Novosti
SLAVONCI POKAZALI VELIKI INTERES

Za posao popisivača i kontrolora ukupno se prijavile 14.854 osobe
Objavljeno 2. kolovoza, 2021.
Svaki popisivač imat će akreditaciju, majicu s logom i vizualom popisa te prijenosno računalo

Nakon što je Državni zavod za statistiku od 23. lipnja do 18. srpnja prikupljao prijave na javni poziv za popisivače i kontrolore koji će najesen sudjelovati u prvom digitalnom popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj, u tijeku je njihov odabir. Iako je preporuka i poziv DZS-a da se što više građana samostalno popiše, popisivači će i ove godine imati značajnu ulogu u ovom velikom statističkom pothvatu.



Zadužiti računala


- Potraga za gotovo osam tisuća popisivača i više od tisuću i sto kontrolora, rezultirala je dobrim odazivom i imamo razloga biti zadovoljni - kaže Ivana Sopta, zadužena za odnose s javnošću u Kabinetu glavne ravnateljice DZS-a.

- Za posao popisivača i kontrolora ukupno su se prijavile 14.854 osobe, od čega je 14.104 imalo potpunu prijavu. Gledano prema županijama, nešto slabiji odaziv bio je u priobalnim županijama u odnosu na kontinentalne, a u svih pet slavonskih županija građani su s velikim interesom dočekali prijave. Tako je u Osječko-baranjskoj županiji na 618 traženih popisivača i kontrolora pristiglo 1406 prijava, u Vukovarsko-srijemskoj na 344 traženih bilo je 909 pristiglih prijava, u Požeško-slavonskoj na 149 traženih 250 prijava, Brodsko–posavskoj na 309 traženih 554 prijave te u Virovitičko-podravskoj županiji na 163 tražena popisivača i kontrolora pristigle su 323 prijave. Nakon odabira na temelju ostvarenih bodova i rang-liste, svi odabrani popisivači i kontrolori bit će obaviješteni putem valjane elektroničke pošte, koja je također bila jedan od uvjeta prijave kako bi u kolovozu zadužili prijenosna računala u svojim ispostavama, a početkom rujna prošli obveznu online edukaciju - pojašnjava Sopta.

DZS u potpunosti napušta papirnate obrasce te u rujnu i listopadu provodi popis stanovništva u dvije faze i na dva načina, a građani će moći sami izabrati način popisivanja koji im je najpristupačniji i lakši.

Prva faza samostalnog popisivanja kroz sustav e-Građani trajat će od 13. do 26. rujna kada će građani imati priliku samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva u trenutku kada oni to žele. Ono što je sigurno prednost ovakvog popisa jest mogućnost svakog pojedinca i cijele obitelji da to učine kada im najviše odgovara, ali svakako unutar prve faze popisa. Nakon ispunjavanja upitnika i uspješnog zaključavanja i slanja popisnice e-ispitanik dobit će jedinstvenu kontrolnu šifru generiranu u trenutku predaje popisnice, koja služi kao dokaz o uspješnom samopopisivanju. Kontrolnu šifru ispitanik će dati popisivaču na terenskom popisivanju. Jedinstvena kontrolna šifra potrebna je zbog kontrole obuhvata popisivanja.

- Važno je naglasiti kako se popis stanovništva temelji na izjavi i popisivač ne smije tražiti osobne dokumente od građana. Prema Zakonu o službenoj statistici svi podaci prikupljeni u popisu stanovništva tajni su i upotrebljavat će se isključivo u statističke svrhe, drugim riječima, popis stanovništva nije osnova za ostvarivanje bilo kakvih prava ili obveza - dodaje Sopta.

Popisne jedinice


Druga faza, u kojoj na teren izlaze popisivači koji će popisivati uz pomoć prijenosnih računala, trajat će od 27. rujna do 17. listopada. Na terenskom popisivanju, popisivač dolazi na adrese kućanstava za koje je zadužen te popisuje osobe, kućanstvo i stan na toj adresi.

- Ako popisivač nikoga ne zatekne kod kuće, ostavit će pisanu obavijest i dogovoriti termin popisivanja. Ako se kućanstvo samostalno popisalo i većinu će vremena biti odsutno, jedinstvenu kontrolnu šifru moguće je zapisati na papir i zalijepiti na vrata kako bi je popisivač mogao preuzeti - kaže naša sugovornica, i naglašava kako će za vrijeme terenskog popisivanja popisivači na terenu prikupljati podatke tijekom prijepodneva, poslijepodneva i tijekom večeri, uključujući subote i nedjelje, odnosno kada su obitelji uglavnom kod kuće.

- To je vremenski okvir kada popisivači mogu popisivati, ali svaki popisivač organizirat će svoje vrijeme rada. Nama je u Zavodu u konačnici bitno da sve zadužene popisne jedinice budu popisane - napominje Sopta.

Kao što smo već i ranije pisali, prosječna zarada popisivača trebala bi biti oko pet do šest tisuća kuna, ovisno o broju zaduženih popisnih jedinica, kao i o broju samostalno popisanih kućanstava u prvoj fazi popisa.

- Naknada za kontrolore je fiksna i iznosi 6000 kuna. Građani će popisivače prepoznati lako, jer će svaki popisivač imati akreditaciju, majicu s logom i vizualom popisa, masku te prijenosno računalo - zaključuje Ivana Sopta iz DZS-a.



Tomislav Prusina
Ivana Sopta

Državni zavod za statistiku

Ako popisivač nikoga ne zatekne kod kuće, ostavit će pisanu obavijest i dogovoriti termin popisivanja. Ako se kućanstvo samostalno popisalo i većinu će vremena biti odsutno, jedinstvenu kontrolnu šifru moguće je zapisati na papir i zalijepiti na vrata kako bi je popisivač mogao preuzeti.

Možda ste propustili...

SLOVENSKI PREMIJER

Golob vjeruje u Plenkovića

ANGAŽMAN OZRENA PROHIĆA U HNK-U U OSIJEKU

Ham: Najoštrije osuđujem svako nasilničko ponašanje

20. TRAVNJA U HOTELU SHERATON U ZAGREBU

Predstavljanje uglednih škola