Novosti
KAKO ODRŽATI STATUS "SIGURNE DESTINACIJE"

Dosad 8263 umrla, i dalje smo ispod 50 % cijepljenih
Objavljeno 2. kolovoza, 2021.
Hrvatska je ocijenjena najmanje rizičnim područjem za njemačke posjetitelje

Prema podatcima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, u Europskoj uniji, do 1. kolovoza, 70,5 posto odraslog stanovništva primilo je bar jednu dozu cjepiva, a cijepljenje je završeno za 57,6 posto odraslih građana. Hrvatska, međutim, i dalje nije dostigla te željene ciljeve. Tako Nacionalni stožer civilne navodi kako su do 31. srpnja u Hrvatskoj utrošene ukupno 3.078.364 doze cjepiva, a cijepljeno je 40,6 posto ukupnog stanovništva, odnosno 48,8 posto odraslog stanovništva. Bar jednom dozom cijepljeno je 1.646.466 osoba, dok je za 1.483.687 osoba, odnosno 44,02 posto odraslog stanovništva, cijepljenje završeno.



Ono što, osim presporog cijepljenja, dodatno zabrinjava vlasti i liječnike jest rast broja zaraženih. Tako je u subotu Nacionalni stožer izvijestio o 218 novih slučajeva zaraze koronavirusom i pet preminulih osoba, a u nedjelju su zabilježena 143 nova slučaja, među 6017 testiranih, a umrle su četiri osobe. Ukupan broj preminulih od početka epidemije narastao je na 8263. Na bolničkom liječenju je 150 pacijenata, od kojih je 12 na respiratoru. U samoizolaciji trenutačno je 4029 osoba, a broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ukupno je 1102. Od početka epidemije, ukupno je zabilježeno 363.758 osoba zaraženih novim koronavirusom. Ukupno su se oporavile 354.393 osobe. U Osječko-baranjskoj županiji u nedjelju nije bilo novih slučajeva zaraze, ali su u subotu preminule dvije osobe s COVID-om, u dobi od 70 i 86 godina. Trenutačno je u OBŽ-u sedam hospitaliziranih zbog koronavirusa.

Podsjetimo da je ECDC u petak objavio novu COVID kartu na kojoj je hrvatska obala ostala u narančastoj boji, dok je ostatak zemlje "u zelenom". Od 1. kolovoza Njemačka je uvela stroža pravila za ulazak u tu zemlju. Tako će oni koji nisu u potpunosti cijepljeni ili nisu preboljeli koronavirus, morati imati obvezan negativni test. "Tko ulazi u Njemačku mora računati s tim da će na granici biti kontroliran", rekao je ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer (Kršćansko-socijalna unija, CSU). Na kopnenim granicama bit će pojedinačne kontrole kako se ne bi stvorile prevelike gužve. Seehofer je rekao da će oni koji budu zatečeni bez negativnog testa biti poslani u karantenu, uz prijetnju "osjetljivih novčanih kazni i do 25.000 eura". Do sada je obveza potvrde o cijepljenju, preležanoj bolesti, ili negativni test vrijedila samo za one putnike koji u Njemačku ulaze zračnim putem. Od nedjelje ova obveza vrijedi za sve koji ulaze u Njemačku, bez obzira na prometno sredstvo, a stariji su od 12 godina. Istodobno se uvodi i nova kategorizacija epidemioloških kategorija. Umjesto dosadašnjih područja jednostavnog rizika, područja s visokom incidencijom i područja virusnih varijanti, od 1. kolovoza vrijedi podjela na područja visokog rizika i područja virusnih varijanti. Područja niskog rizika, u koje je do sada bila svrstana i Zadarska županija, novom kategorizacijom nestaju.

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš ustvrdio je u nedjelju kako su nova pravila Njemačke za ulazak u zemlju pokazala utemeljenost statusa Hrvatske kao najsigurnije destinacije."Izjednačavajući uvjete za povratak za sve županije Hrvatska je ocijenjena najmanje rizičnim područjem za njemačke posjetitelje", objavio je Beroš na Twitteru. Pozvao je građane da tu poziciju učvrste poštivanjem mjera i cijepljenjem.



Dijana Pavlović
oboljeli
U OBŽ-u SEDAM HOSPITALIZIRANIH ZBOG COVID-a

Možda ste propustili...

NAPREDAK HRVATSKE U EUROPSKOM DIGITALNOM DESETLJEĆU

Umjetna inteligencija neka će radna mjesta ukinuti, ali će i stvoriti druga

VJERUJE U DOGOVOR LIJEVIH I DESNIH

Milanović: Istanbulska konvencija nije bitna

"SKANDAL KOJI DO SADA NIJE VIĐEN U KAMPANJI"

Anušić: Milanović stalno kršio Ustav