Ekonomija
PROBLEMATIČNA PREKORAČENJA NA TEKUĆIM RAČUNIMA

HNB nezadovoljan praksom banaka
Objavljeno 31. srpnja, 2021.
Hrvatska narodna banka (HNB) uputila je okružnicu bankama kojom ih obavještava da pokreće inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o potrošačkom kreditiranju (ZPK) u vezi s odobravanjem prekoračenja po tekućem računu, izvijestili su u petak iz HNB-a. HNB je banke informirao da očekuje da bez odgode počnu s odgovarajućim aktivnostima kako bi svoje prakse uskladile s najavljenom izmjenom regulative. Viceguverner Bojan Fras u petak je novinarima izjavio da je HNB proveo istraživanje prakse banaka vezano uz prekoračenje po tekućim računima i utvrdio da od ukupno 2,6 milijuna tekućih računa koje koriste potrošači, u režimu prekoračenja je 1,8 milijuna tekućih računa. To znači da 70 posto građana koji imaju tekuće račune koristi neki oblik prekoračenja. U posljednje dvije godine zamjetan je trend zamjene tzv. dopuštenih prekoračenja s prešutnim prekoračenjima, pa prešutna prekoračenja danas dominiraju i iznose 95 posto svih prekoračenja koje postoje, rekao je.

Dopušteno prekoračenje iznos je sredstava koji banka stavlja na raspolaganje potrošaču na temelju ugovora o tekućem računu sklopljenog u pisanom obliku, dok je prešutno prihvaćeno prekoračenje ono pri kojem banka potrošaču stavlja na raspolaganje sredstva koja nadmašuju trenutačno stanje tekućeg računa potrošača, ili dogovoreno prekoračenje. "Dopuštena prekoračenja neusporedivo su bolje regulirana Zakonom o potrošačkom kreditiranju i jeftinija su, jer se na njih primjenjuju ograničenja efektivne kamatne stope (EKS), koja danas iznosi 7,61 posto. Prešutna prekoračenja su oskudnije regulirana zakonom i na njih se ne primjenjuje ograničenje cijene u smislu najvišeg iznosa EKS-a, pa je cijena prešutnih prekoračenja danas 30 posto veća od cijena dopuštenih", istaknuo je Fras. U HNB-u smatraju da bi "prešutna prekoračenja trebala biti iznimka, a dopuštena prekoračenja pravilo". H
”Prešutna prekoračenja trebala bi biti iznimka, a dopuštena prekoračenja pravilo”