Sport
HRVATSKI JEDRILIČAR PONOVIO USPJEH IZ RIJA

Tonči Stipanović odjedrio do srebra u završnoj regati
Objavljeno 1. kolovoza, 2021.
Bolje od ovoga nije moglo jer je Australac Wearn bio nedostižan za konkurenciju

Pet godina poslije stvari se i nisu puno promijenile za jednog hrvatskog jedriličara. Tonči Stipanović ponovno je osvojio srebrno odličje na Olimpijskim igrama u klasi Laser.



Splićanin je ponovo pokazao svoju klasu, u finalnom plovu uspio je i popraviti plasman za jednu poziciju, nakon što je kvalifikacije završio kao trećeplasirani. Završna regata u Enoshimi nudila je puno zamki, ali Tonči je na sve njih imao pravi odgovor. Start završne utrke bio je idealan i do prvog okreta je Tonči bio srebrni. Ipak nije moglo i bez malih problema, pa je nakon okretanja plutače pao ukupno na četvrto mjesto, ali bilo je još dosta vremena za popravak. U trećoj dionici naš je jedriličar zadržao koncentraciju, te je ponovno došao među vodeće. U fantastičnom finišu ušao je u cilj četvrti, pa je s ukupno 82 negativna boda osvojio srebro. Australac Matt Wearn je zlatni (53), što je bilo jasno i prije finalnog plova, a Norvežanin Hermann Thomasgaard (85) uzeo je broncu.

- Bolje od srebra nije moglo. Start je bio odličan, ali u orcu nisam mogao pogoditi brzinu. Ukazali su se valovi od brodova i od Francuza, ali hvala Bogu da postoji krma. Ostao sam smiren i koncentriran te odjedrio onako kako znam. Taktika je bila jedriti jednostavno i brzo na startu. To sam i ostvario, no stvari su se počele komplicirati nakon okreta jer me Nijemac Bruehl pretekao. Srećom, sve sam izvukao završnicom - kaže sada dvostruki srebrni olimpijac, koji ipak nije mogao do onog najsjajnijeg odličja. Nije da ga nije priželjkivao prije puta za Tokio.

- Wearn je bio prejak, a ja sam baš nedavno proletio u glavi film od svih regata. Mislim da u čak osam od deset nisam stajao dobro u toj prvoj orci (jedrenju uz vjetar), stalno sam morao nadoknađivat zaostatak, tako da su snovi o zlatu brzo prošli. Nije zlato jedina medalja. Završiti kao srebrni stvarno je velika stvar - kazao je Tonči, svjestan da je konkurencija za dvije preostale medalje bila iznimna. Norvežanin je imao tri boda manje, s kojim je na kraju zamijenio mjesta, a prijetnja mu je bio i klupski kolega Cipranin Pavlos Kontides, koji je bio četvrti u kvalifikacijama, s tek dva boda viška.

Srebro je s obzirom na sve ono što se događalo u vodama tokijskog zaljeva maksimum. Australac je ovaj put bio klasa za sebe, ali možda se stvari mogu promijeniti za tri godine.

- Pariz 2024? To će biti jako teško, ipak ću biti stariji. Moram dobro razmisliti što dalje, još nisam siguran, možda se odlučim spremiti za još jedne Igre - rekao je dvostruki olimpijski prvak, koji je 2012. u Londonu još bio i četvrti. Možda je Pariz posljednja prigoda za zato. No sada treba uživati u srebru.



Nino Benčina
MAKSIMUM IZ ABNORMALNIH UVJETA
Slavilo se u rano nedjeljno jutro još jedno hrvatsko olimpijsko odličje. Naravno da je zadovoljan bio i Stipanovićev trener Jozo Jakelić.

- Nije moglo bolje od ovog srebra, a tijekom tjedna je bilo stvari koje su mogle biti bolje. Olimpijske igre su regata koja traje četiri godine, jedrenje je specifičan sport i traži dosta preciznosti i analitike. Možda je u Enoshimi bilo puno više vjetra nego što smo očekivali. Mi smo praktički zbog pandemije ostali bez dvije godine pripreme i podataka, pa je teško vući bilo kakve sličnosti s pripremama za, primjerice, Igre u Riju. Sve je bilo abnormalno, pa mi je sada jako drago da je osvojio srebro u takvim uvjetima. Mislim da ćemo ići dalje u ovoj priči. Imamo krajem godine Svjetsko prvenstvo u Barceloni i Europsko u Bugarskoj. Nakon ovog svega i 24 dana Japana prvo ćemo proslaviti u Splitu.

Možda ste propustili...

BAKLJA ZA OLIMPIJSKE IGRE U PARIZU 2024.

Upaljen olimpijski plamen u drevnoj Olimpiji

PRVA ŽNL OSJEČKO BARANJSKA

Šestica u Osijeku i Donjoj Motičini

SEDMO IZDANJE KUPA GRADA OSIJEKA U MAČEVANJU

Članovi MK Dmitar Zvonimir skupljali su iskustvo, ali i medalje

Najčitanije iz rubrike