Regija
AKCIJE RONILAČKOG KLUBA "VUKOVAR"

Dunavom "plivaju" gume, bačve i - kemijski WC?!
Objavljeno 31. srpnja, 2021.
Namjera je probuditi ekološku svijest građana o potrebi očuvanja prirodnih ljepota
VUKOVARNevelika ekipa Kluba podvodnih aktivnosti "Vukovar" aktivna je u cijeloj Hrvatskoj, od Vuke i Dunava do Jadranskog mora, a kroz godinu "odrade" i 20-ak akcija s predznakom - eko. Namjera je naime, ronioca s vukovarskog tzv. Otoka sportova, probuditi ekološku svijest građana za očuvanje prirodnih ljepota, i dakako, zaštite raznovrsnih biljnih i životinjskih vrsta što žive u hrvatskim vodama.- Nažalost, vidljiva je nebriga odnosno loša svijest građana za očuvanje prirodnih ljepota naših rijeka u koje mnogi od nas neodgovorno odbacuju plastične predmete i drugi nerazgradivi otpad - kaže predsjednik KPA "Vukovar" Mario Kamenjaš i dodaje kako primjerice, iz Dunava ronioci za svojih redovitih akcija čišćenja izvade "sve i svašta" - metalni otpad poput bačvi, plastične boce, automobilske gume..., pa i kontejnere za smeće! Nedavno su, pak, uočili da Dunavom "pliva" - kemijski WC, no za opsežniji pothvat vađenja morat će sačekati pad visokog vodostaja koji se ovih dana, kod Vukovara, kreće blizu 300 centimetara, no u opadanju je. Da će ga iz Dunava izvaditi, kažu, zacrtani je plan.

- Moram naglasiti da nije sve to "domaći" otpad, jer prekrasni je Dunav moćna, europska rijeka. Dunav donosi i odnosi. Do nas stoga "doplovi" i, da to tako kažem, tuđi otpad - govori Kamenjaš, dok novu ekoakciju u Vukovaru, na potezu od ušća Vuke u Dunav do tzv. stare klaonice, najavljuje za ovaj vikend, 31. srpnja.

Dunav, međutim, kada je u pitanju raznovrsni otpad, nije nažalost, iznimka. Vukovarski su ronioci prošle godine zaronili u bajer u Vinkovcima odakle su izvadili, uz nemali trud i nužno znanje i opremljenost - olupine tri automobila, a slična je situacija i na Jadranu.

- U ekološkim akcijama ronioci se međusobno pomažu, pa mi odlazimo u Split, Metković, Umag, na Korčulu..., a tamošnji ronioci također rado dolaze kod nas u Vukovar. To je i pomoć i potpora kolegama, ali i razmjena iskustava. K tome, uz koristan posao koji bude obavljen ide i ugodno druženje ronilačkih ekipa - opisuje Mario Kamenjaš. U posljednje je pak vrijeme, i ekoakcije hrvatskih ronilaca prorijedila situacija oko bolesti COVID-19...

Uobičajeno, u akcije diljem Hrvatske iz Vukovara odlazi po desetak ronilaca, dok se u Vukovaru na dosadašnjih deset ekokampova znalo skupiti i stotinjak znalaca u ronilačkim odijelima provodeći i po tri dana na Dunavu. Ovogodišnju, jedanaestu ekoakciju omeo je opet koronavirus, pa kampa neće biti, no čišćenje Dunava od otpada, unatoč visokom vodostaju i posljedično slaboj vidljivosti u mutnoj i hladnoj vodi (oko 21 Celzijev stupanj) ipak neće izostati.

- Bit će nas do 50 iz raznih krajeva Hrvatske, učinit ćemo koliko možemo u takvim okolnostima, a i "ruke su naše oči", i trudit ćemo se što više otpada izvaditi iz Dunava - kaže predsjednik KPA-a "Vukovar". Osvrnuvši se na dosadašnje brojne akcije diljem zemlje, kaže i da nailaze na "nedopustivo velike količine otpada" koje završavaju u koritima rijeka i Jadranskom moru. Kao primjer spomenuo je blizinu Korčule gdje su jednom prigodom bili "zgroženi strašnom hrpom nabacanog smeća, najviše stakla", a u prilog činjenici da je otpad globalni problem, spomenuo je i postojanje "golemog otoka od oko 80.000 tona što se formirao uslijed sudaranja struja, od plastičnog otpada između Kalifornije i Havaja". O tome su vukovarski ronioci pričali i u dječjim vrtićima i školama na istoku Slavonije, želeći da se od malih nogu razvija ekološka svijest, a koliko se to kod djece "primilo" govori i zanimljiv podatak da se jedna vrtićka skupina za maskenbal odjenula - u ronioce!

Inače, KPA "Vukovar" smješten je u Parobrodskoj 5, okuplja 20-ak aktivnih ronilaca iz najistočnije hrvatske županije, ukupno je 35 članova, a među njima je i jedan svećenik cistercit na službi u Austriji. Opremljeni su vrhunskom opremom, jer funkcioniraju i kao tim za spašavanje - bilo ljeto ili zima - a djeluju od 2004. godine.Sanja Butigan
Mario Kamenjaš

predsjednik KPA “Vukovar”

Moram naglasiti da nije sve to “domaći” otpad, jer prekrasni je Dunav moćna, europska rijeka. Dunav donosi i odnosi. Do nas stoga “doplovi” i, da to tako kažem, tuđi otpad.

Možda ste propustili...

SVE SLIKE PREDALI TURISTIČKOJ ZAJEDNICI

Na koloniju "Panon" 2021. došlo dvadesetak slikara

OBILJEŽAVANJE DANA POBJEDE NAD JNA I DANA BRANITELJA NAŠICA

Sjećanje na trojicu poginulih branitelja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREKO PODUZETNIČKIH INKUBATORA DO USPJEHA

Četiri poduzetničke priče

2

VANDALIZAM U VINKOVCIMA, IVANKOVU I PRKOVCIMA

Devastiran mural posvećen hrvatskom branitelju

3

OBNOVILI VATROGASNE GARAŽE I DOM, NABAVILI VOZILA

DVD Feričanci proslavio je respektabilnih 130 godina