Zdravlje
STUDIJA E-CIGARETE

Elektronički inhalatori nikotina mogu biti opasni
Objavljeno 2. kolovoza, 2021.
Pušenje godišnje ubije 8 milijuna pušača, uključujući i milijun pasivnih pušača

Pušenje i uporaba duhana su, poglavito zbog zdravstvenih rizika, često predmet znanstvenih istraživanja i rasprava.



E-cigarete omogućuju nadomještanje nikotina iz običnih cigareta uz izbjegavanje niza drugih, dokazano toksičnih, štetnih čimbenika koji se nalaze u običnim cigaretama, a uz to imaju i povoljan učinak i na ostale elemente ovisnosti o pušenju kao što su oralna stimulacija, manualni kontakt i slično, koji izostaje kod nekih drugih oblika nadomještanja poput nikotinskih flastera, guma za žvakanje i slično. Međutim, WHO upozorava da su elektroničke cigarete i ostali slični proizvodi opasni za zdravlje te njihovu upotrebu treba regulirati da bi se u samom začetku duhanskoj industriji onemogućilo ‘vrbovanje‘ potencijalnih kupaca. "Nikotin izaziva snažnu ovisnost, a jednako su opasni i elektronički inhalatori nikotina pa bi stoga njihovu upotrebu trebalo bolje regulirati", rekao je šef UN-ove agencije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Proizvođači ovakvih proizvoda, čija se paleta i dalje proširuje, često za cilj imaju djecu i adolescente koje privlače tisućama raznih okusa. WHO vjeruje da bi u zemljama u kojima ti proizvodi nisu zabranjeni vlade trebale usvojiti odgovarajuće mjere kako bi zaštitile svoje stanovništvo od opasnosti koje im prijete od elektroničkih nikotinskih inhalatora te da bi spriječile njihovu upotrebu među djecom, adolescentima i ostalim zdravstveno osjetljivim skupinama.

UN-ovu agenciju osobito zabrinjava upotreba elektroničkih cigareta među mlađima od 20 godina zbog štetnog učinka nikotina na razvoj mozga u ovoj osjetljivoj životnoj dobi i zbog opasnosti koje mogu predstavljati određeni sastojci. Agencija procjenjuje da su puno veći izgledi da djeca koja koriste e-cigarete nastave i poslije pušiti. No regulacija ove domene nije jednostavan posao jer je riječ o "raznolikim proizvodima koji vrlo brzo evoluiraju", ističe dr. Rüdiger Krech, direktor za promicanje zdravlja Svjetske zdravstvene organizacije te dodaje: "To je jedan od načina kojima se proizvođači služe da bi potkopali propise i mjere kontrole."

WHO preporučuje vladama da poduzmu sve što mogu kako bi se nepušačima onemogućio pristup e-cigaretama, strahujući od ponovnog populariziranja pušenja, osobito među mladima. Prema izvješću UN-ove agencije, upotreba e-cigareta zabranjena je u 32 zemlje, a 79 ih je usvojilo bar jednu mjeru koja se odnosi na ograničenje njihove upotrebe, primjerice - zabranu oglašavanja. Čak 84 zemlje u svijetu nemaju propise kojima bi se onemogućila prodaja ovih proizvoda. I premda se udio pušača u brojnim zemljama smanjio, globalni porast broja stanovnika znači da ukupan broj pušača ostaje jednako visok, a pušenje godišnje ubije osam milijuna pušača, uključujući i milijun pasivnih pušača.



Jasminka Knežević
Upotreba e-cigareta zabranjena je u 32 zemlje, a 79 ih je usvojilo bar jednu mjeru za ograničenje njihove upotrebe

Možda ste propustili...

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

2

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

3

ISTRAŽIVANJE

Više sitne plave ribe umjesto crvenog mesa