Sport
ZA TOKIO OTIŠLA ZADNJA HRVATSKA SKUPINA SPORTAŠ(IC)A

Maratonka zadovoljna formom, naše hrvače ne brinu ni ozljede
Objavljeno 31. srpnja, 2021.
Kako ulazimo u završni olimpijski tjedan, tako za Tokio odlaze i zadnje "ture" naših sportašica i sportaša. Neki su se već odavno i vratili iz Japana gdje, pak, stiže naš zadnji natjecateljski tercet.

Na najveće sportsko poprište tako su iz Lijepe Naše otišli maratonka Bojana Bjeljac, njezin trener Mladen Katalinić te hrvači Božo Starčević i Ivan Huklek, zajedno sa svojim trenerom Iharom Piatrenkom.

Maratonka je završne pripreme odradila u talijanskim Alpama na 2400 metara nadmorske visine, a nekoliko dana prije puta marljivo je trenirala i u Zagrebu kako bi se što brže priviknula na uvjete koji će biti približni onima na utrci u Japanu.

- Forma je zadovoljavajuća, čeka me vrhunska konkurencija, a na meni je da dam sve od sebe, pa ćemo vidjeti za što će biti dovoljno - kaže Bojana, koja je inače četverostruka državna rekorderka na 5000 m, 10.000 m, mješovitoj štafeti i 10 km na cesti. Olimpijsku normu izvadila je krajem 2019., u Valenciji (2:27:42), a sljedeće godine dio priprema odradila je u Keniji, ali Igre se ipak nisu održale u predviđenom terminu. Sada je, pak, spremna pružiti maksimum, a njezina utrka na programu je 7. kolovoza.

Jedini u ovom društvu koji već ima iskustvo nastupa na OI-ju je Božo Starčević. Prije pet godina bio je u Riju na korak do medalje, poražen je u dvoboju za broncu.

- Sigurno da će mi iskustvo iz 2016. koristiti, dosta je vremena prošlo, iskusniji sam i smireniji. Nikad ne znaš što te čeka na dan nastupa (na rasporedu 2. kolovoza), ali pripreme smo odradili prema planu, sada čekamo prve nastupe - kaže Božo, koji je ranije naglasio da je teže izboriti olimpijsku normu nego uzeti medalju. Njegov brat i trener Nikola već je nekoliko dana na licu mjesta kako bi se uvjerio što čeka našu hrvačku uzdanicu u kategoriji do 77 kg. Ona druga imala je mali peh prije puta, Ivan Huklek je na zadnjem treningu ozlijedio gležanj, ali izgleda da ozljeda nije takva da bi u pitanje dovela njegov premijerni nastup u olimpijskoj konkurenciji do 87 kilograma.

- Trening je bio pri samom kraju, u zadnjoj sekundi kolega iz reprezentacije nespretno mi je skočio na nogu. Nakon snimanja u bolnici uočena je neka ruptura ligamenata, ali dobro hodam, tako da ću biti spreman - naglašava Huklek, koji nema namjeru propustiti svoj nastup 3. kolovoza u Tokiju, kamo do kraja Igara više neće odlaziti hrvatski sportaši.



N. Benčina
Božo Starčević

hrvački reprezentativac

Sigurno da će mi iskustvo iz 2016. koristiti, dosta je vremena prošlo, iskusniji sam i smireniji. Nikad ne znaš što te čeka na dan nastupa, ali pripreme smo odradili prema planu i sada čekamo prve nastupe.

Najčitanije iz rubrike