Magazin
S INOM NA KAVI: DRUGA STRANA DIPLOMACIJE

Bliskost naših naroda je tradicionalna
Objavljeno 31. srpnja, 2021.
Ajla Fetai, supruga veleposlanika Sjeverne Makedonije u Zagrebu

U nastavku serijala “S Inom na kavi”, u ovom broju Magazina predstavlja se Ajla Fetai, supruga veleposlanika Republike Sjeverne Makedonije u Zagrebu.



Vaš suprug Nj. E. Milaim Fetai je sveučilišni profesor na Fakultetu političkih znanosti i politički analitičar, sada veleposlanik. Sudjelujete li Vi u politici, koliko je politika utjecala na Vaš život?

- Moj suprug je sveučilišni profesor već 20 godina, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tetovu na odsjeku Studija političkih znanosti i na Studijima novinarstva. Kao doktor političkih znanosti i politički analitičar, politički je bio dosta aktivan, naročito prisutan po medijima, osobito emisijama koje tretiraju političke i društvene fenomene u Sjevernoj Makedoniji i šire. Sve do njegova imenovanja veleposlanikom. Osobno ne sudjelujem u politici i mogu vam slobodno reći da politika zasad nije imala poseban utjecaj na moj privatni život i profesionalnu karijeru.

Koja je Vaša profesionalna orijentacija?

- Ja sam ekonomistica, osnovnu i srednju školu završila sam u rodnom Skoplju. Kasnije sam upisala studij na Ekonomskom fakultetu u Tirani, Republika Albanija. Radila sam u Gradskoj upravu u Skoplju.

Što Vam je donio život uz supruga kao veleposlanika?

- Život uz mojeg supruga omogućio mi je upoznati ovu prelijepu zemlju, upoznati ljude koji ovdje žive, njihovu kulturu i tradiciju.

ZEMLJA BUDUĆNOSTI


Što za Vas znači predstavljati zemlju u inozemstvu? Koji su vam prioriteti?

- Predstavljanje svoje države u inozemstvu najprije je velika čast, odgovornost i zadovoljstvo, popraćena izazovom kako da predstavite svoju zemlju u najboljem svjetlu, kako ćete je promovirati i približiti hrvatskim građanima u svim aspektima, kao potencijalnu biznis lokaciju, atraktivnu turističku destinaciju, promociju kulture, gastronomije i svih ljepota koje imamo.

Glavni prioriteti su održavanje i jačanje prijateljstva između naše dvije zemlje. Hrvatska godinama pruža veliku pomoć i podršku Makedoniji, osobito sada kad smo pred vratima EU-a. Potvrđena je naša popularna poslovica: Dobri se prijatelji poznaju u mukama, a Hrvatska se, sa svojom svestranom podrškom, pokazala kao naš iskreni prijatelj. Odnosi dviju zemalja na najvišoj su razini i temelje se na dugoročnoj konstruktivnoj suradnji u političkoj, ekonomskoj, kulturnoj i drugim sferama od zajedničkog interesa. Ovom prilikom mogu izraziti zahvalnost hrvatskom narodu i hrvatskoj državi na gostoprimstvu i prijateljskom odnosu prema makedonskim građanima, Makedoncima i Albancima, koji se u Ustavnom zakonu spominju kao ravnopravni građani Hrvatske i kojima je omogućeno da čuvaju i njeguju svoj kulturni i jezični identitet.

Sjeverna Makedonija ima dugu povijest, a jedina je Republika bivše SFRJ koja se odvojila bez rata. Koji su rezultati postignuti nakon uspostave samostalne države?

- Sjeverna Makedonija postigla je neovisnost 1991. godine. Prošla je kroz određena krizna razdoblja. Iz jednostranačkog sustava prešla je u društveni sustav zasnovan na liberalnoj demokraciji kao višestranačkom političkom sustavu. Potpisivanjem Ohridskog sporazuma 2001. godine i odgovarajućim ustavnim promjenama, nakon teškog razdoblja tranzicije, počela je izgradnja moderne demokratske države koja danas služi kao primjer kako treba funkcionirati jedna multikulturalna zemlja.

Vaša zemlja uskoro započinje pregovore s Europskom unijom, kakva su očekivanja?

- Potpisivanjem Prespanskog sporazuma 2018. godine riješili smo dugogodišnji spor s Grčkom oko naziva (imena) države, tako da smo u ožujku 2020. postali punopravna članica NATO-a. Posljednja prepreka na putu k članstvu u EU-u je rješavanje spora s ​​Bugarskom u vezi s različitim tumačenjima povijesti. Nadamo se da će tijekom sljedećeg šestomjesečnog predsjedanja Slovenije Vijećem Europe, Sjeverna Makedonija nastaviti svoj dugogodišnji put prema Europskoj uniji.

ZEMLJA MAKOVA


Majka Tereza rođena je u Skoplju. Na koji način štitite njezin lik i djelo koji su rašireni po cijelom svijetu?

- Majka Tereza predstavlja simbol moje domovine. Rođena kao Agnesa Gonđa Bojađiu u Skoplju u katoličkoj albanskoj obitelji, bila je časna sestra, osnovala je red Misionarke ljubavi, humanitarka i pomoćnica siromašnih i nemoćnih. Kao dobitnica Nobelove nagrade za mir 1979. sve nas je zadužila svojom dobrotom i požrtvovnošću. Ponosna sam što sam rođena u istom gradu u kojemu je rođena i Majka Tereza, osobito smo svi ponosni što je 2016. godine u Vatikanu proglašena sveticom. U Skoplju se nalazi kuća-muzej posvećen Majci Terezi koju posjećuju brojni turisti. Održavaju se humanitarne akcije i razne manifestacije u njezinu čast, kako u našoj zemlji tako i u svijetu, i s tim se trudimo da se produži sjećanje na nju i sav njezin doprinos, da se ne zaboravi i da se produži njezina humanitarna misija.

Zbog klimatskih uvjeta Makedonija oduvijek tradicionalno uzgaja mak, koji daje najkvalitetniji i najmoćniji opijum na svijetu. Koji je značaj te poljoprivredne kulture za Makedoniju, za izvoz i farmaceutsku industriju?

- Uzgoj maka ili afiona ima dugu tradiciju u Sjevernoj Makedoniji, što se vidi i po tome što se cvijet maka nalazi na makedonskom grbu. Uglavnom u povijesti koristio se za liječenje i nije imao nekih ekonomskih učinaka. Dugo vrijeme afion je bio simbol snova i smrti. Snova zbog opijuma koji se dobiva ekstrakcijom iz njegove čašice, a smrti zbog krvavo crvene boje njegova cvijeta. Ilegalna međunarodna trgovina sjemenom maka regulirana je rezolucijom UN-a 1998. godine. Danas se mak uzgaja u skladu sa zakonom i na prijavljenim plantažama s farmaceutskim tvrtkama. Klimatski uvjeti omogućuju Sjevernoj Makedoniji da ima veliki potencijal za razvoj ove industrije. Izvoz makedonskog opijuma je nešto više od 80.000 kg. U posljednje vrijeme više se pažnje poklanja proizvodnji, tako da se može računati na povećanje godišnjih prihoda.

ZEMLJA RUBINA



Jedna ste od rijetkih zemlja koja ima velike prirodne zalihe rubina. Recite nam nešto o tome, i volite li rubine?

- Sjeverna Makedonija je prebogata mineralima, što zemlju čini još specifičnijom i jedino je mjesto prestižnog rubina u Europi. Makedonski rubin je poludragi kamen koji posjeduje iste karakteristike kao crveni rubin, samo što nije providan i jedinstven je zbog svoje roza boje. Ranije nismo imali tradiciju obrade tog minerala. U prošlosti su kovanje i izrada metala bili češći, ali ne i izrada dragog kamenja. Sve do 2008. godine, kad je njegovo ime zaštićeno kao makedonski rubin i počela je njegova obrada. Obrađen makedonski rubin postaje atraktivan poklon ili ekskluzivni komad nakita izrađen vještim rukama naših majstora, izrađen u zlatnom ili srebrnom filigranu. Osobno volim makedonski rubin, pogotovo kada je izrađen u filigranu i često ih nosim jer s njihovim izborom nikada ne možete pogriješiti.

Sviđa li Vam se Hrvatska i što Vas je najviše dojmilo do sada?

- U Hrvatsku dolazim dugi niz godina i za mene predstavlja jednu od najljepših zemlja na svijetu. Posebno mi se sviđa Dubrovnik gdje se volim prošetati Stradunom, a sviđaju mi se otoci Šipan, Pag, Krk i dr. Nadam se da ću tijekom boravka imati više prilika za posjet drugim regijama u Hrvatskoj. Želim bolje upoznati Istru, Slavoniju, središnju Hrvatsku, nacionalne parkove i parkove prirode i sva lijepa mjesta kojih je izobilju i njihovu tradiciju. To što me je najviše dojmilo dosad, to su ljudi, njihov prijateljski odnos, gostoprimstvo, ljubaznost i kultura. Njihova neposrednost ne dopušta mi da se osjećam kao stranac, već, naprotiv, osjećam se kao da sam među svojim ljudima.

Piše: Ina STAŠEVIĆ

Možda ste propustili...

IRAN I IZRAEL: SMRTNI NEPRIJATELJI

Eskalacija rata u sjeni

DAN PLANETA ZEMLJE: VEDRAN OBUĆINA O VJERSKIM ZAJEDNICAMA I EKOLOGIJI...

Ekološka je kriza prije svega duhovna kriza čovjeka

Najčitanije iz rubrike