Crna kronika
PREVEZENA U BOLNICU

Djecu i psa ostavili u vrelom autu jedan sat
Objavljeno 2. kolovoza, 2021.
Usprkos upozorenjima neki roditelji još nisu svjesni opasnosti za život djece koja su ostavljena u zaključanim automobilima

Njemački državljani, 28-godišnjakinja i 28-godišnjak, uhićeni su jer su u petak u večernjim satima u Poreču u zaključanom automobilu sa zatvorenim prozorima ostavili dvoje djece i psa. Nakon što su njemački državljani uhićeni, kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su djecu i psa ostavili na parkiralištu ispred trgovačkog centra. U subotu u večernjim satima osumnjičeni su privedeni u pritvorsku jedinicu Policijske uprave istarske. O događaju je obaviješteno nadležno državno odvjetništvo i centar za socijalnu skrb.



Policija upozorava


- Policija je u petak oko 19.30 zaprimila dojavu da je na parkiralištu u Ulici Mate Vlašića u Poreču u automobilu VW Caddy njemačkih registracija zaključano dvoje djece i pas. Policajci su se odmah uputili na mjesto događaja gdje su zatekli 28-godišnju njemačku državljanku koja je netom prije dolaska policije otključala automobil. Policija je pozvala ekipu hitne medicinske pomoći Poreč koja je pružila pomoć djeci koja su zbog razvijenih simptoma toplinske iscrpljenosti prevezena u pulsku bolnicu. Nakon što im je pružena adekvatna pomoć, djeca su otpuštena iz bolnice dok je brigu o psu preuzela nadležna veterinarska ambulanta. "Upozoravamo građane da ne ostavljaju djecu samu u vozilima jer posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje", poručuju iz Policijske uprave istarske.

Njemački državljani osumnjičeni su za kazneno djelo povreda djetetovih prava i kazneno djelo ubijanje ili mučenje životinja. Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" izradilo je letak s temom stradavanja djece od dehidracije u vozilima.

Zlostavljanje


Iz Ministarstva upozoravaju roditelje i sve koji se brinu o djeci da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice.

- Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete što predstavlja obilježje kaznenog djela povrede djetetovih prava. Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje, a odgovorna osoba kaznit će se za počinjenje težeg oblika kaznenog djela za što je propisana kazna zatvora od 1 do 15 godina - upozoravaju iz MUP-a.



Sandra Lacić
TRAGEDIJA U LIPNJU
Velika tragedija dogodila se početkom lipnja kada je u uzavrelom automobilu preminulo 5-godišnje dijete u Kninu. Prema podatcima iz Državnog odvjetništva, 34-godišnjak 8. lipnja oko 8 sati zbog nepoznatih razloga nije odvezao dijete u dječji vrtić, već ga je ostavio u zaključanom automobilu na parkiralištu, a kada je oko 15 sati, nakon poziva supruge, otišao do automobila, zatekao je dijete bez svijesti te ga iznio iz automobila. Djelatnici hitne pomoći pokušali su reanimirati dijete, no nisu uspjeli te je u 15.30 konstatirana smrt djeteta.

Možda ste propustili...

SUDARI I SLIJETANJA S CESTE DILJEM SLAVONIJE

Zbog neopreza vozača u više nesreća ozlijeđeno 11 osoba

OSAM OSOBA PRIJAVLJENO ZBOG RATNOG ZLOČINA IZ 1991.

Zlostavljali su civile u Grabovcu

Najčitanije iz rubrike