odnosno neometan prolaz kroz vrata za elektroničku kontrolu putnika i putnih isprava u zračnim lukama", naglasio je Božinović. Tu je i objedinjavanje zdravstvene i osobne iskaznice te građani više neće morati imati zdravstvenu iskaznicu. Naime, matični broj osiguranika (MBO) bit će otisnut na osobnoj iskaznici, a ujedno i pohranjen na elektroničkom nosaču podataka. Građani koji u ovom trenutku posjeduju važeće osobne iskaznice nemaju obvezu podnositi zahtjev za izradu e-osobne iskaznice druge generacije te im postojeće vrijede do roka koji je otisnut.



Dijana Pavlović
E-KIOSCI ZA AKTIVACIJU ISKAZNICA
Osobna iskaznica moći će se koristiti i na pokretnim uređajima, kao što su mobiteli i tableti, a ne samo na računalima, korištenjem čitača kartice, istaknuo je Božinović. Kako bi olakšali građanima i potaknuli ih na korištenje digitalnih usluga, na 11 najfrekventnijih lokacija u policijskim upravama osigurani su e-kiosci za aktivaciju osobnih iskaznica, a nastavit će se i s opremom i svih ostalih policijskih uprava s e-kioscima, pri čemu će prednost imati mjesta s većim brojem izdanih iskaznica. Aktiviranjem osobne iskaznice na e-kiosku, građani više neće imati potrebu za kupnjom čitača.

100

kuna je cijena izdavanja nove osobne iskaznice u redovitom postupku, a cijena za ubrzani postupak ostaje ista

Možda ste propustili...