Novosti
DOBRI TURISTIČKI REZULTATI U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

Rast broja noćenja od čak 36 posto
Objavljeno 31. srpnja, 2021.
Osječko-baranjska županija je preko javnog poziva dodijelila potpore u turizmu radi ublažavanja posljedica zbog epidemije COVID-19. Riječ je o nepovratnim potporama namijenjenim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, obrtima i trgovačkim društvima koji su registrirani za djelatnosti pružanja smještaja na području županije. Potpore su po korisniku iznosile do 40.000 kuna, a ukupno se na poziv javio 21 OPG, a za ovu potporu utrošeno je 600.000 kuna.

"Cilj ovih potpora je pomoći našim OPG-ovima i drugim djelatnicima u turizmu da prebrode vrijeme pandemije i da se što prije vratimo unaprjeđivanju kontinentalnog turizma koji je na području naše županije bilježio pozitivne trendove. Najnoviji podatci turističkih dolazaka i noćenja tome govore u prilog jer se povećava broj noćenja u odnosu na prošlu COVID godinu i približavamo se rekordnim brojkama iz 2019." rekao je župan Ivan Anušić.

Prema podatcima eVizitora, Osječko-baranjska županija u prvih sedam mjeseci ove godine bilježi porast broja noćenja od 36 posto u odnosu na 2020. Usporedimo li isto razdoblje u 2019. i 2021., ove se godine bilježi čak 70 posto noćenja u odnosu na 2019. koja nije imala pandemiju.

Na području Baranje bilježi se porast broja gostiju iz Poljske koji su u transferu prema Jadranu i borave od dva do tri dana u ovom dijelu Lijepe Naše te najviše uživaju u enogastronomiji. Većina gostiju dolazi iz Varšave i Krakowa.

Osječko-baranjska županija preko Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport nastavlja i s potporama u turističkom sektoru za koji su ove godine kroz četiri modela potpora osigurana 2,62 milijuna kuna. Još uvijek je otvoren javni poziv za dodjelu potpora za organizaciju i sudjelovanje na manifestacijama i to do utroška sredstava planiranih u proračunu ili najkasnije do 31. listopada. D.Pav.
POTPORE ZA ORGANIZACIJU MANIFESTACIJA
Preko javnog poziva za dodjelu potpora za organizaciju i sudjelovanje na manifestacijama, potpora se dodjeljuje za organizaciju i sudjelovanje na manifestacijama koje su od značenja za razvoj ruralnog turizma i predstavljanje turističkih potencijala Osječko-baranjske županije, kojima se promiče i predstavlja županija kao aktivni sudionik u razvoju ruralnog turizma. Prijaviti se mogu obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrti i trgovačka društva registrirani za pružanje ugostiteljskih i turističkih usluga u ruralnom turizmu, udruge registrirane za djelatnosti povezane uz selektivne oblike ruralnog turizma i drugi.