Sport
SIMONE BILES

Simone nije slomljena, nego hrabra djevojka
Objavljeno 2. kolovoza, 2021.
Majstori showa, Amerikanci, jednog će dana sigurno sniminiti film o čudesnoj gimnastičarki

Najbolja gimnastičarka današnjice i najveća zvijezda tog sporta, fenomenalna Simone Biles, u Tokiju je doživjela potpuni slom. Očekivanja Amerike, kao i cijelog svijeta bila su prevelika, velika-mala džepna Venera nije mogla izdržati taj teret i odustala je od svega. U igri je ostao još samo nastup na gredi, no sve redom otkazuje, vjerojatno će i to.



Čudesna Amerikanka odustala je nakon jedne vježbe u ekipnom dijelu programa i javno progovorila o onome s čim se mnogi sportaši susreću, ali nisu spremni priznati.

- Ponekad se osjećam kao da imam svu težinu svijeta na svojim ramenima. Sad se moram usredotočiti na svoje mentalno zdravlje. Ne vjerujem više sebi. Zdravlje je važnije od gimnastike - poručila je Biles.

Kad glava nije potpuno "čista", najbolje je ne upuštati se u gimnastičke vratolomije. Ma što god tko rekao ili očekivao. Iako je na ovim Igrama mogla postati najveća ikada, svjesna je da njezina glava nije u najboljem redu, da je sebi najveća protivnica i da je najbolje odustati.

Majstori showa, Amerikanci, jednoga će dana sigurno sniminiti film o čudesnoj gimnastičarki koja je na vrh stigla niotkud i ni iz čega. Djetinjstvo joj je bilo užasno, majka Shanon nije bila sposobna odgajati četvero djece zbog problema s alkoholom i drogom, pa je ostavila Simone, još jednu kćer i dva sina. Otac Kelvin Clemons, također narkoman, napustio je Simone još ranije, nedugo nakon što se rodila. Djeca su završila u udomiteljskim obiteljima, a za Simone je sve krenulo nabolje kad ju je posvojio djed s majčine strane Ron (kontrolor letenja) i njegova supruga Nellie Cayetano (medicinska sestra). Djed i baka su joj postali roditelji, koji i danas čvrsto stoje uz nju, no neke traume iz djetinjstva nikada ne prolaze. Možda su i one utjecale na sadašnji slom, koji se dogodio kada su sva svjetla pozornice bila uperena baš u nju. Simone je na svjetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama osvojila čak 31 medalju, u Tokiju je mogla postati najveća dosad, ali odustala je od svega.

Olimpijske igre vrhunac su svakog sportaša, Amerikanka je u Riju de Janeiru uzela pet medalja i potvrdila da je jedna od najboljih svih vremena, stala je uz bok Rumunjki Nadiji Comaneci, Ruskinji Larisi Latinjinoj, Čehinji Veri Časlavskoj... Na ovim Igrama trebala je potvrditi da je bolja od svih. Mogla je postati jedna od najvećih sportašica svih vremena, jer u gimnastici je već odavno u odabranom društvu. Umjesto o medaljama svijet bruji o njezinu mentalnom zdravlju, neki ju nazivaju slabićem i luzericom, no Simone je zapravo vrlo snažna. U djetinjstvu je preživjela pakao, smogla je snage optužiti liječnika američke gimnastičke reprezentacije za seksulano uznemiravanje, a progovorila je i o problemima s mentalnim zdravljem. A za sve to trebalo je mnogo hrabrosti i snage...



Ivana Liović
Možda ste propustili...

OSJEČKI TENISAČ UPISAO NOVU POBJEDU NA SPLITSKIM FIRULAMA

Matej Dodig nastavio sa sjajnom igrom

Najčitanije iz rubrike