Svijet
EUROPSKA UNIJA ŠALJE POMOĆ TURSKOJ

Borba protiv katastrofalnih požara
Objavljeno 2. kolovoza, 2021.
Europska unija poslala je tri kanadera kako bi pomogla Turskoj u borbi protiv katastrofalnih požara koji pustoše jug zemlje već danima i u kojima je do sada osam poginulih. Prije EU-a avione za gašenje požara Turskoj su poslali Rusija, Ukrajina, Azerbajdžan i Iran. Preko europskog Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije u Tursku su poslana dva španjolska kanadera i jedan iz Hrvatske. Premijer Andrej Planković objavio je kako je Hrvatska spremna pomoći Turskoj slanjem jednog kanadera, istaknuvši da Zagreb cijeni pomoć koju mu je uputila Turska nakon potresa u prosincu na području Petrinje i Siska. Europska komisija priopćila je da je "Unija solidarna s Turskom u ovom izrazito teškom trenutku".

Od 130 požara koji su izbili prije sedam dana, sedam je još aktivno. Zbog požara koji prijete gradovima u Antaliji, od Bodruma do Marmarisa, iz hotela je evakuirano više stotina turista, a iz svojih domova evakuirano je lokalno stanovništvo. H
KRITIKA ZA LOŠE UPRAVLJANJE
Ovo su najgori požari u Turskoj u posljednjem desetljeću. Ove je godine u požarima spaljeno gotovo 95.000 hektara zemljišta, dok je u razdoblju od 2008. i 2020. prosjek iznosio 13.516 hektara. Predsjednik Recep Tayyip Erdogan sve je više na udaru kritika zbog lošeg upravljanja tom katastrofom, a posebno ga se optužuje da Turska, zemlja u kojem je jedna trećina teritorija pod šumama, ne raspolaže s dovoljno aviona za gašenje požara.

Najčitanije iz rubrike