Regija
ZAUSTAVLJEN TREND PADA

Ove je godine upisano više prvašića i u Baranji
Objavljeno 31. srpnja, 2021.
Najviše je ‘‘prosperirala‘‘ OŠ Dr. Franje Tuđmana u Belom Manastiru, u koju se upisalo 77 prvašića, 16 više nego lani
BELI MANASTIR



U prve razrede osnovnih škola na području Osječko-baranjske županije upisano je 2366 učenika u 2021./2022. školskoj godini.



Na početku prošle, 2020./2021. školske godine broj prvašića u osnovnim školama na području Osječko-baranjske županije bio je 2320.

- S obzirom na to da je u 2021./2022. školskoj godini povećan broj prvašića za 46 učenika, iskazujemo zadovoljstvo jer je zaustavljen trend pada broja učenika koji je bio unatrag nekoliko godina, najčešće zbog odlaska mladih obitelji na rad u inozemstvo - ističu u Osječko-baranjskoj županiji.

Ti podatci odnose se na 74 osnovne škole u županiji, i to 52 osnovne škole kojima je osnivač Osječko-baranjska županija, 20 osnovnih škola kojima je osnivač Grad Osijek, Prosvjetno-kulturni centar Mađara u Republici Hrvatskoj čiji je osnivač Vlada Republike Hrvatske te Waldorfsku školu u Osijeku čiji je osnivač Iskra Waldorfska inicijativa. Što se Baranje tiče, u 11 osnovnih škola i 21 područnoj školi upisano je u prvi razred ukupno 275 učenika, što je povećanje za tri učenika jer ih je prošle školske godine bilo upisano 272. Najviše je ‘‘prosperirala‘‘ OŠ Dr. Franje Tuđmana u Belom Manastiru, u koju se upisalo 77 prvašića, čak 16 više nego prošle školske godine. Na području jedinog baranjskog grada nalazi se i osnovna škola Šećerana u čije prve razrede polaze stanovnici Šećerane i Šumarine, odnosno u školske područne odjele učenici iz Branjinog Vrha, Petlovca, Baranjskog Petrovog Sela, Luča i Torjanaca. Ukupno gledajući, broj učenika upisanih u prve razrede na prošlogodišnjoj je razini (25), ali će u lučkom područnom odjelu nastavu slušati samo jedan prvašić. Dvostruko više prvašića u odnosu na 2020./21. godinu, njih 16, prvi će put u školske klupe sjesti u OŠ Matija Gubec Čeminac, u sklopu koje djeluje područni odjel u Kozarcu. Veći broj prvašića zabilježen je i u OŠ Darda, u koju je upisano 40 prvašića, što je sedam više u odnosu na prošlu godinu, s tim da je u područnom odjelu u Mecama upisano troje učenika manje nego lani, kada ih je bilo devet. Ostale baranjske osnovne škole bilježe smanjenje broja učenika upisanih u prve razrede. Najveće je u OŠ Popovac, u sklopu koje djeluju područni odjeli u Kneževu i Branjini. Kneževo ove godine nije dalo nijednog prvašića, dok će ih u Branjini biti tri. U prvi razred matične škole krenut će samo četiri učenika, za razliku od lani, kada ih je bilo osam. Šest prvašića manje (8) upisano je u OŠ Jagodnjak, a pet manje (24) u OŠ Kneževi Vinogradi. Zanimljivo je kako grabovački područni odjel te škole bilježi čak 11 prvašića, gotovo dvostruko više nego prošle godine. Deset učenika manje (8) bit će u matičnoj ‘‘suljoškoj‘‘ školi, dok će u područni odjel u Karancu krenuti njih pet.



Ivica Getto
OŠ Draž u Topolju bez prvašića
Još jedan područni odjel baranjskih škola bit će bez učenika prvog razreda. Riječ je o onom u Topolju (OŠ Draž), dok će ih po dvoje biti u Batini, Duboševici i matičnoj školi u Dražu. Ukupno, u tu će školu krenuti šest prvašića, četiri manje nego prošle školske godine. Dvoje učenika manje (12) upisano je u zmajevačku osnovnu školu, jedan manje nego prije godinu dana u OŠ Bilje (34), a na istoj je brojci ostala OŠ Lug - osam učenika. Do početka školske godine može doći do manjih promjena.

46

učenika prvih razreda osnovnih škola na području Osječko-baranjske županije upisano je više nego školske godine 2020./2021.

Najčitanije iz rubrike