Osijek
LJETNI MODNI BUVLJAK NA TRŽNICI

Viškovi iz ormara pronašli put do novih vlasnika
Objavljeno 31. srpnja, 2021.

U subotu dopodne na istočnom prilazu gornjogradskoj tržnici, uz zid osječkog zatvora, održan je Ljetni modni buvljak. Ukupno je bilo više od petnaest štandova mahom žena koje su prodavale viškove iz svojih ormara po krajnje povoljnim cijenama.

Kako je rečeno u najavi ovog događaja, osnovna svrha ovog druženja bila je povezivanje ljubitelja mode i buđenje ekološke svijesti o korisnom zbrinjavanju viška odjeće. Zainteresirani su imali prilike sudjelovati u razmjeni, prodaji i povoljnoj kupnji kvalitetne i očuvane odjeće, obuće i drugih modnih dodataka.

Susreli smo na jednom od štandova i gospođu Pavicu. Ona se prvi puta pojavila na modnom buvljaku, nudeći odjeću koja se nosi ljeti, kratke hlače, kratke majice, ljetne haljinice, bluzice i košuljice. Sva ponuđena odjeća je iz njezinog privatnog ormara. S nama je htjela porazgovarati i mlada studentica čiji su odjevni predmeti ponuđeni na prodaju odavali ukus onoga tko je to ranije nosio.

Naravno, na nečemu što ponosno nosi naziv modnog buvljaka našlo se i odjeće koja nema baš nikakve veze s modom. Ovaj događaj je bio prilika svakome tko je to želio da onaj dio odjeće koji više ne nosi ponudi drugima po niskim cijenama. Primjerice, odjevni predmeti na jednom od štandova nudili su se po cijeni po dvadeset kuna, a cipele su se mogle dobiti po pet kuna par. Ružno bi bilo reći da je ponuđena roba ili cipele bile u lošem izdanju. Nešto od ponuđenog bilo je tek nekoliko puta nošeno. Vidjeli smo na modnom buvljaku svega i svačega. Primjerice, bilo je odjeće za koju bi pomislili je nitko ne bi kupio, čak ni da mu platite da je odnese kući, do uistinu biranih odjevnih uradaka koji su sigurno našli put do svog novog vlasnika.

U zapadnim zemljama ovakva prodaja ima dugu tradiciju, još iz Srednjeg vijeka. Otuda i odlazi termin koji smo posudili od naših istočnih susjeda. Naime, "buvlja pijaca" doslovni je prijevod francuskog pojma "Marché aux puces". U zemljama engleskog govornog područja koristi se pojam "flea market", a u Njemačkoj se ovakvi događaji zovu "Flohmarkt".

Prodavačice su uglavnom bile zadovoljne potražnjom. U šali su nam rekle da s početnim novcem koje su zaradile mogu isplatiti štand koji su unajmile i popiti kavu kada sve završi. D.Celing

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike