Crna kronika
VELIKI POŽAR U OSJEČKOM PREDGRAĐU

Topila se plastika i na 30 metara od požara
Objavljeno 3. kolovoza, 2021.
Izgorjelo 320 bala pvc folije i kartona, oko pet tona bijelog papira, 20 jumbo vreća i osam kutija od tvrde plastike

U nedjelju, oko 18 sati, izbio je veliki požar u osječkom zapadnom predgrađu, kod tzv. pustare Šeper. Osječki profesionalni vatrogasci dojavu da se nešto dimi dobili su u 17.59 sati te je na intervenciju u prvom trenu izišlo šest vatrogasaca s jednim vozilom. No, kada su stigli na mjesto događaja vidjeli su da se ne radi "samo o dimu". Da bi došli do mjesta požara vatrogasci su lokot na ulaznoj kapiji otvorili pomoću kliješta za željezo.



Neispravan hidrant


Iako su pokušali otvoriti hidrant koji se nalazio blizu požara, profesionalni vatrogasci ustanovili su da je hidrantska mreža potpuno izvan funkcije te su pozvali pomoć.

- Kada su dečki došli na mjesto intervencije vidjeli su da se radi o požaru u razbuktaloj fazi, ali na otvorenom prostoru. Gorjele su prešane bale kartona, plastične folije i bale papira. U tom trenutku temperatura isijavanja bila je iznimno visoka te su počeli gasiti požar s dva mlaza vode da bi smanjili temperaturu. Nakon toga zatražili su pomoć, odnosno cisternu zbog velike količine vode koja će im trebati, pa su počeli gašenje pjenom koja je u tom trenutku bila vrlo učinkovita te je djelovala zagušujuće na požar. Na intervenciju su pozvana dobrovoljna vatrogasna društva Donji i Gornji grad Osijek, koji su dovozili vodu cijelo vrijeme, jer je najbliži hidrant bio oko kilometar i pol od mjesta požara.- kaže Zoran Pakšec, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Osijek, i dodaje kako su se profesionalni vatrogasci povukli s mjesta požara u 20.32 sata, a na mjestu intervencije ostao je dežurati DVD Gornji grad do ponedjeljka u 1.25 sati.

- U ponedjeljak ujutro ponovno smo morali otići na mjesto događaja, jer se još uvijek dimilo, pa su ga vatrogasci otišli politi vodom. Tako će biti još neko vrijeme. U požaru je uništeno 170 bala plastične folije, 150 bala kartona, 20 jumbo vreća, oko pet tona bijelog papira i osam plastičnih kutija za skladištenje. Naime, od goleme temperature topila se tvrda plastika 30 metara od požara. Vatrom je bilo obuhvaćeno oko 300 kvadrata. Pohvalio bih sve vatrogasce, profesionalne i dobrovoljne, koji su sudjelovali u ovoj uspješnoj združenoj akciji - rekao je zapovjednik JVP-a Osijek.

50.000 litara vode


Prostor zahvaćen požarom vatrogasci su u više navrata prekrili pjenom i na taj način smanjili potrošnju vode i potrebnih snaga na požaru. Na intervenciji su potrošili oko 200 litara pjene i oko 50.000 litara vode, U intervenciji je sudjelovalo ukupno 20 vatrogasaca s osam vozila, od toga su četiri vozila i desetero ljudi bili iz Javne vatrogasne postrojbe Osijek. Tek kada se požar u potpunosti ugasi moći će se obaviti očevid i utvrditi uzrok požara.




Sandra Lacić
GROM ZAPALIO SIJENO
Istoga dana, u nedjelju, izbio je veliki požar i kod Podunavlja, u Baranji. Kako doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske, grom je udario u drvenu nadstrešnicu dimenzije 50 puta 20 metara i zapalio ju te se požar proširio i zapalio uskladištene bale sijena u vlasništvu privatne tvrtke. Požar su ugasili vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Osijek i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Osijek. Privatnoj tvrtki nastala je materijalna šteta u iznosu oko 100.000 kuna, a policija dostavlja nadležnom državnom odvjetništvu posebno izvješće u vezi s ovim požarom.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike