Zdravlje
SAVJET PRIPREMA I KONZUMACIJA HRANE

Pravilno čišćenje i održavanje higijene u domu
Objavljeno 2. kolovoza, 2021.
Održavanje higijene doma pridonosi smanjenju infekcija i od vitalne je važnosti

Čišćenje kuhinjskih površina i dasaka za rezanje iznimno je važno kada se pripremaju sirove namirnice, poput mesa ili prije pripreme hrane poput sendviča i užine.



Ne treba zaboraviti da je preporučljivo odmah oprati krpe za čišćenje i četke za ribanje kojima ste čistili ‘kontaminirane‘ površine. Podovi i namještaj mogu vam se činiti prljavima, ali ondje se obično ne zadržavaju mikrobi koji su u tolikoj mjeri rizični za ljudsko zdravlje.

Pranje ruku


Ključne stvari za održavanje higijene u domu su: mjesta na kojima se priprema i drži hrana, konzumacija hrane rukama, pranje ruku nakon odlaska u toalet, kada ljudi kašlju, kišu ili ispuhuju nos, rukovanje prljavim rubljem i njegovo pranje, briga o kućnim ljubimcima, rukovanje smećem i njegovo redovito iznošenje, briga o članu obitelji koji je zaražen nekom infekcijom. Ruke je važno oprati odmah nakon obroka, korištenja toaleta, nakon kašljanja, kihanja, dodirivanja kućnih ljubimaca, kao i bolesnih ukućana.Pranjem toplom vodom i sapunom uklanjaju se bakterije s površina, no da biste bili sigurni da ste potpuno uništili bakterije, treba vam vrela voda temperature više od 70 stupnjeva i dovoljno vremena.

Koja sredstva za čišćenje koristiti? Ona se uglavnom dijele u tri kategorije: deterdženti - čiste prljave površine i uklanjaju mast, ali ne uništavaju bakterije, sredstva za dezinfekciju - uništavaju bakterije, ali ne djeluju na mast i na vidljivu prljavštinu, sanitarna sredstva - koriste se za čišćenje i za dezinfekciju. Najprije se njima uklanjaju prljavština, ostaci hrane i mast, a potom se ponovno nanose na očišćenu površinu zbog dezinfekcije. Iznimno je važno pažljivo pročitati upute na sredstvima za čišćenje, podsjećaju britanski stručnjaci. Umjesto kuhinjskih krpa za čišćenje radnih površina, nakon pripreme hrane upotrijebite papirnate ručnike, jer se tako u vlažnim kuhinjskim krpama neće množiti mikrobi.

Znanstvenici kažu da bi javnost najprije trebala razlikovati pojmove higijene i čistoće. Dok čišćenje znači uklanjanje nečistoća i mikroba, higijena je čišćenje mjesta i površina koja su važna u trenutku kada je to važno i na pravi način. Ispravnim načinom ‘razbijamo‘ lanac potencijalnih infekcija za vrijeme pripreme hrane, nakon korištenja toaleta, njege kućnih ljubimaca...

"Izlazak iz kuće, igra s prijateljima, članovima obitelji i s kućnim ljubimcima omogućuju izloženost dobrim bakterijama i izgradnju imuniteta. No pritom je važno ne otići u drugu krajnost i zapostaviti dobru higijenu", smatra profesorica Lisa Ackerley, stručnjakinja za higijenu hrane i povjerenica Kraljevskog društva za javno zdravlje.

Ciljana higijena koja se provodi u ključnom trenutku i na važnim mjestima dobar je način sprječavanja infekcija, a ne iziskuje mnogo vremena ni truda. Istodobno vas izlaže svim ‘dobrim bakterijama‘ od kojih će vaš organizam imati koristi.

Otpornost


Održavanje higijene doma, kao i održavanje higijene u svakodnevnom životu pridonose smanjenju infekcija i od vitalne su važnosti za zaštitu djece i za smanjenje pritiska na zavode za javno zdravstvo te igraju veliku ulogu u borbi protiv otpornosti na antibiotike.Nema nikakve potrebe kupovati posebna sredstva za čišćenje pećnica prepunih opasnih kemikalija. Sve što vam je potrebno su bijeli ocat i soda bikarbona. Oni su glavni sastojci za omekšavanje masnih naslaga u pećnici. Napravite smjesu od šalice sode bikarbone i trećine šalice vode, pa ju nanesite na cijelu unutrašnjost pećnice, uključujući i unutarnje staklo. Ostavite da odstoji 12 sati pa pošpricajte octom. Zatim istrljajte cijelu pećnicu krpom i toplom vodom. Tvrdokornije naslage ostružite - za to vam može poslužiti špatula ili stari nož. Struganje će biti lakše jer su soda i ocat omekšali naslage. Na kraju sve ponovo dobro prebrišite krpom koju ste prethodno namočili u vrućoj vodi pa osušite suhom krpom.

Jasminka Knežević
Plijesan oko kade možete sami ukloniti
Plijesan oko kade možete također sami ukloniti. Ako su crne mrlje oko kade, umivaonika ili sudopera uporne i ne možete ih ukloniti klasičnim ribanjem, posegnite za mješavinom tekućine za izbjeljivanje i vode - u omjeru 1:3. Također, periodično promijenite silikon oko kade, umivaonika i sudopera, posebno ako uočite crne točkice koje su sve veće. Postoji silikon koji u sebi sadrži sredstvo protiv gljivica.

I sušilo za kosu čisti
Za izbacivanje prašine i mrvica iz tipkovnice koristite klasično sušilo za kosu. Isključite računalo i izvadite sve žice. Uključite sušilo za kosu, ali samo da puše hladan zrak. Primaknite ga tipkovnici tako da stoji malo postrance. S poslom ste gotovi kada mrvice i prašina prestanu izlaziti van.

Čišćenje važnih površina
Higijena znači čišćenje mjesta i površina koja su važna u trenutku kada je to važno i na pravi način. Ispravnim načinom ‘razbijamo’ lanac potencijalnih infekcija za vrijeme pripreme hrane, nakon korištenja toaleta, njege kućnih ljubimaca...

Možda ste propustili...

U JESEN MNOGI DONOSE ODLUKE O ZDRAVLJU, OD KOJIH JE NAJBOLJA POSVETITI SE TJELOVJEŽBI

Trebat ćete nekoliko tjedana da prihvatite sebe kao osobu koja vježba i koja se brine za svoje tijelo

DOCJEPLJIVANJE MODERNOM ILI PFIZEROM

Učinkovitije kod onih koji su prvo primili J&J

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJETI PRIPREMITE SAMI KOD KUĆE

Čaj kao lijek: Protiv upala koje nose zimski dani

2

U JESEN MNOGI DONOSE ODLUKE O ZDRAVLJU, OD KOJIH JE NAJBOLJA POSVETITI SE TJELOVJEŽBI

Trebat ćete nekoliko tjedana da prihvatite sebe kao osobu koja vježba i koja se brine za svoje tijelo

3

PRIPREMA OBROKA

Znate li na kojim je uljima najbolje pripremati hranu?