Kultura
NA MOTOVUN FILM FESTIVALU POSEBNO PRIZNANJE SKLADATELJU

Kabilju nagrada za 50 godina stvaranja
Objavljeno 31. srpnja, 2021.
Motovun Film Festival na posebnoj je svečanosti dodijelio Nagradu 50 godina skladatelju Alfiju Kabilju. Riječ je o počasnom priznanju koje ovaj festival dodjeljuje filmskim profesionalcima koji su čitavu karijeru posvetili stvaranju na filmu.

- Veoma sam ponosan što sam dobio ovu nagradu. Dosad su je dobivali fantastični likovi naše filmske industrije koji su postavili hrvatski film na visoki pijedestal te čiji su filmovi ponos naše zemlje. Nadam se da ćemo se vidjeti možda i za 50 godina - rekao je emotivni Kabiljo, primajući nagradu.

Predstavljajući ga publici, redatelj i scenarist Nenad Puhovski kazao je kako je riječ o jednom od najvećih hrvatskih, europskih i svjetskih kompozitora filmske, kazališne i televizijske glazbe. Alfi Kabiljo skladao je za više od 40 filmova te stotinjak televizijskih serija, što ga čini jednim od naših najplodnijih autora filmske glazbe s neprekinutom karijerom dugom pola stoljeća. Među filmovima za koje je stvarao su: Kužiš, stari moj, Novinar, Okupacija u 26 slika, Pad Italije, Lea i Darija, a za glazbu u ostvarenjima Seljačka buna, Banović Strahinja i Neka ostane među nama dobio je Zlatne Arene. Na dugom popisu serija za koje je komponirao su i Nikola Tesla, Mačak pod šljemom i Nepokoreni grad. Alfi Kabiljo poznat je, međutim, i kao autor brojnih klasičnih djela poznatih mjuzikala kao što su Jalta, Jalta, Kralj je gol i Tko pjeva, zlo ne misli te komične opere Casanova u Istri.

Radio je za domaće, ali i za holivudske produkcije, no tamo je, kaže, naporno jer je stalno neizvjesno što nosi budućnost. U Motovunu je otkrio da su mu najdraži filmovi "Veliki diktator", "Amarcord" i "Oblik vode", a unatoč svojim godinama i dalje ne može bez glazbe, filma, kazališta i sporta. Zbog uživanja u životu proglasio se predsjednikom Svjetske hedonističke stranke u koje je pozvao sve koji uživaju u dobroj hrani i druženju. T.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana