Osijek
SLAVLJE POBJEDONOSNOG POVRATKA MJEŠTANA

Manifestacijom Aljmaški šlep
obilježeno 30 godina progonstva
Objavljeno 1. kolovoza, 2021.

Prekrasnom i novom manifestacijom Aljmaški šlep kojom će se, kaže Branko Pek, predsjednik Zajednice povratnika Osječko-baranjske županije, i ubuduće u Aljmašu slaviti dan pobjedonosnog povratka mještana, danas navečer mještani Aljmaša, Erduta i Dalja obilježavaju tri značajna spomendana, datuma vezanog za isti dan - 1. kolovoz i to kroz tri ratne i povratničke godine. Misli se tu na: 1. kolovoza 1991. - progonstvo mještana Dalja, Erduta i Aljmaša Dunavom i Dravom na šlepu, pogibiju redarstvenika PP Dalj, pripadnika ZNG-a i pripadnika Civilne zaštite; 1. kolovoza 1998. - pobjedonosni povratak iz progonstva te 1. kolovoza 2004. - posvetu  aljmaške crkve i svetišta.

Branko Pek, organizator obilježavanja 30. obljetnice Aljmaškog šlepa kada su 1. kolovoza prognani iz svojih kuća ratne 1991. godine, kaže da su obilježavanje počeli večernjom svetom misom u aljmaškom svetištu nakon čega su položili vijence na spomenik šlepu na obali Dunava. Obilježavanjju su pokrovitelji Ministarstvo hrvatskih branitelja, Osječko-baranjska županija i Općina Erdut, a sve se održava u suglasju sa župnikom aljmaškog svetišta, preč. Antom Markićem.

Organizatori su, brojne posjetitelje u središtu Aljmaš koje ni večerašnja kiša ne moža rastjerati, počastili besplatnim tamburaškim koncertom na kojem nastupaju eminentna imena slavonske tamburaške i glazbene scene. Prikazan je prije toga dokumentarni film "Šlep za rasute terete", a na domoljubnom koncertu tamburaške glazbe na otvorenome, na Trgu braće Radić, nastupaju večeras Šima Jovanovac, Stjepan Jeršek Štef, Viktorija Kulišić Đenka i Blanka Došen, uz pratnju tamburaškog orkestra Batorek iz Osijeka, a posebni gosti Aljmaškog šlepa su glazbenik Antun Nikolić Tuca te Žarko Plevnik.

D.Pejić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike