Osijek
RETFALAČKI ROBIN HOOD

Kreće projekt u kojem će susjedi pomagati susjedima
Objavljeno 2. kolovoza, 2021.

S jasnim asocijativnim prizvukom u svom nazivu "Retfalački Robin Hood - borac za socijalnu pravdu" u Udruzi za bolji Osijek "Hoćemo" najavljuju realizaciju projekta koji je namijenjen socijalno i egzistencijalno ugroženim osobama s područje koje pokriva Gradska četvrt "Retfala".



Akcija, čiji je početak nominalno najavljen za početak rujna, zapravo je jednim dijelom već u tijeku, pojašnjava Tomislav Mišetić, predsjednik Udruge. U tri navrata do sada su podijeljeni paketi s osnovnim životnim potrepštinama za desetak retfalačkih obitelji u potrebi, a ove su akcije realizirane u suradnji s retfalačkim Župnim uredom i Caritasom.

- Ova je akcija samo jedna aktivnost u širem projektu, "Retfalački robin Hood - borac za socijalnu pravdu", za sada ograničenom na područje ove gradske četvrti. Obuhvatili smo različite korisnike, od osoba starije životne dobi s malim primanjima ili bez primanja; samce bez potpore obitelji, obitelji s četvero i više djece s niskim primanjima, samohrane roditelji s maloljetnim djecom, nezaposlene osobe u nepovoljnom položaju na tržištu rada i druge osobe koje su u riziku od siromaštva - navodi Mišetić.

Osim podjele paketa, s kojom su dakle već počeli, bit će tu i podjele ogrjevnog drva, ali i manjih popravaka u domaćinstvima; djelatnici Socijalne zadruge Neos i korisnici Udruge neovisnost, koji su partneri u projektu, vrlo rado su prihvatili uključiti se i sa svojim vještinama pomoći u ličilačkim, vodoinstalaterskim, stolarskim, bravarskim... intervencijama kod onih korisnika koji te popravke ne mogu sami financirati.

- Predviđene su i asistencije u kućanskim poslovima poput košnje, čišćenja snijega, pripreme ogrjeva... naše korisnike informirat ćemo i o različitim vrstama pomoći koje nudi Grad Osijek i državne institucije, prije svega iz domene socijalne skrbi i zdravstvene zaštite. U planu su i aktivnosti koje su usmjerene jačanju kompetencija potencijalnih korisnika na tržištu rada kroz dodatne edukacije, prekvalifikacije, ali i asistencije pri pronalaženju zaposljenja - kaže Mišetić.

Posljednje, ali ne manje važno, kroz projekt je planiran obilazak i razgovor s korisnicima projekta - tu misle na samce koji nemaju obitelj.

- Kada dođemo kod takvih ljudi, onda se vidi da im je razgovor potreban i da se dobro osjećaju kada se nekom mogu otvoriti i povjeriti nekakve svoje probleme - uključit će se u razgovor i Alen Vukašinović, zamjenik predsjednika Udruge. On će, pak, istaknuti kako je najveća vrijednost projekta u tome što su u njega uključeni susjedi volonteri. Naime, doista je riječ o ekipi iz kvarta, a svatko od njih poznaje susjeda kojemu je zbog ovog ili onog razloga potrebna pomoć. A lakše je "otvoriti se" poznatim licima...

- Nama naši korisnici nisu nepoznate osobe - naglašavaju i Mišetić i Vukašinović.

Članovi udruge "Hoćemo", od svog okupljanja iz 2018. godine, upravo sa željom da posreduju između kvarta, stanovnika i gradske uprave, za svoju su dosadašnju aktivnost u jednom dijelu i nagrađeni - imaju predsjednika Vijeća Gradske četvrti, a nakon netom održanih lokalnih izbora Mišetić je postao vijećnikom u Gradskom vijeću. To im otvara mogućnosti ostvariti se i na sadržajima koji nisu samo socijalne prirode, primjerice na prvom aktualnom satu Mišetić je izašao s inicijativom daljnjeg uređenja kupališta na Pampasu. Iz udruge "Hoćemo" podsjetit će kako su u sjedištu Gradske četvrti "Retfala" uveli vrijeme za razgovor s građanima. Svaki četvrtak od 10 do 11 sati mogu tako iznositi svoje prijedloge, kritike..., a Mišetić kao gradski vijećnik nastojat će neke od njih i kroz Gradsko vijeće realizirati.



Dario Kuštro
Osim podjele paketa s kojom su dakle već počeli, bit će tu i podjele ogrjevnog drva, ali i manjih popravaka u domaćinstvima

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike